«Η στιγμή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα από έναν εκ των ισχυρών οίκων αξιολόγησης, έφτασε», όπως αναφέρει η Société Générale, λίγες ώρες πριν την ετυμηγορία της Standard & Poor's.
Ο γαλλικός επενδυτικός οίκος σημειώνει, πως η χώρα έχει υλοποιήσει μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική της θέση έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016. Στη βάση των δανείων που έχει λάβει με χαμηλό επιτόκιο και κόστος από την ΕΕ, οι πληρωμές για τόκους εξυπηρέτησης το δημοσίου χρέους της είναι χαμηλότερες από της Ιταλίας, παρά τον υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους.
«Παράλληλα, με τη διενέργεια των εθνικών εκλογών και την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας έχει σχεδόν διασφαλιστεί η συνέχεια της πολιτικής και έκτοτε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας έχει τιμολογηθεί. Με το ελληνικό δεκαετές να διαπραγματεύεται σε πιο «overvalued» επίπεδα - κατά 42 μονάδες βάσης χαμηλότερα έναντι του ιταλικού - πιστεύουμε ότι υφίστανται μια σχετικά μικρή πιθανότητα για ένα περαιτέρω «ράλι», όπως αναφέρουν οι αναλυτές.
Μάλιστα, ο γαλλικός οίκος δεν περιορίζεται μόνο στη σημερινή αξιολόγηση, αναμένοντας μια ακόμη άκρως θετική εξέλιξη για το ελληνικό αξιόχρεο την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.
Υπό αυτό το πρίσμα, τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν στους κορυφαίους δείκτες που παρακολουθούν οι μεγαλύτεροι διαχειριστές και χαρτοφυλάκια, καθώς για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολογήσεις από το «αμερικανικό ιππικό» (Moody's, Standard & Poor's και Fitch), για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor's όσο και από τη Moody’s.
Επιπλέον, να τονισθεί πως σε επίπεδο αγορών - διαχειριστών, στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι οίκοι - Moody's, Standard & Poor's και Fitch - οι οποίοι ελέγχουν το 95%, με τη Moody's και τη Standard & Poor's να καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και τη Fitch το 15%.
Από την άλλη, η Société Générale αναμένει την υποβάθμιση του outlook της ιταλικής οικονομίας από τη Standard & Poor's. Όπως επισημαίνει, για την Ιταλία, ο αμερικανικός οίκος προέβλεπε υποχώρηση του ελλείμματος στο 4,5% το 2023 και στο 3,6% το 2024, με το δείκτη δημοσίου χρέους να μειώνεται κατά περισσότερο από 1% ετησίως στο 136% έως το 2026. Αυτά τα δεδομένα και στοιχεία του οίκου καθίστανται πλέον απίθανα», σύμφωνα με τους αναλυτές, τώρα που η ιταλική κυβέρνηση αναθεώρησε το δημοσιονομικό της σχεδιασμό ως προς το έλλειμμα και το χρέος. Στο review της, η Standard & Poor's τον Απρίλιο ανέφερε πως «το σκέλος του προϋπολογισμού για το 2024 θα αποτελούσε έναν σημαντικό παράγοντα ως προς την πορεία της αξιολόγησης της οικονομίας και της δέσμευσης της κυβέρνησης για μια δημοσιονομική σύνεση» κάτι που οι αναλυτές της SG, εκτιμούν, πως δεν έχει υλοποιηθεί.
«Το αναθεωρημένο έλλειμμα, μαζί με την αβέβαιη σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναμένεται να αρκετά, ώστε να εξετάσει η Standard & Poor's ένα αρνητικό outlook, ωθώντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας περαιτέρω προς τo καθεστώς του «junk». Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των rating actions στα spreads, καθώς οι αγορές συχνά τιμολογούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα πριν από την ίδια την αξιολόγηση. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μια θετική συσχέτιση μεταξύ των μεταβολών της αξιολόγησης - outlook και του spread στο overnight μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς και του Bund από το 2020. Αυτό σημαίνει ότι ένα αρνητικό outlook για την Ιταλία από τη Standard & Poor's στη σημερινή αξιολόγηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διεύρυνση κατά 5 - 10 μονάδες βάσης του spread μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς και του Bund τη Δευτέρα» εκτιμούν οι αναλυτές της Société Générale.