Γουίλιαμς (Fed): Μείωση επιτοκίων... αλλά αργότερα μέσα στα χρονιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γουίλιαμς (Fed): Μείωση επιτοκίων... αλλά αργότερα μέσα στα χρονιά
Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας τόνισε ότι τα βλέμματα εξακολουθούν να είναι στραμμένα στην εξέλιξη του πληθωρισμού, ο οποίος θα καθορίσει τα μελλούμενα.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε ότι η οικονομία οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση και πιθανότατα θα είναι σκόπιμο να μειωθούν τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο Axios, ο Γουίλιαμς ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θέλουν να δουν στοιχεία για τον πληθωρισμό, που συνεχίζουν να κινούνται προς τον στόχο του 2% της Fed.

«Κάποια στιγμή, νομίζω ότι θα είναι σκόπιμο να αποσυρθούμε από την περιοριστική νομισματική πολιτική, πιθανότατα αργότερα φέτος», ανέφερε ο Γουίλαμς.

«Αλλά για να συμβεί θα πρέπει πρώτα να δούμε αυτά τα δεδομένα και να αναζητήσουμε σταθερές ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός όχι μόνο μειώνεται, αλλά κινείται προς αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Fed.

Ανώτατα στελέχη της Fed έστειλαν το μήνυμα αυτή την εβδομάδα, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για μείωση των επιτοκίων φέτος – αλλά όχι σύντομα.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, επενδυτές και ορισμένοι οικονομολόγοι στοιχημάτιζαν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 19-20 Μαρτίου. Έκτοτε, οι αγορές έχουν ανατρέψει σημαντικά τις προσδοκίες για πρόωρες και γρήγορες περικοπές, μετατοπίζοντας τις προβλέψεις για την πρώτη κίνηση μείωσης προς τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, μετά από αναφορές που δείχνουν αυξήσεις των μισθών και των τιμών, πολύ πάνω από τις προβλέψεις του Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider