Τη δρομολόγηση της δημιουργίας ενός Εθνικό Επενδυτικού Ταμείου που θα λειτουργεί εντός του πλαισίου του Υπερταμείου αλλά και μια νέα νομοθετική παρέμβαση που θα φέρει η κυβέρνηση στο τέλος εξαμήνου 2024 με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, στον χαιρετισμό του στο 1o Συνέδριο του Υπερταμείου: «Προς ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο: Συνδέοντας δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο επαφών και συμφωνίας με τον ESM, και με αφορμή τη γνωστή μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ από το fund στο δημόσιο, θα δρομολογηθεί η μετεξέλιξη του Υπερταμείου σε αναπτυξιακό μοχλό και μοντέλο ανάπτυξης, και μέσω της ίδρυσης του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ως επενδυτικό εργαλείο, που θα βασίζεται σε έσοδα της ΕΕΣΥΠ ώστε να κινητοποιεί επενδυτικές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής, όπως τεχνολογία, πράσινες επενδύσεις κ.α.
Τα αρχικά κεφάλαια θα έλθουν από χρηματοδότηση του δημοσίου. Θα γίνει αποτίμηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, το 50% θα κατευθυνθεί προς την εξυπηρέτηση χρέους και το υπόλοιπο 50% θα αφορούν σε κεφάλαια για να ξεκινήσει η λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχει σύγχρονο management, βάσει των βέλτιστων ευρωπαϊκών μοντέλων και πρακτικών. Πλέον, το Υπερταμείο θα λειτουργεί με νέο αναπτυξιακό προφίλ με οφέλη για την οικονομία, με συνεισφορά στην ανάπτυξη.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, εντός του 2024 θα έρθει νομοθετική παρέμβαση για εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων που είναι στην «ομπρέλα» του Υπερταμείου με στόχο την επιχειρησιακή ευελιξία και την εμπορική δυναμική.
Ο επικεφαλής του Υπερταμείου, Γρ. Δη. Δημητριάδης, μιλώντας στη συνέχεια σε σχετικό πάνελ για τον ρόλο του ομίλου, τις θυγατρικές του και την βιώσιμη πολιτική σε αυτές (ακόμα και στις ιδιωτικοποιήσεις), αναφέρθηκε και αυτός στο νέο προφίλ της ΕΕΣΥΠ και στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείου που έρχεται, ως νέα θυγατρική, που θα συμβάλει στον ρόλο του fund ως growth – wealth fund, με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια, στη βάση προτάσεων ξένων συμβουλευτικών οίκων (BlackRock), ώστε η Ελλάδα να έχει εθνικό επενδυτικό φορέα όπως υπάρχει ήδη σε Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Αραβικό κόσμο, Ισπανία και αλλού. Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχει και συνεργασία με τον ΙΟΒΕ για αποτύπωση της συνεισφοράς των επενδύσεων στην χώρα, σε οικονομία και κοινωνία. Σημειώνεται ότι ήδη εντός του Υπερταμείου λειτουργούν funds όπως το Phaistos.