Θετικά δεδομένα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αύξησης των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος, δημιουργεί το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατανομή το 2024 των εσόδων των δημοπρασιών των δικαιωμάτων ρύπων. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το σχέδιο του ΥΠΕΝ προβλέπει αύξηση στο 16% φέτος των εσόδων που θα καταλήξουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από μόλις 3,8% που ήταν το 2023.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει ήδη αποφασίσει τη διατήρηση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στο ίδια επίπεδα με το 2023, δηλαδή για τα νοικοκυριά και πάλι στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh). Ωστόσο, καθώς είναι ελλειμματικός ο «προορισμός» στον οποίο οδεύουν τα ποσά που συγκεντρώνονται από το ΕΤΜΕΑΡ -δηλαδή ο ΕΛΑΠΕ- στην απόφαση της η ΡΑΑΕΥ ζητούσε από το ΥΠΕΝ να της δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει σε επικαιροποιημένη πρόταση για τη χρέωση μετά το τέλος του 6μηνου του έτους, ανάλογα με την πορεία εσόδων και εξόδων.
Επίσης, για να βελτιωθεί το ισοζύγιο του ΕΛΑΠΕ, η Ρυθμιστική Αρχή πρότεινε μία σειρά από παρεμβάσεις. Μία από αυτές ήταν να αυξηθούν τα κονδύλια στον Ειδικό Λογαριασμό από μία άλλη συνιστώσα εισροών – τα έσοδα από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων. Με δεδομένο ότι το 2023 στον ΕΛΑΠΕ εισέρρευσε μόλις το 3,8% των εσόδων των δημοπρασιών, η ΡΑΑΕΥ εισηγείτο το ποσοστό αυτό να αυξηθεί τουλάχιστον στο 10%. Εισήγηση που υπερκαλύπτει το σχέδιο του ΥΠΕΝ, προορίζοντας το 16% για τον Ειδικό Λογαριασμό.
Επιπλέον 172 εκατ. ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί μία από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή μία επιβάρυνση που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και είναι ανεξάρτητη από την εταιρεία από την οποία ένας καταναλωτής προμηθεύεται ρεύμα. Με δεδομένο ότι τόσο το ΕΤΜΕΑΡ όσο και τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων αποτελούν εισροές του Ειδικού Λογαριασμού, ο οποίος κινείται σε αρνητικό έδαφος, η αύξηση της μίας οικονομικής «ένεσης» μειώνει τις πιέσεις για αύξηση της άλλης.
Η ανάγκη αύξησης των κεφαλαίων που καταλήγουν στον Ειδικό Λογαριασμό προκύπτει από το γεγονός ότι το ισοζύγιό του είναι αρνητικό. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος διαχειρίζεται τον ΕΛΑΠΕ, ο Λογαριασμός έκλεισε το 2023 με έλλειμμα 93,99 εκατ. το οποίο προβλέπεται πως θα διευρυνθεί στα 167,52 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024.
Στην πρόβλεψη ωστόσο για το ισοζύγιο στο τέλος του έτους, ο Διαχειριστής είχε λάβει ως υπόθεση ότι τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων θα παρέμεναν και φέτος στο 3,8%. Επομένως, υπολόγιζε μία εισροή της τάξης των 53,56 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η αύξηση αυτού του ποσοστού στο 16% ενισχύει τα κεφάλαια στα επίπεδα των 225,52 εκατ., δηλαδή ενισχυμένα κατά 172 εκατ.
Αύξηση και για την αντιστάθμιση της βιομηχανίας
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο προγραμματίζει να αυξήσει το 2024 και τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων που θα αξιοποιηθούν για το κόστος αντιστάθμισης εκπομπών CO2 των δικαιούχων βιομηχανικών καταναλωτών. Μάλιστα, τη στιγμή που για το 2023 προβλεπόταν πως για αυτό το σκοπό θα διατίθετο το 11% των εσόδων, έχει ήδη προχωρήσει σε τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, αυξάνοντας αυτό το ποσοστό στο 16,18%. Για φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το νούμερο αυτό θα διαμορφωθεί στο 17%.
Υπενθυμίζεται ότι με ενίσχυση (αντιστάθμιση ρύπων) καλύπτονται οι ευρωπαϊκές ενεργοβόρες επιχειρήσεις που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», λόγω του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων το οποίο μετακυλίεται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (κόστος έμμεσων εκπομπών). Ο κίνδυνος «διαρροής άνθρακα» αφορά ότι η ένταξη του ηλεκτρισμού στο χρηματιστήριο ρύπων στην Ε.Ε. έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ανταγωνιστικότητά τους έναντι ανάλογων επιχειρήσεων σε χώρες όπου η ηλεκτροπαραγωγή δεν επιβαρύνεται με κόστος δικαιωμάτων εκπομπών.
Τα κονδύλια αυτά προέρχονται από ποσοστό των εσόδων των πλειστηριασμών δικαιωμάτων ρύπων. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η θέση της βιομηχανίας είναι πως το 11% που είχε προσδιοριστεί για το 2022 δεν ήταν αρκετό για να καλυφθεί πλήρως η αποζημίωση των δικαιούχων επιχειρήσεων. Άποψη η οποία βρήκε ευήκοα ώτα στο υπουργείο, το οποίο ήδη από την πρώτη συνάντηση της κοινής Ομάδας Εργασίας με την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, είχε συμφωνήσει να ενισχυθεί.