Κίνα: Δεσμεύεται σε μέτρια ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής για να ωθήσει την οικονομική ανάκαμψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Δεσμεύεται σε μέτρια ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής για να ωθήσει την οικονομική ανάκαμψη
Για «προληπτικές» δημοσιονομικές πολιτικές και «συνετές» νομισματικές πολιτικές το επόμενο έτος, κάνει λόγο το Πεκίνο.

Το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ανακοίνωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική της χώρας «πρέπει να ενισχυθεί σε μέτριο βαθμό» για να τονωθεί η οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Το Πολιτικό Γραφείο του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει «προληπτικές» δημοσιονομικές πολιτικές και «συνετές» νομισματικές πολιτικές το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση.

Υπό την προεδρία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου την Παρασκευή ανέλυσε το οικονομικό έργο που θα πραγματοποιηθεί το 2024. Δεσμεύτηκε να ενισχύσει αποτελεσματικά την «οικονομική ζωτικότητα», να αποτρέψει και να εκτονώσει τους κινδύνους και να παγιώσει και να ενισχύσει την ανοδική τάση μιας προβληματικής ανάκαμψης στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Το Πολιτικό Γραφείο της Κίνας είπε ότι «η προληπτική δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ενισχυθεί σε μέτριο βαθμό, να βελτιώσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα και η συνετή νομισματική πολιτική πρέπει να είναι ευέλικτη, κατάλληλη, ακριβής και αποτελεσματική».

Χάθηκε το momentum

Η ζήτηση για κινεζικά προϊόντα μειώθηκε φέτος καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, ενισχύοντας τις ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του Πεκίνου να επιταχύνει μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία. Η ορμή της κινεζικής οικονομίας έχει δεχτεί πλήγμα από μια σειρά παραγόντων, όπως τα προβλήματα στην εγχώρια αγορά ακινήτων, η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Ασία, Φρέντερικ Νόιμαν, δήλωσε στο CNBC ότι η κινεζική οικονομία είναι απίθανο να ενισχυθεί από περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα και εξακολουθεί να έχει μπροστά της «ανηφορική πορεία», ακόμη και μετά από μια αιφνιδιαστική αύξηση των εξαγωγών της.

Οι εξαγωγές σε δολάρια ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, κόντρα στις προβλέψεις για πτώση 1,1% μεταξύ των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι εισαγωγές σε δολάρια ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,6% στο 12μηνο, πολύ κάτω από την πρόβλεψη για αύξηση 3,3%.

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η εξωτερική ζήτηση στην Κίνα εξακολουθεί να είναι σχετικά ασθενής και προειδοποίησαν ότι η πολιτική στήριξη που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην πλευρά της προσφοράς, πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για να επιτευχθούν μόνιμα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider