Ελλάδα - Ινδία: Κάλεσμα για επενδύσεις σε ενέργεια και εμπόριο από τον Κ. Φραγκογιάννη

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάδα - Ινδία: Κάλεσμα για επενδύσεις σε ενέργεια και εμπόριο από τον Κ. Φραγκογιάννη
Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας παρέχει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών ευκαιριών, τοποθετώντας τη χώρα μας ως κρίσιμη πύλη προς τις αναπτυσσόμενες αγορές της ΝΑ Ευρώπη, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών από τη Βομβάη.

Στην ενίσχυση των στρατηγικών διμερών συνεργασιών Ελλάδας και Ινδίας σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η επιστήμη και η τεχνολογία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η γεωργία και η ενέργεια αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης μιλώντας, στο Ελληνοϊνδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στη Βομβάη στο πλαίσιο της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδία.

«Για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις οικονομικές μας σχέσεις, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα των χωρών μας για αμοιβαίο όφελος», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης σημειώνοντας πως στο διμερές εμπόριο υπάρχουν σαφώς μεγάλες δυνατότητες, καθώς ο όγκος του αυξήθηκε σημαντικά το 2022 , φτάνοντας στο 1,32 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον στον ενεργειακό τομέα

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον δυναμικό ενεργειακό τομέα , και οι δύο χώρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πρωτίστως στη διαφοροποίηση των πηγών, των διαδρομών και των προμηθειών, καθώς και στην ανάπτυξη περιφερειακών διασυνδέσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας.

«Η Ελλάδα στοχεύει να εδραιωθεί ως αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λειτουργώντας ως πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου. Σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σημαντικοί ενεργειακοί διάδρομοι, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Με το φυσικό αέριο να ρέει από το βορρά προς το νότο και αντίστροφα, θα διασφαλιστεί η ενεργειακή σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Μολδαβία», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης.

Και σημείωσε πως η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει κόμβος για τη μετάδοση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη. «Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, προωθούμε στρατηγικές διεθνείς διασυνδέσεις με χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου», τόνισε.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες

Πέρα από την ενέργεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας παρέχει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών ευκαιριών, τοποθετώντας τη χώρα μας ως κρίσιμη πύλη προς τις αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. «Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θεωρείται ως ένας ιδανικός κόμβος μεταφορών για τομείς όπως τα τρόφιμα και τα ποτά, τα logistics, ο τουρισμός, η ενέργεια και η πληροφορική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα προοδεύει με μεταρρυθμίσεις και φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές , καθιερώνοντας τον εαυτό της ως έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτό είναι εμφανές στη σταθερή άνοδο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) και στο διαμέτρημα των εταιρειών που έχουν επιλέξει να επενδύσουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των Google, Microsoft, Amazon, JP Morgan, Pfizer και Mondelez, μεταξύ άλλων», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Φραγκογιάννης απευθύνοντας επίσημο κάλεσμα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ινδίας που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου στην Ινδία και το mantra των υποψήφιων γαλάζιων Επιτρόπων

Στο στόχαστρο του ελληνικού τουρισμού η Ινδική αγορά

Ινδία ως εναλλακτική της Κίνας;

gazzetta
gazzetta reader insider insider