BACKSTORY

Η ημέρα της ΕΤΕ – «Φωτιά» στα ηλεκτρονικά σφυριά - Χρειάζονται δύο για να πουλήσουν

12-03-2024 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ημέρα της ΕΤΕ – «Φωτιά» στα ηλεκτρονικά σφυριά - Χρειάζονται δύο για να πουλήσουν
.

Η μέρα της ΕΤΕ

Σήμερα είναι η μέρα της Εθνικής Τράπεζας. Τα αποτελέσματα της Εθνικής θα κλείσουν έναν «νικηφόρο» κύκλο για τα πιστωτικά ιδρύματα αφού τα spreads οδήγησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα τα κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων

Το ένα φέρνει το άλλο

Και το ένα φέρνει το άλλο. Όπως λέει και η Moody's τα spreads θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Και γιατί; Γιατί το κόστος των καταθέσεων παραμένει πάρα πολύ μικρό και δεν αναμένεται να ενισχυθεί.

Τώρα πόσο λογικό είναι αυτό, θα σας γελάσω... Γιατί οι αποδόσεις των καταθέσεων στην Ελλάδα παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.

Στις 15 κληρώνει

Η κρίσιμη μέρα πάντως είναι η Παρασκευή για την Moody's. Θα φανεί αν στις 15 του μηνός θα αναβαθμίσει τη χώρα μας. Για να κλείσει ο φαύλος κύκλος.

Αλλαγές...

Και το καμπανάκι της Πειραιώς στο Χρηματιστήριο πολλές ειδήσεις δεν έβγαλε, έβγαλε όμως κάποιες όπως το ότι η Τράπεζα σκέφτεται την επέκταση στο εξωτερικό. Η Πειραιώς έχασε με πολύ τιμωρητικό τρόπο τα ασημικά της την περίοδο του μνημονίου ελέω τρόικας. Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική.

Δυνατή διαφήμιση

Δυνατή διαφημιστική παρουσία για την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία πραγματοποιεί δυναμικά ανοίγματα σε όλα τα φόρα μεταξύ των οποίων και τα social media. Η προώθηση των προϊόντων πάντως είναι στοχευμένη εκεί που υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας.

Φωτιά στα ηλεκτρονικά σφυριά

Μετά την αποχή των δικηγόρων τα ηλεκτρονικά σφυριά παίρνουν φωτιά. Αναμένεται τουλάχιστον 6.000 πλειστηριασμοί να πραγματοποιηθούν μέχρι το Πάσχα αν και είναι προγραμματισμένοι πολλοί περισσότεροι.

Το μπέρδεμα με τον αγοραστή

Κάπου διάβασα ότι η HIG Ελλάδος πρόκειται να εξαγοράσει την ΦΑΜΑΡ από το ECM (για την ιστορία είναι το fund που έκανε τα πάρε δώσε στη Μάρμαρα Παυλίδης και τώρα έχουν πέσει βροχή οι μηνύσεις) και έχω την αίσθηση ότι δεν είναι τόσο ακριβές. Οι πηγές μου αναφέρουν ότι η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί από την HIG European Capital Partners Advisors με έδρα το Παρίσι. Τώρα γιατί κάποιοι θέλουν να τα μπερδέψουν με την Ελλάδα δεν ξέρω. Υποθέτω θα έχουν τους λόγους τους που μπορεί στην πορεία να αντιληφθούμε κι εμείς.

Η... εξήγηση

Τα αποτελέσματα της Σαράντης εξηγούν σε ένα βαθμό και το κρεσέντο αγορών από τους βασικούς μετόχους το τελευταίο διάστημα. Τα κέρδη στην κυριολεξία απογειώθηκαν σε σχέση με τον τζίρο «λόγω αύξησης του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους», όπως αναφέρει ο όμιλος. Τι σημαίνει αυτό. Κυρίως αυξήσεις τιμών που έφτασαν στον καταναλωτή οι οποίες ήταν μεγαλύτερες από την αύξηση του κόστους.

Χρειάζονται δύο για να πουλήσουν

Δεν υπάρχουν συζητήσεις με αλλοδαπό fund αναφέρουν από τον Πετρόπουλο σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Την ίδια ώρα παραδέχονται ότι δέχονται συνεχώς κρούσεις που δεν έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα. Η ουσία είναι ότι κρούσεις δεν καταλήγουν γιατί πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο αδέλφια για να γίνει η πώληση. Πάντως να θυμίσουμε ότι και στην Entersoft οι μέτοχοι δεν είχαν ιδέα λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η πώληση της εταιρείας.

Η κατασκευαστική – ενεργειακή πλευρά των data centers

Όπως ενημερωθήκατε χθες από σχετικό θέμα του insider.gr, μέχρι τον Απρίλιο θα μπουν οι μπουλντόζες και θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου data center της Microsoft στα Σπάτα. Η στήλη θα πιάσει το θέμα από μια άλλη πλευρά. Η κατασκευή του project θα «παιχτεί» ανάμεσα σε 3 κατασκευαστικούς ομίλους, οι οποίοι φέρονται να είναι, όπως και παλιότερα είχαμε πει, μεταξύ των ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, ΑΚΤΩΡ – Intrakat. Και μιλάμε για μια μεγάλη σύμβαση εκατοντάδων εκατ. ευρώ (σκεφτείτε ότι οι 3 σχετικές υποδομές είναι ύψους 450 εκατ. ευρώ) που έχει και απαιτητικό αντικείμενο από ενεργειακής πλευράς, άρα, χρειάζεται και τη συγκεκριμένη εξειδίκευση. Προφανώς, βέβαια, και οι 3 διεκδικητές έχουν τη σχετική εμπειρία, ο καθένας στο δικό του επίπεδο. Κατά συνέπεια, η ανακοίνωση του νικητή αναμένεται με ενδιαφέρον προσεχώς. Να δούμε αν θα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που σαρώνει τα ιδιωτικά έργα.

Οι ζημιές στη Θεσσαλία

Εξ όσων επανέλαβε ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, Ν. Ταχιάος, προχωρά το πλάνο και πρόγραμμα των έργων αποκατάστασης στη Θεσσαλία, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των τευχών δημοπράτησης των διαγωνισμών, στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προβλέπει την ανάθεση συμβάσεων με αντικείμενο την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών στις πληγείσες περιοχές από τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias». Ο στόχος που έχει τεθεί είναι οι συγκεκριμένες συμβασιοποιήσεις να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου, προκειμένου να εγκατασταθούν τα πρώτα εργοτάξια και να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι μεγάλες παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για να επανέλθει η κανονικότητα στις ζωές των κατοίκων. Και μιλάμε για ζημιές, πέραν των σχολείων (24 εκατ. ευρώ, δωρεά εφοπλιστών) που υπολογίζονται σε 1,4 δισ. ευρώ για δρόμους, σιδηροδρομικό δίκτυο, γέφυρες και άλλες σχετικές υποδομές. Όσον αφορά στα ευρύτερα σχέδια αποκατάστασης ζημιών στην Θεσσαλία και το master plan των Ολλανδών της HVA International, που αναμφίβολα «ανεβάζουν τον λογαριασμό», προφανώς έχουν άλλη οπτική (αντιπλημμυρική θωράκιση, φράγματα, ορεινή υδρονομία, έως και μέτρα για ξηρασίας, ύδρευση/άρδευση κ.λπ.) και κυρίως το θέμα προχώρησε κεντρικά από την κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:47

Ζελένσκι: Περιμένουμε σαφή απάντηση από τη Μόσχα για εκεχειρία σε πολιτικές υποδομές

23:33

Ο Τραμπ θα παραστεί στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

23:15

Τριγμοί στη Wall Street με υπογραφή Τραμπ: Πτώση άνω των 900 μονάδων για τον Dow

22:40

Σύμβουλος του Κρεμλίνου ζητά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

22:11

Πτώση 2% για το πετρέλαιο εν μέσω προόδου στις συζητήσεις ΗΠΑ - Ιράν

21:47

Λευκός Οίκος: Διαψεύδει την πληροφορία του NPR ότι αναζητά νέο υπουργό Άμυνας

21:14

Η 12ετής θητεία του Πάπα Φραγκίσκου σε αριθμούς

20:51

Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για Γάζα και Ιράν

20:32

ΗΠΑ: Μεσίστιες οι σημαίες σε ένδειξη πένθους για τον πάπα Φραγκίσκο

20:09

Ζελένσκι: Νέα συνάντηση Ουκρανών, Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων στο Λονδίνο την Τετάρτη

20:00

ΥΠΕΘΟ: Προς υπογραφή 10 συμβάσεις ΣΔΙΤ ύψους 1,2 δισ. ευρώ

19:41

Αεροσκάφος με 282 επιβάτες εκκενώθηκε στο Ορλάντο λόγω πυρκαγιάς στον κινητήρα

19:16

Ο Τραμπ υποστηρίζει «σθεναρά» τον υπουργό Άμυνας παρά τις κατηγορίες εναντίον του

18:48

ΗΠΑ: Ανησυχία βουλευτών για την πιθανή μεταφορά των τουρκικών S-400 στη Συρία

18:25

Πούτιν: Θα αναλύσουμε την πρόταση Ζελένσκι για παράταση 30 ημερών στην εκεχειρία

17:58

Κορκίδης: Οι τρεις λόγοι της αύξησης του κύκλου εργασιών το φετινό Πάσχα

17:34

Βατικανό: Τα αίτια θανάτου του Πάπα - Στις 23 Απριλίου σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμά του

17:10

Νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ: «Τεράστιος loser» - Να μειώσει τώρα τα επιτόκια

16:49

Selloff στη Wall Street μετά τα σχόλια Τραμπ για Πάουελ

16:28

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό πάνω από τα 3.400 δολάρια

16:13

Ισραήλ: Ο επικεφαλής της Σιν Μπετ κατηγορεί τον Νετανιάχου

15:52

Τιμολόγια ρεύματος: «Χώρος» για μειώσεις τον Μάιο - Πτώση 6% στη χονδρική

15:33

Η διαδικασία για την εκλογή νέου Πάπα - Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

15:14

Παπασταύρου: Προκλήσεις αλλά όχι υπερφόρτωση του συστήματος ηλεκτροδότησης το Πάσχα

15:12

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα - Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών - Κορίνθου

14:43

Κάζακς (ΕΚΤ): Οι δασμοί αυξάνουν την πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη

14:10

Παραιτήθηκε ο Κλάους Σβαμπ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

13:56

Nvidia: Οι περιορισμοί στις εξαγωγές τσιπ στην Κίνα θα ευνοήσουν τους εγχώριους ανταγωνιστές

13:32

«Στάση αναμονής» από τους ελαιοπαραγωγούς μετά τους δασμούς Τραμπ

13:10

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις εποχικές αλλεργίες;