Νυχτερινό ρεύμα: Προς «μεταφορά» στο μεσημέρι οι μειωμένες χρεώσεις – Τι εξετάζεται για αλλαγή ωραρίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νυχτερινό ρεύμα: Προς «μεταφορά» στο μεσημέρι οι μειωμένες χρεώσεις – Τι εξετάζεται για αλλαγή ωραρίου
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να μπορούν να αξιοποιήσουν οι καταναλωτές με συμβατό μετρητή τις εξαιρετικά χαμηλές χονδρεμπορικές τιμές κατά τις μεσημβρινές ώρες (που πολλές φορές είναι μέχρι και μηδενικές), ώστε να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Πιθανή η κατάργηση των μειωμένων τιμών το βράδυ. Στα σκαριά και η ενεργοποίηση των δυναμικών τιμολογίων για τους έξυπνους μετρητές.

Την αλλαγή του ωραρίου του νυχτερινού τιμολογίου εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ώστε να περιλαμβάνει τις μεσημβρινές ώρες. Βασικός στόχος του ΥΠΕΝ είναι να επιτρέψει στους καταναλωτές με νυχτερινό τιμολόγιο να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, χάρις στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές που επικρατούν εκείνες τις ώρες στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Τιμές, οι οποίες θα επιτρέψουν με τη σειρά τους στους προμηθευτές να προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις για την ενέργεια που καταναλώνεται το μεσημέρι.

Η πτώση των χονδρεμπορικών τιμών οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια. Έτσι ειδικά το μεσημέρι -όταν κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάρκων- έχουν «πυκνώσει» οι περιπτώσεις όπου η αγορά Επόμενης Ημέρας κινείται από ελαφρώς πάνω από το μηδέν (π.χ. 0,03 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) έως και σε αρνητικές τιμές.

Η κορύφωση όμως της παραγωγής ΑΠΕ συχνά σημαίνει πως για ένα μέρος από τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι «πράσινες» μονάδες, δεν υπάρχει αυτές τις ώρες ζήτηση για να καλύψουν. Ως συνέπεια, σε τέτοιες περιπτώσεις μία σημαντική ποσότητα «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας περικόπτεται από το σύστημα. Επομένως, με την κινητροδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη «μεταφορά» μέρους της κατανάλωσής τους το μεσημέρι, το υπουργείο στοχεύει παράλληλα στο να περιοριστούν και οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.

Ερωτηματικό η «τύχη» της υφιστάμενης νυχτερινής ζώνης

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το σχέδιο του ΥΠΕΝ βρίσκεται αυτή τη στιγμή προς εξέταση, χωρίς ακόμη να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και να έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη προεργασία υλοποίησής του. Έτσι, για παράδειγμα, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποια ακριβώς «ζώνη» του μεσημεριού θα καλύπτει το (πρώην πλέον) νυχτερινό τιμολόγιο.

Επίσης, δεν έχει αποφασιστεί αν η μεσημεριανή ζώνη θα προστεθεί στις υφιστάμενες βραδινές ώρες μειωμένου ωραρίου, ή αν το νυχτερινό τιμολόγιο θα γίνει εξ ολοκλήρου... μεσημβρινό. Πάντως, το δεύτερο σενάριο είναι πιο πιθανό, καταργώντας τις μειωμένες τιμές το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι τη δυνατότητα σύμβασης σε ένα προϊόν προμήθειας ρεύματος με νυχτερινό τιμολόγιο έχουν οι καταναλωτές με συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής). Αυτή τη στιγμή, οι ζώνες των μειωμένων χρεώσεων διαφοροποιούνται κατά το θερινό και το χειμερινό ωράριο.

Το χειμερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων νησιών, την εν λόγω περίοδο οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.

Άλλα δεδομένα στην αγορά

Το θερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.

Η παραπάνω κατανομή έγινε με άλλα δεδομένα στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όταν σε αυτό κυριαρχούσαν οι μονάδες ορυκτών καυσίμων. Αυτό είχε ως συνέπεια αν η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξανόταν το μεσημέρι, να αυξάνονται εκείνες τις ώρες και οι χονδρεμπορικές τιμές. Επομένως, στόχος ήταν να κινητροδοτηθεί η «μεταφορά» κατανάλωσης αργά το βράδυ, με το ωράριο να είναι αναπόφευκτα όμως σε μικρό βαθμό αξιοποιήσιμο από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πλέον ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, καθώς το μεσημέρι υπάρχει άφθονη και φθηνή «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή. Επομένως, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι αμοιβαία επωφελές -τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς ΑΠΕ- να ενισχυθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το μεσημέρι.

«Έρχονται» και τα δυναμικά τιμολόγια

Σκοπός της ενδεχόμενης αλλαγής του ωραρίου του νυχτερινού τιμολογίου είναι να μπορέσουν οι καταναλωτές να αξιοποιήσουν άμεσα τις χαμηλές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, θα είναι μία λύση που θα εφαρμοστεί στο μεταβατικό διάστημα στο οποίο θα «τρέχει» παράλληλα η εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών.

Όποιο νοικοκυριό ή επιχείρηση αποκτά στην πορεία «έξυπνο ρολόι» ρεύματος, θα αποκτά και πρόσβαση στα δυναμικά (πορτοκαλί) τιμολόγια ηλεκτρισμού, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν εξέλιξη των «νυχτερινών τιμολογίων». Στα δυναμικά τιμολόγια, η χρέωση θα τροποποιείται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα του 24ωρου, ακολουθώντας την αυξομείωση των χονδρεμπορικών τιμών. Μάλιστα, θα μπορούν να είναι πολυζωνικά -με διαφορετικές χρεώσεις ανά ζώνη του 24ωρου- έναντι του διζωνικού ή τριζωνικού συστήματος που ισχύει στο νυχτερινό τιμολόγιο και τους αναλογικούς μετρητές διπλής εγγραφής.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η επιτάχυνση εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών και η θέσπιση των νυχτερινών τιμολογίων περιλαμβάνονται στις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που δίνουν το «παρών» στο REPowerEU. Όπως αναφέρεται, η δυνατότητα κυκλοφορίας πορτοκαλί τιμολογίων σχεδιάζεται να «ενεργοποιηθεί» μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση Κρήτη-Αττική: Εκτός διεκδίκησης του 20% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Ιταλός Διαχειριστής

O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω... ηλικίας

Εξωδικαστικός: Έσβησε χρέη 1,75 δισ. ευρώ – 28% το μέσο «κούρεμα» από τράπεζες και servicers, 16,72% από το Δημόσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider