Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τους μισθούς, πριν από τη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπόρις Βούτσιτς.
«Πρέπει να έχουμε υπομονή αυτή τη στιγμή προτού μπούμε στον κύκλο χαλάρωσης, για να βεβαιωθούμε ότι το μισθολογικό κόστος δεν μεταφράζεται σε συνεχή πίεση στους μισθούς», ανέφερε ο κ. Βούιτσιτς σύμφωνα με το Bloomberg.
Μιλώντας στο Warwick Economics Summit στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Κροάτης κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η υψηλή κερδοφορία των εταιρειών τα τελευταία χρόνια, τον κάνει να αναμένει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν «μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους μέσω των περιθωρίων κέρδους τους» και επομένως να μην αυξήσουν τόσο πολύ τις τιμές.
«Αλλά δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για αυτό μέχρι να το δείτε», είπε, προτρέποντας μια προσέγγιση αναμονής «για να μην επαναληφθούν τα λάθη που έχουν κάνει μερικές φορές οι κεντρικές τράπεζες στο παρελθόν».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, ενώ περιμένουν πρόσθετα στοιχεία για να δουν εάν ο πληθωρισμός και η εξέλιξη των μισθών θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα γίνει ήδη από τον Απρίλιο, αν και οι αξιωματούχοι φαίνεται να κλίνουν περισσότερο προς τον Ιούνιο.
«Αν κοιτάξετε αυτό που ορίζουμε ως εγχώριο πληθωρισμό, αυτή τη στιγμή είναι ακόμα ανθεκτικός, επομένως αυτό είναι ένα σημείο που θέλετε να δείτε αποκλιμάκωση προτού αποφασίσετε να μπείτε στον κύκλο χαλάρωσης των επιτοκίων», είπε ο Βούιτσιτς.
Η οικονομία της Ευρώπης είναι το επίκεντρο για τον καθορισμό της εκκίνησης, της ταχύτητας και του τερματισμού αυτού του κύκλου (των επιτοκίων), είπε, προσθέτοντας ότι «τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται να είναι το ίδιο όπως στις ΗΠΑ».
Ερωτηθείς να συγκρίνει την τρέχουσα κατάσταση με τις αναλογίες μισθών-τιμών που παρατηρήθηκαν πριν από μισό αιώνα, ο Βούιτσιτς είπε ότι «οι μισθολογικές πιέσεις είναι ακόμα ισχυρές, ωστόσο δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο της δεκαετίας του 1970».
Φωτογραφία Getty Images / Ideal Images