H S&P και η επενδυτική βαθμίδα
Τη βεβαιότητα πως η S&P θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας εξέφρασε και η Citi, στηρίζοντας την πεποίθησή της αυτή στην εποικοδομητική στάση του rater σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα. Πληθαίνουν λοιπόν οι θετικές προσδοκίες. Αλλά και η συμπεριφορά των ομολόγων δείχνει ότι προεξοφλούν την άμεση αναβάθμιση. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι έχουν κλείσει τα spreads σε μια περίοδο που δεν είναι και η καλύτερη για τις αγορές. Στα εταιρικά ομόλογα όμως δεν έχουμε την ίδια εικόνα καθώς εκεί είναι άλλοι οι παράγοντες και κυρίως ο τρόπος που εκδίδονται στην Ελλάδα χωρίς υποχρέωση rating και άλλες διαδικασίες που σε ανεπτυγμένες αγορές θεωρούνται αυτονόητες.
Ο χαμηλός τζίρος
Στο Χ.Α. είναι εμφανής η αναμονή για την αναβάθμιση. Αυτό ενδέχεται κάπως να δικαιολογεί τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο δείχνει να ξεχωρίζει μέσα στο καλό κλίμα αλλά χωρίς την απαραίτητη δυναμική. Απλά μπήκε φρένο στις πωλήσεις εν όψει αναβάθμισης η οποία υπάρχει ελπίδα πως θα φέρει αγορές. Γιατί έχει σημασία πόσοι και ποιοι οίκοι σου έχουν δώσει επενδυτική βαθμίδα. Δεν αρκεί ένας.
Προχωράει και με τη βούλα ο 5ος τραπεζικός πόλος
O πέμπτος πόλος πήρε χθες την πιστοποίησή του, όπως άλλωστε έπρεπε, καθώς δόθηκε το fit and proper στη Thrivest Holding και τους μετόχους της κ.κ. Εξάρχου, Μπάκο και Καϋμενάκη ως μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Η μεγάλη επιστροφή της ΑΒ Βασιλόπουλος
Η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι έτοιμη για τη μεγάλη επιστροφή και να θυμίσει στους καταναλωτές ότι εκεί θα βρουν και «του πουλιού το γάλα». Μάλιστα ο όμιλος έχοντας ως όπλο τα πραγματικά υψηλής ποιότητας προϊόντα με το brand «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» σκοπεύει να αυξήσει τους κωδικούς αλλά και να εξηγήσει στους καταναλωτές ότι έχει αυτό που δεν έχουν οι άλλοι. Παραδοσιακά τοπικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς σε προσιτές τιμές που δεν έχουν τα υπόλοιπα super markets τα οποία λειτουργούν την ιδιωτική ετικέτα ως εργαλείο φθηνού και όχι κατ' ανάγκη ποιοτικού προϊόντος μαζικής παραγωγής. Ο όμιλος πέραν αυτού σχεδιάζει επενδύσεις 181 εκατ. ευρώ, με στόχο στο διάστημα 2023-2025 να δημιουργήσει 198 νέα καταστήματα, εκ των οποίων 16 εταιρικά και 182 franchise, κι επιπλέον προωθεί επενδύσεις σε ψυγεία με χαμηλές εκπομπές CO2, ηλεκτρονικά ταμπελάκια στα ράφια, αυτόματες ταμειακές μηχανές που θα αλλάξουν τελείως την εικόνα αλλά και τις προοπτικές του.
Lamda – Ελληνικό: «Φουλάρουν» (κι άλλο) οι μηχανές στον Riviera Tower
Όπως έχει διαμηνύσει η Lamda Development και ο CEO του ομίλου, Οδυσσέας Αθανασίου, ολοένα και θα γίνονται πιο ορατές οι εργασίες στο Ελληνικό, ε προκειμένω στον εμβληματικό πύργο κατοικιών Riviera Tower. Ιδίως, εφόσον έχουν βάσει όσα «άκουσε» η στήλη ότι ξεκινάει σκυροδέτηση στη θεμελίωση του Riviera Tower με το project να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό τόσο σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών όσο και σε επίπεδο λειτουργίας. Με τις δύο μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, τον όμιλο ΤΙΤΑΝ και την Lafarge Beton του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, «να ρίχνουν τα μπετά», που λένε και στην πιάτσα. Ο πύργος στο κομμάτι της κατασκευής του περιλαμβάνει 75.000 κυβικά μπετόν και 17.000 τόνους σίδηρο. Έως σήμερα, για τον πύργο που θα έχει ύψος άνω των 200 μέτρων, είχαν ολοκληρωθεί οι θεμελιώσεις όσον αφορά τους 316 πασσάλους, σε βάθος ως και 50 μέτρων μέσα στο έδαφος.
Η ΕΥΔΑΠ, η «Φυσικό Αέριο», η Ψυττάλεια και τα φωτοβολταϊκά
Όπως σας έχουμε ξαναπεί, στην ΕΥΔΑΠ προωθούν και… «ενεργειακούς» διαγωνισμούς είτε προς εξοικονόμηση πόρων είτε για να υποστηρίξουν assets του ομίλου. Για παράδειγμα, η στήλη εντόπισε ότι το Δ.Σ. της εισηγμένης κατακύρωσε στην Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής ( «Φυσικό Αέριο») σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με συνολική ενδεικτική τιμή σχεδόν έως 28,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ, και μαζί με τα 9,5 εκατ. ως δικαίωμα 6μηνης παράτασης), για ένα έτος, για ειδικά τιμολόγια μέσης τάσης των εγκαταστάσεων Ψυττάλειας – Πολυδενδρίου (για εκτιμώμενη ετήσια κατανάλωση 82.000 MWh). Επίσης, στην ίδια εταιρεία, κατακύρωσε σύμβαση έως περίπου 29,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ, μαζί με 9,8 εκατ. ως δικαίωμα 6μηνης παράτασης για μέση/χαμηλή τάση και για εκτιμώμενη ετήσια κατανάλωση 83.400 MWh. Επιπρόσθετα, κατακύρωσε στη «ZILLION» τη σύμβαση (διάρκειας 6,5 ετών) σχεδόν 1,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ και με προαιρέσεις) με αντικείμενο την «Προμήθεια, Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δυο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 999,6 kw και 499,6 kw επί στεγών αποθηκών με τη διαδικασία του ενεργειακού συμψηφισμού (Νet-Metering), εντός του οικοπέδου Αχαρνών».
Υπογραφές για τον Λιμένα Ηγουμενίτσας
Όπως σας είχαμε πει την περασμένη εβδομάδα, αυτές τις μέρες αναμένονταν εξελίξεις στο μέτωπο του λιμένα Ηγουμενίτσας και μάλιστα με… πολύ υψηλές παρουσίες. Για σήμερα στις 10:00, ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να παραστεί στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Οργανισμού. Δεν ξέρουμε αν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, ωστόσο, η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να βρεθεί στο λιμάνι του Ιονίου μαζί με τους ανθρώπους του ΤΑΙΠΕΔ και της Grimaldi (άραγε και του Ιταλού;), δείχνει την αξία του εγχειρήματος και του asset. Για την ιστορία, στον διαγωνισμό είχε πλειοδοτήσει το γκρουπ Grimaldi – Minoan με μεγάλη προσφορά, άνω των 84,1 εκατ. ευρώ.
Χρειάζεται.. πόνος για να πέσει ο πληθωρισμός
Πληθωρισμό 4,3% στο σύνολο του 2023 και 2,6% το 2024 προβλέπει το ΙΟΒΕ και το ερώτημα που τέθηκε στον Νίκο Βέττα κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία είναι το τι πρέπει να γίνει για να δούμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. «Ότι και να λέει κανείς ο πληθωρισμός πάντα πέφτει με δύο τρόπους μεσοπρόθεσμα, έναν κακό και ένα καλό. Και συνήθως χρειάζονται και οι δύο», απάντησε εξηγώντας πως ο κακός τρόπος είναι όταν ο πόνος που προκαλεί στους αγοραστές, είναι τέτοιος που να μειώσει τη ζήτηση. Ο καλός είναι η αύξηση της προσφοράς. Οι πωλητές σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον έχουν την τάση να αυξάνουν τις τιμές. Αν αυξάνονται τα περιθώρια κέρδους ο κύριος τρόπος να λυθεί είναι να υπάρξει είσοδος ανταγωνιστών που θα καλύψουν το κενό και θα μειωθούν οι τιμές. «Δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι τελικά θα μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να νιώσουμε μεγαλύτερο πόνο, κατά μέσο όρο βέβαια γιατί υπάρχουν τμήματα της κοινωνίας που τον έχουν νιώσει, αλλά και χωρίς να υπάρξει τόνωση από την πλευρά της προφοράς», ανέφερε ο κ. Βέττας.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.