Πρωτογενές πλεόνασμα έκπληξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023 - Δεύτερη η Ελλάδα σε μείωση χρέους στην ΕΕ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρωτογενές πλεόνασμα έκπληξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023 - Δεύτερη η Ελλάδα σε μείωση χρέους στην ΕΕ
Καλύτερη από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού αλλά και από τις προσδοκίες που είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα ήταν η δημοσιονομική επίδοση της χώρας μας το 2023. Τι έρχεται μετά.

Με πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ έκλεισε δημοσιονομικά το 2023 για τη χώρα μας, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις για την προηγούμενη χρονιά από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Πρόκειται για απόδοση πολύ καλύτερη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024.

Η Eurostat στις ανακοινώσεις της καταγράφει την Ελλάδα ως το κράτος που πέτυχε το 2023 τη δεύτερη καλύτερη μείωση χρέους στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ, κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022, παραμένοντας βεβαίως το κράτος με την υψηλότερη αναλογία χρέους/ΑΕΠ στην ΕΕ. Η Eurostat επικύρωσε επίσης τα ελληνικά στοιχεία, χωρίς αστερίσκους.

Η επικύρωση των στοιχείων για το 2023 που έστειλε στις αρχές του μήνα στην Eurostat η Ελληνική Στατιστική Αρχή γίνεται στο πλαίσιο της «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος» με την οποία ελέγχεται η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Tα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι καλύτερα και από τις πληροφορίες από ελληνικές πηγές τις προηγούμενες ημέρες περί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,7% του ΑΕΠ. Παρ όλα αυτά η πολύ καλή επίδοση δεν δίδει ανάλογο χώρο για νέα μέτρα στήριξης με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που πρόκειται να επικυρωθούν αύριο Τρίτη 23 Απριλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και αυτό διότι οι νέοι κανόνες που θα ενεργοποιηθούν αργότερα φέτος θα ορίζουν πως οι καλύτερες επιδόσεις δεν θα γίνονται παροχές αλλά «μαξιλάρι» για ώρα ανάγκης, με τα περιθώρια στήριξης να μην προσδιορίζονται πλέον από τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά από τον (υπό διαμόρφωση) νέο κανόνα καθαρών πρωτογενών δαπανών.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ το ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 220.303 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ η χρονιά έκλεισε με δημοσιονομικό έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ (4,096 δισ.). Οι δαπάνες γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 111.343 εκατ. ευρώ (50,54% του ΑΕΠ), ενώ τα έσοδα γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 107.835 εκατ. ευρώ (48,95% του ΑΕΠ). Το χρέος στα τέλη του 2023 διαμορφώθηκε στα 356.695 εκατ. ευρώ ή στο 161,9% του ΑΕΠ.

Οριακή αναθεώρηση για το 2022

Παράλληλα η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε οριακές αναθεωρήσεις στα δεδομένα ελλείμματος και χρέους, ως ποσοστά του ΑΕΠ για το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη κοινοποίηση τον περασμένο Οκτώβριο. Ειδικότερα αναθεώρησε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2022 στο 2,5% του ΑΕΠ και το χρέος στο 172,7 του ΑΕΠ από έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ και χρέος 172,6% του ΑΕΠ.

ΥΠΕΘΟ: Σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα στοιχεία για το 2023, καθώς σημειώνεται πως το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% του ΑΕΠ που περιλαμβανόταν στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού.

Σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού 2024 παρατηρήθηκε υπέρβαση καθαρών φορολογικών εσόδων ύψους 292 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ύψους 647 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, που καταγράφονται δημοσιονομικά στο έτος 2023, ενώ παρατηρήθηκε συγκράτηση των δαπανών των φορέων γενικής Κυβέρνησης ύψους 602 εκατ. ευρώ.

«Το θετικό αυτό αποτέλεσμα αποδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα σταδιακά οφέλη από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024, τα 397 εκατ. ευρώ εκ των 647 εκατ. ευρώ που ήταν η υπέρβαση των στόχων, προήλθαν από την καταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Δευτεραθλήτρια στην ΕΕ η Ελλάδα στη μείωση χρέους

Σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η Ελλάδα μείωσε το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 10,8 μονάδες καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Πορτογαλία (-13,3 μονάδες).

Την τρίτη καλύτερη επίδοση κατέγραψε η Κύπρος (-8,3 μονάδες) και στη συνέχεια οι: Κροατία (-4,8 μονάδες), Ισπανία (-4 μονάδες), Ολλανδία (-3,7 μονάδες), Σλοβενία (-3,3 μονάδες), Ιταλία (-3,2) και η Γερμανία (-2,4).

Από την άλλη σε σχέση με ένα χρόνο πριν την μεγαλύτερη αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατέγραψαν οι: Φινλανδία (+1,1 μονάδα), Λετονία (+1,8), Ρουμανία (+1,3), Εσθονία (+1,1), Λουξεμβούργο και Βέλγιο (+0,9).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενισχύονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις – Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της χρονιάς

ΥΠΕΝ: Όλο το σχέδιο επιδοτήσεων έως 3 δισ. για «πράσινα» έργα στα νησιά – Από φωτοβολταϊκά μέχρι offshore αιολικά

Επαγγελματίες: Όλα τα SOS του νέου Ε3 – Οι αλλαγές και οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider