Στο Υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζεται σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών,
με το οποίο θα θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες και διαφάνεια στην ενημέρωση των οφειλετών από τις εταιρείες διαχείρισης και ποινές για τη μη συμμόρφωσή τους και θα προωθηθούν περαιτέρω βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Όπως είχε γράψει το insider.gr, το ν/σ θα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία 2167/2021. Πρόκειται για οδηγία της ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ στις 28 Δεκεμβρίου του 2021 και πρέπει να ενσωματωθεί από τα κράτη – μέλη της ΕΕ μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου του 2023. Κατόπιν αυτού, από τις 30 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους η αγορά και η διαχείριση NPLs θα διέπεται από αυστηρότερους κανόνες προστασίας των οφειλετών, επιβάλλοντας στις εταιρείες διαχείρισης συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Επιπλέον των κανόνων αυτών, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ θα επιβάλλει στους servicers πρόσθετες διατάξεις, εθνικού δικαίου, για την μέγιστη προστασία των δικαιωμάτων των οφειλετών και εν τέλει, για την μέγιστη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Στο πλαίσιο των αυστηρότερων κανόνων λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης, το νομοσχέδιο θα ορίζει την εκτενή και προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τον δανειολήπτη για την οφειλή του και όλες τις επιμέρους παραμέτρους της εξυπηρέτησής της, προβλέποντας και τη δημιουργία βάσης δεδομένων από τους servicers. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες διαχείρισης θα οφείλουν να υποβάλλουν σε τακτική βάση στο Υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, τα παράπονα που δέχονται από τους τελευταίους, αλλά και τις ρυθμίσεις που τους προσφέρονται. Η μη τήρηση των παραπάνω θα οδηγεί στην επιβολή ποινών στις εταιρείες διαχείρισης που θα ορίζονται επίσης στο νομοσχέδιο.
Περαιτέρω βελτιώσεις αναμένονται με το ν/σ στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, προκειμένου να ενισχυθεί η δυναμική του και να επιτευχθούν μεγαλύτερα «κουρέματα» οφειλών. Όπως είχε γράψει το insider.gr, ο αλγόριθμος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εξωδικαστικού θα περάσει στην δεύτερη φάση του, με στόχο να μπορεί να δίνει καλύτερες ρυθμίσεις, με μεγαλύτερο ποσοστό διαγραφής χρέους. Το σκεπτικό είναι να μπορεί να διακρίνει ποιος οφειλέτης έχει ανάγκη μεγαλύτερου «κουρέματος», αντιπαραβάλλοντας το ύψος της οφειλής με την αξία του ακινήτου του. Επίσης θα υπάρχουν διατάξεις (σ.σ. επιβολή ποινών) ώστε ο μηχανισμός του Εξωδικαστικού να προστατεύεται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις της πλατφόρμας και μπαίνουν σε αυτήν για να «ροκανίζουν» τον χρόνο χωρίς να πληρώνουν την οφειλή τους.