Για άρδην αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε συνέντευξή του στους FT, θέτοντας στο τραπέζι την ανάγκη αλλαγής ρότας, λίγες μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον επανακαθορισμό της επιτοκιακής της πολιτικής. Η ραγδαία επιδείνωση του πολεμικού σκηνικού στο Ισραήλ και οι ολοένα πιο έντονοι φόβοι μίας ευρύτερης ανάφλεξης, θέτουν πλέον εν αμφιβόλλω όλους τους πρότερους οικονομικούς σχεδιασμούς.
«Εάν έχεις μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί - είμαστε στο σκοτάδι - είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας» ανέφερε, προειδοποιώντας για τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν για την ευρωπαϊκή οικονομία - από διαταραχές στην αγορά ενέργειας μέχρι ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα.
Αυτή δεν είναι και η πρώτη προειδοποίηση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη καθώς πολύ πρόσφατα μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, εφιστούσε την προσοχή στις επιπτώσεις του πολέμου στην Παλαιστίνη χαρακτηρίζοντας το μια υπενθύμιση ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τη γεωπολιτική αβεβαιότητα στους υπολογισμούς μας, και προσθέτοντας πως, συνήθως, ο αντίκτυπος τέτοιων συγκρούσεων είναι ως επί το πλείστον στασιμοπληθωριστικός.
Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε «ένα κρίσιμο σημείο, όπου αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια, διατρέχουμε τον κίνδυνο να σπάσει κάτι» επεσήμανε στους FT, ενώ «βλέποντας μπροστά» έθεσε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων: «αν ο πληθωρισμός, στα μέσα του επόμενου έτους... πέσει κοντά στο 3%, αυτή είναι ίσως η στιγμή να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια μείωση των επιτοκίων».
Σε σχέση με την Ελλάδα, επανέλαβε πως είναι επιτακτική ανάγκη να να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από το 1,1% φέτος σε πάνω από 2% του χρόνου, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απειλείται από το δημογραφικό πρόβλημα.
Πληθαίνουν τα «καμπανάκια» στην ΕΚΤ
Στον ίδιο προειδοποιητικό τόνο τοποθετήθηκε μιλώντας στα «Νέα» και ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, λέγοντας πως ο κίνδυνος υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και κατά συνέπεια υψηλότερου πληθωρισμού και χαμηλότερης ανάπτυξης έχει σαφώς αυξηθεί μετά την έναρξη της σύγκρουσης. «Η αντίληψη του κινδύνου έχει αλλάξει από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ» σχολίασε με νόημα.
Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Γκαμπριέλ Μακλούφ, συνεργάτης της ΕΚΤ και επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, τόνισε πως «οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες καθώς αλλάζουν συνεχώς ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, του γεωπολιτικού κατακερματισμού και των ακραίων καιρικών συνθηκών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το πλαίσιο είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα και πως «το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι η ίδια η αβεβαιότητα».
Για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μίλησε και ο Πιερ Γουνς, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου που είπε ότι «οι κινήσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής σημαίνουν μάλλον περιορισμένες αναθεωρήσεις». Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει αν η σύγκρουση στο Ισραήλ και τη Γάζα κλιμακωθεί στην ευρύτερη περιοχή και προκαλέσει ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια και περισσότερες αυξήσεις τιμών στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.
Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Σεντένο σχολίασε ότι «η ισορροπία των κινδύνων είναι ξεκάθαρα προς τα κάτω»μ προσθέτοντας πως «στο σημερινό οικονομικό πλαίσιο δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε υπερβολική σύσφιξη που βλάπτει την οικονομική δραστηριότητα περισσότερο από όσο χρειάζεται».
Ο Μάντις Μούλερ της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας από την πλευρά του προειδοποίησε ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να δώσουμε προσοχή στα σημάδια ή τις πιέσεις που επανεμφανίζονται στις τιμές, όπως η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων».
Αλλά και ο Κωνσταντίνος Ηροδότου από την Κύπρο ανέφερε: «Δυστυχώς, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ, εκτός από τη θλιβερή ανθρώπινη διάστασή τους, αυξάνουν και τους οικονομικούς κινδύνους, για παράδειγμα σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας που — εάν υπάρξει παρατεταμένη κρίση — μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στην οικονομιοκή δραστηριότητα».
Ματαιώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ - «Πυρετός» επαφών και διαβουλεύσεων
Στον απόηχο της αιματοχυσίας στο νοσοκομείο της Γάζας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στο Ισραήλ, με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν ως αιτία τις επίφοβες συνθήκες ασφαλείας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τις τελευταίες ημέρες επαφές με ηγέτες της ευρύτερης περιοχής, όπως η επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε, μάλιστα, τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν περισσότερο επιτακτική από ποτέ τη στρατηγική συνεργασία της ΕΕ με την Αίγυπτο.
Στην παρέμβασή του, στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη η ΕΕ να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια. Παράλληλα, επεσήμανε την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο.
«Πάτησε» ισραηλινό έδαφος ο Μπάιντεν – Ακυρώθηκε η επίσκεψη στην Ιορδανία
Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή μοιάζει με πυριδιταποθήκη έτοιμη να εκραγεί, την στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σήμερα προσγειώθηκε στο Ισραήλ θέλοντας να δείξει την αλληλεγγύη του στη χώρα. Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ακύρωσε τη συνάντηση μαζί του μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο.
Την ίδια στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να αναβάλει την επίσκεψη του στην Ιορδανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Υποσχέθηκε πως θα βρίσκεται σε επαφή «τις προσεχείς ημέρες» με τους Άραβες ηγέτες που επρόκειτο να συναντήσει στο Αμάν - τον ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄, τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Φώτο: @associatedpress