Το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ για την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Όπως αναφέρει ο ΣΕΦ σε ανακοίνωσή του για την ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου, στην Ελλάδα διασυνδέθηκαν στο δίκτυο 1,6 GW νέων φωτοβολταϊκών, ανεβάζοντας τη συνολικά διασυνδεδεμένη ισχύ σε 7 GW.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε μόλις το προηγούμενο έτος, με τη σύνδεση 1,4 GW. Για την ακρίβεια, η νέα εγκατεστημένη ισχύς ηλιακών πάρκων βρίσκεται σε ανοδική πορεία από το 2018. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι εκτός απροόπτου το έτος που διανύουμε θα πάρει τα σκήπτρα από το 2023, με νέο ρεκόρ νέων φωτοβολταϊκών, το οποίο θα κινείται στα επίπεδα των 2 GW.
Από τη νέα ισχύ, σχεδόν 250 MW ήταν συστήματα net-metering, το 20% των οποίων ήταν οικιακά. Η συνολική ισχύς των συστημάτων αυτοκατανάλωσης αγγίζει πλέον τα 450 MW.
Παγκόσμιο ρεκόρ
Τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 2023 το 19% περίπου της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη στον κόσμο, μετά τη Χιλή. Για σύγκριση, το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπερτριπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.
Το 2023 ήταν όμως χρονιά ρεκόρ για τη διεθνή αγορά, με τις νέες εγκαταστάσεις να αγγίζουν τα 400 GW περίπου. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΦ, το νούμερο αυτό σημαίνει πως κάθε ημέρα είχαμε πάνω από 1 GW νέων φωτοβολταϊκών. Πέρσι, επενδύθηκαν σχεδόν 1,1 δις ευρώ στα φωτοβολταϊκά, συντηρώντας περί τις 15.400 ισοδύναμες θέσεις απασχόλησης (άμεσες και έμμεσες).
Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Κατά τη συζήτηση που έγινε, με τη συμμετοχή της υφυπουργού, κάλυψε ένα ευρύ φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τα φωτοβολταϊκά και κυρίως τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το ΥΠΕΝ τους προσεχείς μήνες.
Το φράγμα των 5.000 MW έσπασαν τα αιολικά
Το νέο ρεκόρ το 2023 για την εγχώρια αγορά των φωτοβολταϊκών συνδυάστηκε με ισχυρές επιδόσεις και του κλάδου αιολικών. Με βάση την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Το 2023 αποτελεί το δεύτερο -μετά το 2019- καλύτερο έτος με τις περισσότερες αιολικές εγκαταστάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι συνδέθηκαν στο δίκτυο 153 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 542,8 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 600 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 11,6% σε σχέση με το τέλος του 2022.
Παράλληλα, το 2023 αποτέλεσε έτος ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά η αποδιδόμενη αιολική ισχύς στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 5.000 ΜW. Η οριακή ανεμογεννήτρια που οδήγησε τη συνολική ισχύ να ξεπεράσει τα 5.000 ΜW είναι μια ανεμογεννήτρια στο αιολικό συγκρότημα του Καφηρέα Ευβοίας που συνδέθηκε στο δίκτυο το 2ο εξάμηνο του 2023.
Κατά το τέλος του 2023 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 850 MW νέων αιολικών πάρκων, εκ των οποίων πάνω από 300MW αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 400MW που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης τριετίας.