Ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» θα εγκατασταθεί στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και ευρωπαϊκούς πόρους, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει την Ελλάδα και αφορά όλους κι όχι λίγους. Ο υπερυπολογιστής ξεκινά, τον Δεκέμβριο θα είναι στον αέρα ο διαγωνισμός του. Μιλάμε για ένα από τα ισχυρότερα μηχανήματα στην Ευρώπη. Θα εγκατασταθεί στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου, προκειμένου από την πρώτη μέρα προκήρυξης να έχουμε μπει στον χάρτη των πολύ ισχυρών μηχανημάτων και να "τρέξουμε" όλα εκείνα που θα σχεδιάσει η Επιτροπή και το υπουργείο μας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σημασία έχει να μην νιώθουμε αποκλεισμένοι, αλλά να μπορούμε να αποκτούμε τις δεξιότητες αυτές που θα μας κρατάνε μέσα στην ζωή, στην τεχνολογία, στα αγαθά που μπορεί η τεχνολογία να μας δώσει».
Μέσα στον Νοέμβριο, σε λίγες μέρες, το gov.gr θα προσφέρει στον κάθε πολίτη τον ψηφιακό βοηθό του, ο οποίος βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, θα τον κατευθύνει συγκεκριμένα στα βήματα που πρέπει ο πολίτης να ακολουθήσει και μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα εκφώνησης της αναζήτησης.
- Διαβάστε ακόμα: Έτοιμος σε 15 ημέρες ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr - Τι θα κάνει και πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον
Τα δύο επόμενα στοιχήματα του υπουργείου, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου, είναι «πρώτον, η τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο, ξεκινώντας από το gov.gr και δεύτερον, η δυνατότητα να κάνουμε πράγματα χωρίς να διακινήσουμε οτιδήποτε μέσω του wallet. Το πιο σημαντικό είναι να σβήσουμε από τα λεξικά την λέξη πιστοποιητικό. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε βγάλει την επόμενη έκδοση του wallet, όπου με την άδειά μας θα μπορούν να τα αντλούν δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικοί φορείς». Ο υπουργός επεσήμανε ότι «από δω και πέρα αρχίζουμε στο wallet να βάζουμε ιδιότητες όπως τα πάσο των δικηγόρων, γιατρών, φοιτητών. Το 2024 θα είναι μια χρονιά για το wallet, το οποίο μπορεί να είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει όλες τις επικοινωνίες και τις δουλειές που έχουν να κάνουμε το Δημόσιο».
Όπως ανακοίνωσε μάλιστα, αναμένεται να έχουμε σήμα κινητής και ίντερνετ στο μετρό, καθώς «η σύμβαση απ' ό,τι ξέρω υπογράφηκε και το ίδιο κάνουμε και για τον προαστικό», ενώ τόνισε ότι μέχρι τέλη Γενάρη έρχεται και το KYB στα βήματα του KYC (Khow your Customer) που θα αφορά τις επιχειρήσεις, θα είναι διαθέσιμο στον τραπεζικό κλάδο και «πλέον από το ΓΕΜΗ θα μπορούν να πάρουν όλα τα στοιχεία εκείνα που οι τράπεζες θέλουν».
Έκανε λόγο για το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης «Access for All» λέγοντας ότι «αυτές τις μέρες περιμένουμε την ένταξή του, βάζοντας το κομμάτι της προσβασιμότητας και συμπεριληπτικότητας και στον ψηφιακό τομέα», ενώ αναφέρθηκε και στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, λέγοντας ότι «ο Οργανισμός αυτός δεν είναι ακόμη ένας φορέας, θα μπορεί πλέον να απλώσει μια οριζόντια ομπρέλα πάνω από 2.000 φορείς δημόσιων και ιδιωτικών, ώστε όλοι να ακολουθούμε κοινά πρωτόκολλα, κοινές πολιτικές, να κάνουμε πιστοποιήσεις, αλλά και να κάνουμε και ελέγχους.
Χαρακτήρισε τεράστιο έργο τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, το myHealth app, όπως και το κομμάτι της δικαιοσύνης.
Ο κ. Παπαστεργίου δεν παρέλειψε να μιλήσει για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και στην μάχη με τις φωτιές, καθώς αναφέρθηκε στην δοκιμή που έγινε στην Πεντέλη με συστήματα που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν έγκαιρα εστίες καπνού σε λιγότερο από ένα λεπτό.
Όσον αφορά στον προσωπικό αριθμό, ο υπουργός επεσήμανε ότι θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του χρόνου. «Για να τελειώνει η πανσπερμία μητρώων και αριθμών, δημιουργούμε τον προσωπικό αριθμό. Με αυτόν τον αριθμό μάς ξέρει το ελληνικό Δημόσιο. Στην μετάβαση αυτήν θα καλέσουμε τους πολίτες να βγάλουν τον δικό τους αριθμό. Θα είναι το ΑΦΜ του και 3 ψηφία, τα δύο εξ αυτών θα τα επιλέξουν οι ίδιοι, θα είναι μια πρώτη αρχή για να αρχίσουμε να καθαρίζουμε τα αρχεία του κράτους».
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στις καλές ταχύτητες στην κινητή τηλεφωνία, ενώ στην σταθερή τηλεφωνία έρχονται τρία έργα, το πρώτο είναι το Ultra fast Broadband, για τις περιοχές που έχουν σήμερα οπτική ίνα, «τρέχει» ήδη το Smart Readiness και αρχές του 2024 θα «τρεξει» και το Gigabyte voucher.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ