Καύσιμα: Μικρή πτώση προσδοκά η αγορά - Πιο φειδωλές οι προβλέψεις για το 2024

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Μικρή πτώση προσδοκά η αγορά - Πιο φειδωλές οι προβλέψεις για το 2024
Ακριβά θα πληρώσουν τα καύσιμα και οι τελευταίοι εκδρομείς του Πάσχα, καθώς η βενζίνη εξακολουθεί να κινείται κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης κοντά στα 1,7 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς αναμένουν μικρή αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες.

Ακριβά θα πληρώσουν τα καύσιμα και οι τελευταίοι εκδρομείς του Πάσχα, καθώς η βενζίνη εξακολουθεί να κινείται κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης κοντά στα 1,7 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς αναμένουν μικρή αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες κάτι που αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ, η οποία κάνει λόγο για μικρή μείωση στις τιμές χονδρικής. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει επίσης μικρή πτώση και μάλιστα διεθνείς οργανισμοί έχουν αρχίσει να αναθεωρούν καθοδικά τις εκτιμήσεις τους για το υπόλοιπο του 2024 λόγω των μεγαλύτερων όγκων αποθεμάτων.

Πάντως, αυτή την στιγμή, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης παραμένει στα 1,965 ευρώ το λίτρο και είναι στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν και πριν από περίπου μια εβδομάδα ενώ τις ίδιες τάσεις παρουσιάζει και το πετρέλαιο κίνησης το οποίο είναι στα 1,670 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές είναι υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα όπου η απλή αμόλυβδη ήταν στα 1,826 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,537 ευρώ και η αγορά ήδη για δεύτερο χρόνο βίωνε τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων στην Αττική μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στις υψηλές τιμές που επικράτησαν κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα.

«Στην Αντίπαρο τις ημέρες του Πάσχα η τιμή της βενζίνης ήταν στα 2,26 ευρώ. Όντως συναντήσαμε αρκετά υψηλές τιμές και είχαμε προετοιμάσει τον κόσμο τι θα αντιμετωπίσει στην νησιωτική και ορεινή χώρα αλλά και στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Το 2,10 ήταν η χαμηλότερη τιμή που συναντήθηκε. Χαρακτηριστικά γύρω στους 20 νομούς της χώρας είχαν πάνω από 2 ευρώ το λίτρο την αμόλυβδη βενζίνη», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Αναφορικά με την πορεία των τιμών, ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής επεσήμανε ότι «περιμέναμε μετά το Πάσχα μία μικρή αποκλιμάκωση, η οποία και ήρθε. Έτσι από το 1,99, είδαμε μια μέση τιμή στο 1,95 – 1,96 ευρώ με την προοπτική την επόμενη εβδομάδα η τιμή να «πέσει» ακόμα 2 – 3 λεπτά».

Η ΕΙΑ αναθεωρεί καθοδικά τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για το Brent για το 2024 και το 2025, επικαλούμενη την σημαντική παγκόσμια πλεονάζουσα χωρητικότητα αργού.
Στη Βραχυπρόθεσμη Ενεργειακή Προοπτική (STEO) που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο οργανισμός προέβλεψε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των παραγωγών του ΟΠΕΚ θα είναι της τάξης των 4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα έως το 2025.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αστάθεια της τιμής του αργού, εν μέσω εθελοντικών περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ + και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών κινδύνων, έχει υποχωρήσει φέτος με σημαντική πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής αργού πετρελαίου.

Η έκθεση σημειώνει ότι εάν οι κάτοχοι πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας επιλέξουν να την αναπτύξουν, η προσφορά θα μπορεί να διατεθεί στην πετρελαϊκή αγορά σε περίπτωση βραχυπρόθεσμων διαταραχών του εφοδιασμού.

Η EIA προβλέπει ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο οργανισμός προβλέπει επίσης μια σχετικά ισορροπημένη αγορά πετρελαίου, με ορισμένους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ να συνεχίζουν τις περικοπές παραγωγής κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμά ότι το 2024, το Brent θα φτάσει τα 87,79 δολάρια το βαρέλι (από 88,55 που είχε προβλέψει τον προηγούμενο μήνα) και το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) θα φτάσει τα 83,05 δολάρια (από 83,78 που είχε προβλέψει τον προηγούμενο μήνα).

Για το επόμενο έτος, ο οργανισμός αναμένει ότι το Brent θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 85,38 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 80,88 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει καθώς οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την αστάθεια της τιμής του πετρελαίου και να οδηγήσουν σε απότομες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ακριβά θα πληρώσουν τις πασχαλινές διακοπές οι Έλληνες – Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη σε 21 νομούς

Συνεχίζεται το ράλι ανατιμήσεων στα καύσιμα – Πάνω από τα 2 ευρώ/λίτρο η απλή αμόλυβδη

gazzetta
gazzetta reader insider insider