Ένα βήμα πριν την δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή χρεών της βρίσκεται η Ελλάδα, ακολουθώντας μάλιστα την επικείμενη αναβάθμιση από την Fitch Ratings η οποία αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου, με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών έγκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έτσι, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο, η χώρα στις 15 Δεκεμβρίου θα αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα 5,3 δισ. ευρώ διακρατικών δανείων (GLF) τα οποία οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.
Αξιωματούχοι του ΥΠΕΘΟ δήλωσαν μάλιστα στο Reuters πως προσβλέπουν σε μία επανάληψη της κίνησης το 2024.
Υπενθυμίζεται πως και στον προϋπολογισμό του 2024 που κατέθεσε προ ημερών το οικονομικό επιτελείο, αναφέρεται πως μετά την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2022, ακολούθησε η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του GLF ύψους 2,645 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2022, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η νομική διαδικασία με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης για την περαιτέρω πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5,290 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2024 και το 2025 έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ας τονιστεί πως η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF από πλευράς ελληνικού δημοσίου, μαζί με άλλες παραμέτρους, θεωρείται κρίσιμη συνθήκη για την διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους και τους στόχους που έχουν τεθεί.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί δάνεισαν στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018. Η Ελλάδα μόλις ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα, αφού μαράζωνε επί 13 χρόνια στην κατηγορία «junk».
Η Ελλάδα «έδιωξε από πάνω» περίπου 13 δισ. ευρώ χρέους το 2023
Οι χώρες της Ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ, με τα λεγόμενα δάνεια του Greek Loan Facility (GLF), κατά τη διάρκεια του πρώτου πακέτου διάσωσης, με λήξεις που εκτείνονται μέχρι το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ.
Γεγονός είναι ότι από τότε που η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης, σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ το 2024, ενώ διαθέτει ένα απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ, λόγω των υψηλότερων του αναμενόμενου φορολογικών εσόδων, της ισχυρής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η Ελλάδα βλέπει την ανάπτυξη στο 2,9% το 2024 από 2,4% φέτος, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ελπίζει τέλος να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, χάρη στις υψηλότερες επενδύσεις και τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό.