ΙΟΒΕ: Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα Οκτωβρίου - «Άντεξαν» οι κατασκευές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΟΒΕ: Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα Οκτωβρίου - «Άντεξαν» οι κατασκευές
Το ΙΟΒΕ επιβεβαιώνει την αντίστοιχη εκτίμηση προ ημερών από την Κομισιόν, η οποία επίσης είδε υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα. Συμφωνούν ακόμα πως ο κλάδος εκείνος ο οποίος «άντεξε» είναι οι Κατασκευές, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει θετικά ανάμεσα στους υπόλοιπους επιμέρους κλάδους που εξασθένησαν.

Σε μικρή υποχώρηση της τάξης της 1,3 μονάδας κατέγραψε το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο το ΙΟΒΕ, στο τελευταίο του δελτίο οικονομικής συγκυρίας, ακολουθώντας άλλη μία πτώση του προηγούμενου μήνα.

Το ΙΟΒΕ ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αντίστοιχη εκτίμηση προ ημερών από την Κομισιόν, η οποία επίσης είδε υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα. Επιβεβαιώνει ακόμα την Κομισιόν, και στο γεγονός ότι συμφωνούν πως ο κλάδος εκείνος ο οποίος «άντεξε» είναι οι Κατασκευές, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει θετικά, με το ΙΟΒΕ να επισημαίνει εξασθένιση του κλίματος σε όλους τους άλλους επιμέρους κλάδους.

Το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει πως παρά τις τελευταίες υποχωρήσεις συνολικά για φέτος ο δείκτης κλίματος κινείται έως τώρα σε υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από πέρυσι, σε αντίθεση μάλιστα με τους σχετικούς δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Τονίζει, άλλωστε, όπως έκανε και σε προηγούμενες εκθέσεις του, πως στο παραπάνω συνεισέφερε η εκλογική χρονιά, συγκυρία που ιστορικά επηρεάζει θετικά τις προσδοκίες, καθώς και η πολιτική σταθερότητα σε συνέχεια των εκλογών.

Ωστόσο, επισημαίνει πως η πορεία αυτή αμβλύνεται σταδιακά μετεκλογικά και μετά το καλοκαίρι, όπου υπήρξαν υψηλά τουριστικά έσοδα. Η αισιοδοξία περιορίζεται, καθώς η ανάπτυξη αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις διεθνώς ενισχύονται, με νέα πεδία αντιπαραθέσεων και επιπτώσεις που είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθούν. Ταυτόχρονα, τα δημοσιονομικά περιθώρια γίνονται στενότερα, ενώ οι εξελίξεις στον πληθωρισμό δεν έχουν ομαλοποιηθεί ακόμα. Παράλληλα, όμως, υπάρχει χαμηλός πολιτικός κίνδυνος, με νέα θητεία της κυβέρνησης αλλά και αναμονή για ένα πλαίσιο παρεμβάσεων στην οικονομία, που μπορεί να ενισχύσουν μελλοντικά την ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο οικονομικής συγκυρίας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις 106,4 μονάδες από 107,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Ως κυριότεροι παράγοντες αυτής της εξέλιξης αναδεικνύονται η υποχώρηση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο, η ηπιότερη εξασθένιση στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, ενώ οι πιο αισιόδοξες προσδοκίες στις Κατασκευές δεν καταφέρνουν εν τέλει να αντισταθμίσουν τις υπόλοιπες τάσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν μεταβάλλεται σημαντικά.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ελαφρά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή αμβλύνθηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν αισθητά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν έντονα, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται αισθητά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων ενισχύονται.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν, εκείνες για τη ζήτηση κινήθηκαν αντίστοιχα πτωτικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.

Σταθερό το κλίμα σε ΕΕ-Ευρωζώνη

Σταθεροποίηση στο οικονομικό κλίμα ΕΕ και Ευρωζώνης για τον μήνα Οκτώβριο, κατέγραψε το ΙΟΒΕ, ερχόμενο σε συμφωνία με την εκτίμηση της Κομισιόν.

Έτσι, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο διατηρήθηκε ουσιαστικά στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται πως η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα χαμηλών προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και υψηλών προσδοκιών στις Υπηρεσίες με τις προσδοκίες σε Βιομηχανία, Κατασκευές και καταναλωτές να διατηρούνται ουσιαστικά αμετάβλητες.

Στη Βιομηχανία ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος (-0,2) με τα αποθέματα να κλιμακώνονται και να κινούνται σε χαμηλά/ κανονικά για την εποχή επίπεδα, υποδεικνύοντας υψηλές προσδοκίες στην ζήτηση, ενώ οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώθηκαν.

Το Λιανικό εμπόριο υποχώρησε αισθητά (-1,4), εξασθένιση που αντανακλά τις λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων σε σχέση με τις προβλέψεις για τη μελλοντική κατάσταση τους, καθώς τα αποθέματα είναι ακόμα πολύ υψηλότερα από το κανονικό.

Στις Υπηρεσίες οι προσδοκίες ενισχύθηκαν ήπια (+0,4), ως αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης στις προσδοκίες της μελλοντικής ζήτησης, με τις αμετάβλητες εκτιμήσεις της τρέχουσας κατάστασης και τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της τρέχουσας ζήτησης να αντισταθμίζουν μερικώς μόνο το αποτέλεσμα.

Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης διατηρήθηκε στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα ως αποτέλεσμα των ήπιων προσδοκιών του επιπέδου παραγγελιών, όσο οι προβλέψεις για την απασχόληση παρέμειναν αμετάβλητες. Τέλος όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η διατήρηση του δείκτη οφείλεται στις αισιόδοξες εκτιμήσεις των καταναλωτών ως προς την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και τις προθέσεις τους να προβούν σε μείζονες αγορές το επόμενο διάστημα, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις προβλέψεις τους για την μελλοντική τους κατάσταση και την κατάσταση της χώρας.

Σε ότι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε στην Πολωνία (+1,4), στην Ισπανία (+1,2) και στην Γερμανία (+0,5). Αντίθετα, υποχώρησε στην Γαλλία (-2,9) και σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία (-0,9), ενώ παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στην Ολλανδία (+0,0).

Αναλυτικότερα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ανά κλάδο:

  • Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ διαμορφώθηκε στις -9,0 μονάδες και στις -9,3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες βελτιώθηκαν στην ΕΕ και εξασθένισαν στην Ευρωζώνη, ενώ οι προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης υποχώρησαν σε αμφότερες τις δύο περιοχές, με τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ήπια.
  • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +4,8 μονάδες στην ΕΕ και στις +4,5 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους εξασθένισαν οριακά σε Ευρωζώνη και διατηρήθηκαν αμετάβλητες στην ΕΕ. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησαν σε αμφότερες τις ζώνες, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να ενισχύονται.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -6,4 μονάδες στην ΕΕ και στις -7,8 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα υποχωρούν αισθητά σε αμφότερες τις ζώνες, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις ενισχύονται, ενώ τα αποθέματα κλιμακώνονται ήπια και στις δύο περιοχές.
  • Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -8,2 μονάδες στην ΕΕ και στις -5,9 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται οριακά, ενώ παράλληλα οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών ενισχύονται ήπια.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα επιδόματα και περισσότεροι δικαιούχοι από το 2024 - Ποιος παράγοντας θα καθορίσει την αύξησή τους

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι φόροι που θα πληρώσουν το 2024 με το τεκμαρτό εισόδημα

Στουρνάρας: Δεν βλέπω άλλες αυξήσεις των επιτοκίων - Από το β' εξάμηνο 2024 η αποκλιμάκωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider