ΥΠΕΝ: Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τα offshore αιολικά στην Κρήτη – Σημεία σύγκλισης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τα offshore αιολικά στην Κρήτη – Σημεία σύγκλισης
Προς επαναχωροθέτηση των περιοχών από το υπουργείο, «ανακωχή» από τους αυτοδιοικητικούς φορείς μέχρι τις περιβαλλοντικές μελέτες για τα συγκεκριμένα θαλασσοτεμάχια. Ανάγκη να εγκριθεί άμεσα το Εθνικό Σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά.

Με τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη Παρασκευή και με νέα κατʼ ίδιαν συνάντηση που θα προγραμματισθεί τις επόμενες ημέρες, ξεκίνησαν οι επαφές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους αυτοδιοικητικούς φορείς του νόμου Λασιθίου, με σκοπό να αμβλυνθούν οι τοπικές αντιδράσεις για τη χωροθέτηση δύο θαλάσσιων περιοχών εγκατάστασης offshore αιολικών πάρκων, στο βορειoανατολικό τμήμα του νησιού μεταξύ Αγίου Νικολάου και Σητείας.

Στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής συμμετείχε κλιμάκιο του ΥΠΕΝ με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, οι Δήμαρχοι των Δήμων Σητείας, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς και εκπρόσωποι των ξενοδόχων του Νομού. Όπως πρότεινε ο κ. Σκυλακάκης, τη σκυτάλη θα πάρει άμεσα μία κατ’ ιδίαν εκτενή συνάντηση με τους εμπλεκόμενους Δημάρχους και την Περιφέρεια, με σκοπό να συζητηθούν εκτενώς οι αντιρρήσεις των αυτοδιοικητικών φορέων.

Οι αντιρρήσεις επικεντρώνονται στην οπτική όχληση που θα προκληθεί στις παράκτιες περιοχές της Ελούντας και στη Σπιναλόγκα, ενώ έχουν ήδη διατυπωθεί στη δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις 10 περιοχές που είναι υποψήφιες για την υποδοχή του πρώτου «κύματος» υπεράκτιων αιολικών πάρκων – και στην οποία περιλαμβάνονται τα δύο επίμαχα «θαλασσοτεμάχια» («Κρήτη 2α» και «Κρήτη 2β»).

Νέα χωροθέτηση

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αν και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης παραμένουν καταρχήν αρνητικοί σε όσα προβλέπει η ΣΜΠΕ, έδειξαν στην τηλεδιάσκεψη ότι θα αναμένουν τις εξειδικευμένες περιβαλλοντικές μελέτες για τις δύο εν λόγω περιοχές, ώστε να διαμορφώσουν τελική άποψη.

Θέση του ΥΠΕΝ -που φαίνεται πως βρήκε ευήκοα ώτα στους εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Δήμων- είναι πως καθώς η ΣΜΠΕ αφορά 10 περιοχές ανά την επικράτεια, περιλαμβάνει για κάθε μία περιοχή μόνο γενικούς περιορισμούς (περιβαλλοντικούς και άλλους). Οι περιορισμοί αυτοί θα εξειδικευτούν (και θα αυστηροποιηθούν) στην πορεία, καθώς μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης, θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε ένα από τα 10 «θαλασσοτεμάχια», με ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για τον καθορισμό των ζωνών εντός αυτών των θαλάσσιων περιοχών, όπου θα μπορούν όντως να εγκατασταθούν offshore αιολικά.

Επίσης, και το ΥΠΕΝ έδειξε ανοικτό να συζητήσει τις εντάσεις, προχωρώντας σε αλλαγές. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει γράψει το insider.gr, λίγα 24ωρα πριν από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υπουργείου με την ΕΔΕΥΕΠ, από την οποία προκρίθηκε πως για τις δύο αυτές περιοχές θα υπάρξει νέα χωροθέτηση, προς τα δυτικά και σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ήδη από την αρχική ΣΜΠΕ θα συγκεκριμενοποιηθούν περισσότερο οι ζώνες εντός των «Κρήτη 2α» και «Κρήτη 2β», που σχεδιάζεται να φιλοξενήσουν υπεράκτια πάρκα. Ζώνες που θα βρίσκονται κοντά στα δυτικά και βόρεια όρια των δύο «θαλασσοτεμαχίων», ώστε να αποσοβηθεί η οπτική όχληση. Επίσης, ειδικά στο «Κρήτη 2β» πρόκειται να περιορισθεί στα 400 MW η μέγιστη ισχύς του πάρκου που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί.

Κρίσιμη η νέα συνάντηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιρρήσεις έχουν υπάρξει και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, τόσο από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη (για τις επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο) όσο και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (για πιθανές παρενέργειες στη νέα προσπάθεια για ανάδειξη της Σπιναλόγκα από την Unesco ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς).

Από την πλευρά του ΥΠΕΝ, στόχος είναι να προχωρήσει η ωρίμανση και των 10 περιοχών του πρώτου «κύματος» περιοχών (διασφαλίζοντας τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών), ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ευελιξία στην επιλογή εκείνων που θα φιλοξενήσουν το χαρτοφυλάκιο της μεσοπρόθεσμης φάσης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το υπουργείο εκτιμά ότι θα πρέπει να «τρέξει» όσο το δυνατόν πιο άμεσα το Εθνικό Σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά, με δεδομένο τον στόχο που έχει τεθεί για την ανάπτυξη έργων 1,9 GW έως το 2030.

Υπό αυτή την έννοια, η επόμενη συνάντηση για τα «Κρήτη 2α» και «Κρήτη 2β» είναι κρίσιμη, υπό την έννοια ότι θα δείξει κατά πόσο υπάρχει ένας μίνιμουμ κοινός τόπος με την τοπική κοινωνία, ο οποίος θα εξασφαλίζει στην πορεία και επενδυτική ασφάλεια σε όσες εταιρείες ενδιαφερθούν για τα συγκεκριμένα θαλασσοτεμάχια.

Πάντως, όπως έχει γράψει το insider.gr, καθώς ο χρόνος πιέζει -καθώς τόσο η ΣΜΠΕ όσο και το Εθνικό Σχέδιο προγραμματιζόταν να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2023- το ΥΠΕΝ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι εν λόγω θαλάσσιες ζώνες να μην αξιοποιηθούν τελικά. Κάτι που θα σήμαινε πως θα προχωρήσει η ωρίμανση των υπόλοιπων 8 περιοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρετωδώς Πειραιώς - Mια ακόμη αναβολίτσα - Πάμε Ντουμπάι;

Κτηματολόγιο: Πού «σκαλώνουν» οι ηλεκτρονικές καταχωρίσεις και τα ραντεβού

Τράπεζες: Ρεκόρ ρευστότητας που «λιμνάζει» και αναζητεί υγιή ζήτηση για νέα δάνεια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider