Παπαστεργίου: Στόχος η μετάβαση σε πλήρως ψηφιοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες έως το 2027

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαστεργίου: Στόχος η μετάβαση σε πλήρως ψηφιοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες έως το 2027
Τις ηλεκτρονικές εφαρμογές στα πεδία της δημόσιας διοίκησης, της δημόσιας υγείας, της φορολογίας και της εκπαίδευσης παρουσίασε στο Βερολίνο μετά από γερμανική πρόσκληση ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. 

Τις ηλεκτρονικές εφαρμογές στα πεδία της δημόσιας διοίκησης, της δημόσιας υγείας, της φορολογίας και της εκπαίδευσης παρουσίασε στο Βερολίνο μετά από γερμανική πρόσκληση ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Τι θα μπορούσε να επιδείξει η Ελλάδα ως απτό παράδειγμα πετυχημένης ψηφιοποίησης στη Γερμανία, αλλά και την ΕΕ;

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου στην DW: «Κάτι που δοκιμάσαμε και πήγε καλά στην Ελλάδα είναι το ψηφιακό πορτοφόλι. Το gov.gr δεν ήταν ένα ''ευρωπαϊκό πορτοφόλι'' αλλά μια πρώτη δοκιμή που πραγματικά δούλεψε καλά. Περιμένουμε να τελειώσουν όλα τα πιλοτικά προγράμματα, για να καταλήξουμε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό wallet, το οποίο θα είναι το ''διαβατήριό'' μας, για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εφαρμογές παντού».

Παράλληλα, για τον κ. Παπαστεργίου, το δεύτερο κλειδί μιας πετυχημένης ψηφιακής χώρας, ξεκινά από το τοπικό επίπεδο, από τους δήμους.

«Η χώρα είναι ένα υπερσύνολο που αποτελείται από 332 υποσύνολα, τους δήμους. Στην Ελλάδα τα προγράμματα, ύψους 320 εκατομ. ευρώ, που τρέχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ πραγματικά πηγαίνουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ψηφιοποίησης. Δεν έχει νόημα να ψηφιοποιήσουμε μόνο τον σκληρό πυρήνα του κράτους αλλά και επιμέρους δήμους» είπε.

Για τον ίδιo, ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης να προβληθούν και να μελετηθούν πραγματικά παραδείγματα.

«Θα πρέπει να δείξουμε τόσο τα καλά όσο και τα κακά παραδείγματα. Δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε την αποτυχία. Θα πρέπει να δούμε τι δούλεψε και τι δεν δούλεψε» σημείωσε.

«Ο ψηφιακός χρόνος δεν συμβαδίζει με τον πραγματικό χρόνο» επεσήμανε ακόμα ο Δημήτρης Παπαστεργίου. Στον ψηφιακό χρόνο προϋπόθεση είναι το «όραμα» και, όπως λέει, στην Ελλάδα το όραμα αυτό υπάρχει: Η μετάβαση σε πλήρως ψηφιοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες έως το 2027 με την εισαγωγή σύγχρονων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Από τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη μέχρι την ψηφιακή διασύνδεση της υπαίθρου με το κεντρικό κράτος.

«Σε πραγματικό χρόνο θεωρώ ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 3-4 χρόνια, όσα απαιτούνται δηλαδή για να ψηφιοποιήσουμε τις υποδομές μας και να ανοίξουμε τη βάση δεδομένων που έχουμε» αναφέρει ο Έλληνας υπουργός στην DW. Βέβαια ένα άλλο θέμα είναι κατά πόσο και η κοινωνία ακολουθεί. «Η τεχνολογία είναι συμπεριληπτική και οφείλει να μην αφήσει κανέναν πίσω».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επενδύσεις 3,6 τρισ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό διεθνώς ως το 2026

Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ στην τριετία από την Lidl Ελλάς – Στα 1.000 ευρώ τον μήνα ο βασικός μισθός

Ακίνητα: Πουλήθηκε αντί 5,6 εκατ. ευρώ σε Έλληνες ένα από τα καλύτερα ρετιρέ του Κολωνακίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider