Bloomberg: Οι αγορές αυξάνουν τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων - Εντείνονται οι πιέσεις σε Λαγκάρντ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Οι αγορές αυξάνουν τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων - Εντείνονται οι πιέσεις σε Λαγκάρντ
Σε μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο του 2024, ποντάρουν οι αγορές. Το 2024 θα εξετάσουμε την μείωση επιτοκίων, λέει ο F. Villeroy.

Εντείνονται οι πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μείωση των επιτοκίων το 2024, καθώς εδραιώνεται και ενισχύεται η πεποίθηση στις αγορές πως ο κύκλος της νομισματικής σύσφιγξης έληξε. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα στοιχήματα των traders για μειώσεις επιτοκίων το νέο έτος αυξάνονται συνεχώς, εγείροντας προβληματισμούς στην επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι επικείμενες προβλέψεις της EKT για την οικονομία και τα όποια μηνύματα ακολουθήσουν αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Λαγκάρντ καλείται να διαχειριστεί την πίεση των αγορών που προεξοφλούν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.

Με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται ραγδαία και την οικονομία να εξασθενεί, οι αγορές ποντάρουν όλο και περισσότερο σε μείωση επιτοκίων μέχρι τον Μάρτιο του 2024, αναφέρει το Bloomberg. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλέον οι traders τοποθετούν στο 2,5% το επιτόκιο μέχρι το τέλος του 2024 έναντι 3% πριν από μια εβδομάδα.

Αν οι αγορές έχουν δίκιο, τότε η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων το 2024, υλοποιώντας έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής χαλάρωσης.

Η Λαγκάρντ και οι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το εξής δίλημμα: να μειώσουν πολύ νωρίς τα επιτόκια αφήνοντας τον πληθωρισμό να κινηθεί ελεύθερα, η να πιέσουν την οικονομία με υπερβολική συστολή, σημειώνει το Bloomberg.

Βιλερουά: Η ΕΚΤ θα εξετάσει την μείωση επιτοκίων το 2024, όχι τώρα

Στο μεταξύ, σε σημερινές του δηλώσεις, το μέλος της Ευρωτράπεζας Φρανουσά Βιλερουά σημείωσε πως εκτός απροόπτου ή κάποιας μεγάλης έκπληξης, η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και μπορεί να αρχίσει να εξετάζει την μείωση του κόστους χρήματος το 2024.

«Οι αποφάσεις μας να αυξήσουμε τα επιτόκια επιτελούν πλήρως τον σκοπό τους ως φάρμακο κατά της ασθένειας που είναι ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Βιλερουά σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Depeche du Midi. «Γι’ αυτό, εκτός οποιουδήποτε σοκ, δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μας – το ζήτημα της μείωσης μπορεί να προκύψει το 2024, αλλά όχι τώρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα προειδοποίηση Λαγκάρντ: Η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει ακόμα

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες για δημοσιονομικούς κανόνες – Το σενάριο αναβολής για μετά τις Ευρωεκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider