Δύο «βαρίδια» στη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης – Ανάπλαση Βοτανικού & Εξοικονομώ πάνε πίσω το αίτημα προς τις Βρυξέλλες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο «βαρίδια» στη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης – Ανάπλαση Βοτανικού & Εξοικονομώ πάνε πίσω το αίτημα προς τις Βρυξέλλες
Καθυστερούν οι υπογραφές των συμβάσεων για τη Διπλή Ανάπλαση Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βοτανικού. Δεν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον συμμετοχής επιχειρήσεων για τις δράσεις επιδότησης για τη «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα» και το «Εξοικονομώ-Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις». Τι σκέφτεται το υπουργείο Οικονομίας.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέας μικρής καθυστέρησης στην υποβολή του αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τέταρτη δόση των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα δύο ορόσημα από τα συνολικά 20 που προβλέπει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Όπως δήλωσε σήμερα κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, αναμένονται οι υπογραφές των συμβάσεων για τα έργα πρασίνου και τα έργα οδοποιίας της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας αλλά και η επίτευξη του στόχου των 9.700 αιτήσεων για τα προγράμματα του «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

«Περιμένουμε εντός του μήνα να ολοκληρωθούν τα ορόσημα, αλλά αναμένουμε να δούμε το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα υποβληθεί το τέταρτο αίτημα για τις επιχορηγήσεις.

Σημειώνεται πως το θέμα των συμβάσεων αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πορεία των αιτήσεων για τα προγράμματα του «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» δεν έχει πάει όπως αναμενόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί οριστικά στο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν τις 5.000. Για αυτό τον λόγο εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση στην προθεσμία που λήγει αύριο, Τετάρτη 15 Μαΐου. Ακόμη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και βελτιώσεις στα τεχνικά στοιχεία του προγράμματος, όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη για απλή υπεύθυνη δήλωση αίτησης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, αντί για την κατάθεσή που καθυστερεί τις διαδικασίες.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο insider.gr πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια καθυστέρηση και τελικά το αίτημα να υποβληθεί ενδεχομένων και τον Ιούνιο. Απέκλεισαν όμως το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η ειδική πρόβλεψη που υπάρχει στον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης για την υποβολή αιτήματος χωρίς να έχουν συμπληρωθεί όλα τα ορόσημα, με μια περίοδο χάριτος έξι μηνών. Παράλληλα προχωρούν οι προετοιμασίες για τα ορόσημα της πέμπτης δόσης που σχεδιάζεται να υποβληθεί το φθινόπωρο.

Όπως τονίστηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα είναι έκτη μεταξύ των «27» ως προς το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του Ταμείου, έχοντας απορροφήσει το 41,4 % των κονδυλίων, έναντι 29,4 % που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Επιπλέον η χώρα μας έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο έναντι 17% που είναι ο μέσος όρος των «27».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νυχτερινό ρεύμα: Προς «μεταφορά» στο μεσημέρι οι μειωμένες χρεώσεις – Τι εξετάζεται για αλλαγή ωραρίου

Wood: «Σβήνει» η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων - Τα νοικοκυριά αισθάνονται μεγάλη πίεση από τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider