Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια
«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε συνέντευξή της στο Bloomberg την Πέμπτη.

H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η παγκόσμια οικονομία παρακολουθεί στενά τα επιτόκια αλλά και τη βιομηχανική πολιτική της χώρας, δεδομένου πολιτικές δεδομένων των πιθανών διαρροών από τη μεγαλύτερη οικονομία και αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο.

«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε συνέντευξή της στο Bloomberg την Πέμπτη.

Τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα, είπε, είναι «τι πρόκειται να συμβεί με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια» και «πώς θα πορευτούν οι ΗΠΑ σε αυτόν τον κόσμο των πιο παρεμβατικών κυβερνητικών πολιτικών».

Η σταθερή ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ είναι «ανησυχητική» για άλλα νομίσματα, ιδιαίτερα η έλλειψη σαφήνειας για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό.

«Αυτό ακριβώς ακούω από τις χώρες», είπε η επικεφαλής του ταμείου, το οποίο μετρά περίπου 190 μέλη. «Πόσο καιρό θα μείνει η Fed με υψηλότερα επιτόκια;»

Η Γκεοργκίεβα μιλούσε στο περιθώριο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούσαν τις επιπτώσεις των πολιτικών της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου και τον γεωπολιτικό τους ανταγωνισμό.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι αισιόδοξο ότι οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος.

«Η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη, και δικαίως, να περικόψει τα επιτόκια», επισήμανε. «Πόσο γρήγορα θα το πράξει; Δεν νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια ταχεία μείωση των επιτοκίων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

Βάσλε: Υπάρχει όριο στο πόσο μπορεί να αποκλίνει η ΕΚΤ από την Fed

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider