Ο κλάδος των κατασκευών βρίσκεται στην καλύτερη εποχή των τελευταίων 35 ετών, «καθώς έχουμε πάρα πολλά έργα από εκεί που δεν υπήρχαν καθόλου έργα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι αυτό του υψηλού κόστους και των επιτοκίων που όπως είπε ο κ. Εξάρχου είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι απλά ελληνικό και έτσι η απάντηση για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να είναι ενιαία.
Όμως, πρόσθεσε, τα προβλήματα που δημιουργούν τα υψηλά επιτόκια δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίστηκε για παράδειγμα ένα άλλο πανευρωπαϊκό πρόβλημα, η πανδημία του κορονοϊού. «Τα προβλήματα που προκαλούν τα υψηλά επιτόκια και η άνοδος των τιμών δεν αντιμετωπίζονται ενιαία», τόνισε ο CEO της Intrakat, προσθέτοντας πως «υπάρχουν πολλές ανισότητες μεταξύ Ευρωπαϊκού βορρά και νότου».
Ως αποτέλεσμα, «έχουμε το φαινόμενο μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που κατάφερε να αποφύγει τη χρεοκοπία και να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα να μένει και πάλι μόνη της να αντιμετωπίσει και πάλι μόνη της το καθεστώς υψηλών επιτοκίων».
Συζητώντας με τον Enrico Letta, πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και υπεύθυνο μελέτης για την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Εξάρχου σημείωσε πως η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει αν θέλει να είναι μια μορφή Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης, μια ενιαία αγορά ή απλά μια Ένωση Κρατών. «Όποια και αν είναι η απόφαση θα πρέπει να γνωρίζουμε τους κανόνες», υπογράμμισε.
«Η ενιαία αγορά είναι πολύ σημαντική για εμάς, η Ελλάδα άλλαξε με τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι επιχειρήσεις και ο κόσμος έχουν πολλά πλεονεκτήματα από αυτή τη συμμετοχή, αλλά μπήκαμε με το όνειρο της ενιαίας αγοράς και μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει εσωτερικά σύνορα, αλλά έχει εξωτερικά σύνορα και η Ελλάδα είναι ένα από αυτά», ανέφερε ο κ. Εξάρχου για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Σκεφτήκαμε για παράδειγμα πως αν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση, η άμυνα θα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι απλά ελληνικό. Το κόστος υπεράσπισης της Ελλάδας και των συνόρων θα ήταν ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι απλά ελληνικό. H αντιμετώπιση της χρεοκοπίας ορισμένων χωρών της ΕΕ δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί απλά ως πρόβλημα αυτών των χωρών. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα με το πιο σκληρό νόμισμα του κόσμου. Και τα καταφέραμε, αν και ο κόσμος υπέφερε για 15 χρόνια… Tώρα ανακτούμε την επενδυτική βαθμίδα, φεύγουμε από την εποχή που η Ευρωζώνη ήταν χωρισμένη στην επενδυτική βαθμίδα».
«Αν με ρωτάτε αν η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά πέτυχε ή απάντηση μου είναι πως όχι», τόνισε ο κ. Εξάρχου.
Ο κ. Letta ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Αγορά είναι ανολοκλήρωτη και πάσχει ειδικά στην ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίων και υπηρεσιών, προσθέτοντας πως το μέλλον της ενιαίας αγοράς είναι υπό απειλή, καθώς θα πρέπει όχι απλά να λαμβάνονται αποφάσεις αλλά και να εφαρμόζονται στη συνέχεια. «Γνωρίζουμε πως όταν είσαι μέλος μιας ομάδας 27 ετών δεν είναι εύκολο να σταματήσεις μιας απόφαση, είναι όμως εύκολο να σταματήσεις την εφαρμογή της», σημείωσε. Ο ίδιος ανέφερε πως χρειάζονται ενιαίοι κανόνες σε κρίσιμους κλάδους όπως οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια, αλλά και ενιαία αντιμετώπιση σε μια σειρά από δημοσιονομικές προκλήσεις.