Ισχυρό ενδιαφέρον σημειώνεται για ένταξη στο «Produc-E Green» που «τρέχει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το οποίο είναι το πρώτο πρόγραμμα στη χώρα μας για την οικονομική στήριξη ανάπτυξης παραγωγικής δραστηριότητας σε «πράσινους» τομείς αιχμής. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, έως αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί 24 επιχειρηματικά σχέδια παραγωγής προϊόντων ενεργειακής μετάβασης, τα οποία διεκδικούν επιδότηση.
Τα business plan που έχουν υποβληθεί δεσμεύουν πάνω από το 40% του προϋπολογισμού του προγράμματος. Αφορούν είτε τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, είτε την επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενων μονάδων, είτε τη διαφοροποίηση παραγωγής μονάδων σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ από αυτές.
Τα προϊόντα ξεκινούν από ηλιακούς θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά κύτταρα, ανεμογεννήτριες, εξαρτήματα ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστές, καθώς και ηλεκτρονικά – ηλεκτρικά σύρματα και καλώδια. Άλλα business plan αφορούν την παραγωγή ηλεκτροκινητήρων – ηλεκτρογεννητριών – ηλεκτρικών μετασχηματιστών. Επίσης, υπάρχουν προτάσεις για συστήματα ψύξης – κλιματισμού, όπως αντλίες θερμότητας και εναλλάκτες θερμότητας, με ανάκτηση πρώτων υλών από φωτοβολταϊκά πάνελ.
Επιπλέον αιτήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχέδια παραγωγικών επενδύσεων, που διεκδικούν ένταξη στο πρόγραμμα, αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέχρι την προσεχή Παρασκευή, 15 Μαρτίου, όταν ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μετά την πρόσφατη παράταση. Επίσης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των business plan, για ένταξή τους στη δράση.
Υπενθυμίζεται ότι η δράση έχει προϋπολογισμό 199,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενη από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στόχος είναι να ενισχυθεί η εθνική βιομηχανία και η ανταγωνιστική θέση των παραγωγικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, καθώς επίσης θα δημιουργηθεί μία ισχυρή εγχώρια αλυσίδα αξίας με νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας σε νευραλγικούς τομείς, όπως ενδεικτικά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ναυπήγηση ηλεκτρικών πλοίων.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το «Produc-E Green» έχει προϋπολογισμό 199.700.000 ευρώ, ενώ χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως 70%, με σκοπό εγχώριες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν βιομηχανικές μονάδες που θα παράγουν προϊόντα της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας.
Όλοι οι «πράσινοι» τομείς
Κατά την ένταξη του προγράμματος στο «Ελλάδα 2.0», προβλεπόταν η στήριξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων οι οποίες εμπλέκονται στην ηλεκτροκίνηση, όπως π.χ. για την παραγωγή φορτιστών ή εξαρτημάτων μπαταριών οχημάτων. Ωστόσο, η «περίμετρος» ενίσχυσης διευρύνθηκε στην πορεία από το ΥΠΕΝ, ώστε να καλύψει παραγωγικές δραστηριότητες που εμπίπτουν σχεδόν στο σύνολο των τομέων της «πράσινης» μετάβασης.
Οι επιδοτούμενες παραγωγικές εγκαταστάσεις μπορούν να υλοποιηθούν οπουδήποτε ανά την επικράτεια. Ωστόσο, έχει προβλεφθεί πριμοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και την Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας, στο πλαίσιο στήριξης της αναπτυξιακής μετάβασης των πρώην λιγνιτικών περιοχών.
Επίσης, εκτός από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα εγκατάστασης της υποψήφιας βιομηχανικής μονάδας, το ποσοστό της επιδότησης εξαρτάται επίσης από το μέγεθος της εταιρείας που θα αξιολογηθεί ως δικαιούχος της δράσης. Αναγκαία προϋπόθεση πάντως για τη χορήγηση επιδότησης αποτελεί οι παραγωγικές δραστηριότητες να λειτουργούν τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στον κλάδο της «πράσινης» οικονομίας που δραστηριοποιούνται.