Ιαπωνία: «Τριγμοί» στην οικονομία θέτουν εν αμφιβόλω τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: «Τριγμοί» στην οικονομία θέτουν εν αμφιβόλω τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας
Μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση κατέγραψε το ιαπωνικό ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς το ασθενές γεν εξακολουθεί να πλήττει τους καταναλωτές.

Μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση κατέγραψε το ιαπωνικό ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς το ασθενές γεν εξακολουθεί να πλήττει τους καταναλωτές, ορθώνοντας μία νέα πρόκληση για την ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα που θέλει να απομακρύνει κι άλλο τα επιτόκια από το μηδέν.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η ιαπωνική κυβέρνηση, έδειξαν μείωση 2% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο -μεγαλύτερη σε σύγκριση με το μείον 1,5% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ δ' τριμήνου του 2023 αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω για να δείξουν ήπιο ρυθμό ανάπτυξης, εξαιτίας της υποβάθμισης των στοιχείων για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Ενώ συχνά τα προσωρινά στοιχεία για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες υπόκεινται σε μεγάλη αναθεώρηση, οι συνολικές μειώσεις σε όλες τις συνιστώσες του ΑΕΠ υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας δεν είχε κάποιο ισχυρό μοχλό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο.

Αυτό θα μπορούσε να προβληματίσει την ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα, η οποία αύξησε τα επιτόκια της τον Μάρτιο για πρώτη φορά από το 2007, και από τότε έχει δώσει «σήμα» πως προτίθεται να συνεχίσει τη συσφικτική πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυσκολεύονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες να κόψουν σχέσεις με τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider