«Τσιμπάει» το πετρέλαιο – Ο ΟΠΕΚ βλέπει ισχυρή ζήτηση και δεν αφήνει τις τιμές να πέσουν

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Τσιμπάει» το πετρέλαιο – Ο ΟΠΕΚ βλέπει ισχυρή ζήτηση και δεν αφήνει τις τιμές να πέσουν
Ο γεωπολιτικός κίνδυνος σε συνδυασμό με την πολιτική του ΟΠΕΚ+ και τις προβλέψεις για αύξηση της ενεργειακής ζήτησης έχουν επαναφέρει τις εκτιμήσεις για ακριβότερο πετρέλαιο, κάτι που εάν επαληθευθεί θα επηρεάσει και τις χώρες που εισάγουν όπως είναι η Ελλάδα. 

Τα σενάρια για πιο ακριβά καύσιμα καθώς οδεύουμε προς τα μέσα της χρονιάς επανέρχονται καθώς συνεχίζεται η ένταση στην Μέση Ανατολή ενώ ο ΟΠΕΚ+ παραμένει πιστός στο σχέδιο συγκράτησης των τιμών κοντά στα 80 δολάρια μέσω των περικοπών στην παραγωγή.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι περίπου 7% χαμηλότερες από ό,τι όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ πριν από τέσσερις μήνες, την Πέμπτη το βράδυ το Brent σκαρφάλωσε λίγο πάνω από τα 80 δολάρια καθώς η Μέση Ανατολή αμφιταλαντεύεται μεταξύ ενός ακόμη γύρου βίαιης κλιμάκωσης και μιας πιθανής εκεχειρίας στον πόλεμο της Γάζας. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος σε συνδυασμό με την πολιτική του ΟΠΕΚ+ και τις προβλέψεις για αύξηση της ενεργειακής ζήτησης (η οποία ωστόσο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, δεν θα μπορεί να καλυφθεί από τις ΑΠΕ) έχουν επαναφέρει τις εκτιμήσεις για ακριβότερο πετρέλαιο, κάτι που εάν επαληθευθεί θα επηρεάσει και τις χώρες που εισάγουν όπως είναι η Ελλάδα.

Γιατί η πολιτική του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα

Ο ΟΠΕΚ+ φέρεται να σχεδιάζει την επέκταση των περικοπών της προσφοράς πετρελαίου στο δεύτερο τρίμηνο. Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της παρακρατούν περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας παραγωγής για να υπερασπιστούν τις υψηλότερες τιμές. Το Ριάντ έχει πει ότι οι περιορισμοί μπορούν σαφώς να παραταθούν και οι εκπρόσωποι αναμένουν μια απόφαση στις αρχές Μαρτίου. Και αυτό επειδή, ενώ η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης παραμένει ισχυρή, συνοδεύεται από ένα κύμα νέας προσφοράς, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας στο Παρίσι. Εάν ο ΟΠΕΚ + χαλαρώσει τις περικοπές και αναζωογονήσει την παραγωγή μετά τον Μάρτιο, οι παγκόσμιες αγορές θα αναποδογυρίσουν σε πλεόνασμα, προβλέπει ο ΔΟΕ.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι το καρτέλ θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των περιορισμών καθώς, αλλού, η παραγωγή και οι προμήθεια καταγράφουν αυξητικές τάσεις.

Η Μόσχα αύξησε τις εξαγωγές καυσίμων σε υψηλό έξι εβδομάδων ενώ, από την άλλη, οι πετρελαϊκές της Αμερικής υπενθυμίζουν στο καρτέλ την ανάγκη για πειθαρχία. Η Exxon Mobil και η Chevron ανακοίνωσαν ισχυρή ανάπτυξη και φιλόδοξα σχέδια για τη λεκάνη Permian την περασμένη εβδομάδα. Και όπως είναι γνωστό, η αύξηση της παραγωγής από σχιστόλιθο που απέτρεψε τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ να εξισορροπήσει τις αγορές τόσο πέρυσι όσο και κατά την τελευταία δεκαετία.

Αύξηση στην ζήτηση για ενέργεια ο βλέπει ο ΟΠΕΚ

Πάντως, παρά τις περικοπές στην παραγωγή, ο ΟΠΕΚ+ κατά την πάγια τακτική του βλέπει αύξηση της ζήτησης για ενέργεια κάτι που θα απαιτήσει νέες επενδύσεις και στον κλάδο του πετρελαίου. Αυτό δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Haitham al-Ghais, Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, ο οποίος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2045 για να καλύψει την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση.

«Η ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται και υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η διατήρηση της προσφοράς», δήλωσε ο Ghais μιλώντας στην India Energy Week στη Γκόα. Σημείωσε επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση 23% στις ενεργειακές ανάγκες του κόσμου από τώρα έως το 2045. Όπως σημείωσε, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να διατηρεί το μερίδιό του ως πηγή ενέργειας τα επόμενα χρόνια, ακόμη και όταν οι παγκόσμιες οικονομίες προσπαθούν να τριπλασιάσουν την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς καμία πηγή δεν θα μπορεί να τροφοδοτήσει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είπε ότι η ενεργειακή ζήτηση της ίδιας της Ινδίας θα διπλασιαστεί έως το 2045 στα 38 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 19 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η συζήτηση έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, των διαταραχών της ζήτησης-προσφοράς και των αυστηρότερων κυρώσεων που έχουν κρατήσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου υπό πίεση τον τελευταίο καιρό.

«Πρέπει να επενδύσουμε (σε πετρέλαιο) για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι διατηρείται η ασφάλεια και η αξιοπιστία του εφοδιασμού», είπε ο Ghais. Ο Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας Χάρντιπ Σινγκ Πουρί είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης που αντιμετωπίστηκε τα τελευταία χρόνια ήταν «προκλήσεις πολιτικής».

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ και της Ενέργειας από τη Γουιάνα και το Κατάρ τόνισαν επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά για την πλήρη σταδιακή κατάργηση των συμβατικών πηγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ανοδικές πιέσεις στις τιμές – Φόβοι για ακριβότερο πετρέλαιο

Πετρέλαιο: Από τι θα εξαρτηθεί πορεία της τιμής το 2024 – Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Καύσιμα: Πτωτικές τάσεις στις εγχώριες και διεθνείς τιμές – Πώς κινήθηκε η αγορά τον Ιανουάριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider