«Κλείνουν» θέση στο ΕΣΠΑ φράγματα – αντιπλημμυρικά ύψους 200 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλείνουν» θέση στο ΕΣΠΑ φράγματα – αντιπλημμυρικά ύψους 200 εκατ. ευρώ
Έχασαν το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά «κλειδώνουν» χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» έργα σε Λουτράκι, Κρήτη, Ωραιόκαστρο, Αμβρακία – Αμφιλοχία. Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ. Ποια είναι τα projects.

Λίγες εβδομάδες μετά την επίσημη απένταξή τους από το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως πρόσφατα είχε αναδείξει το insider.gr, σημαντικά έργα κατασκευής φραγμάτων και αντιπλημμυρικών υποδομών ανά την Ελλάδα, ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, βρίσκουν χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Πρόκειται για σχετικές υποδομές σε Λουτράκι, Κρήτη, Αμβρακία, Ωραιόκαστρο, ενώ θυμίζουμε ότι ανάλογη τύχη είχε και το φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο.

Πλέον, με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα 4 αυτά έργα εντάσσονται σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Ειδικότερα, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείο Συνοχής) αποφάσισε την ένταξη της πράξης «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Δ19» στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027», μετά και την προ ημερών θετική εισήγηση (20/05/2024).

Η συνολική δημόσια δαπάνη υπολογίζεται σε σχεδόν 182 εκατ. ευρώ, η δε συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της ΕΕ ανέρχεται σε 124,187 εκατ. ευρώ. Θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, πρόκειται για έργα κρίσιμα για ύδρευση – υδροδότηση, άρδευση αλλά και παροχή αντιπλημμυρικής προστασίας στις παραπάνω περιοχές, και πλέον, ως γνωστόν, αναζητήθηκαν νέες χρηματοδοτικές πηγές.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα:

- ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ (Β' ΦΑΣΗ): Έργα διάνοιξη κοίτης, τοπικές επενδύσεις, έργα εκβολής, αναβαθμοί συγκράτησης φερτών, τεχνικά ανοικτής και κλειστής ορθογωνικής διατομής (τοπικού χαρακτήρα), ύψους περίπου 27,5 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του έργου του θέματος θεωρείται απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερη περιοχής του Δήμου Λουτρακίου.

- ΕΡΓΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ (περίπου 18 εκατ. ευρώ): Έργα διευθέτησης τμήματος ρ. Δενδροποτάμου σε μήκος περίπου 1,8 χλμ. στην περιοχή της Ευκαρπίας, τμήματος Χειμ. Ανατολικά Ωραιοκάστρου (Χ.Α.Ω) σε μήκος περίπου 1,9 km πριν τη συμβολή του στο ρ. Δενδροπόταμος και σχεδιασμός έργου ψηλού αναβαθμού στην κοίτη του Χ.Α.Ω. για την ανάσχεση πλημμυρών και συγκράτηση φερτών υλών, τμήματος Χειμ. Ανατολικά Γαλήνης (Χ.Α.Γ) σε μήκος περίπου 1,1 km πριν τη συμβολή του στον Χ.Α.Ω., ανάντη τμήματος Χειμ. Ασημάκη μήκους ~3,0 km και κατάντη τμήματος μήκους ~1,0 km μέσα στην κατοικημένη περιοχή, μέχρι τον κλειστό υφιστάμενο σκουφοειδή αγωγό, κατάντη του τεχνικού της οδού Θερμοπυλών.

- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΟΥ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑ ΛΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΥΡΤΟΥ ΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Συμπληρωματικές εργασίες φράγματος Μπραμιανού, αντιπλημμυρικά έργα διευθέτηση ρεμάτων και κατασκευής δικτύου ομβρίων, φράγμα Μύρτου, ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Mε το υπόψη έργο θα αυξηθούν οι δυνατότητες παροχέτευσης αρδευτικού νερού στην περιοχή της Ιεράπετρας, με την πιθανή επέκταση των αρδευομένων εκτάσεων. Συγχρόνως τα υπό δημοπράτηση έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών.

- ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΟΥ Α' ΦΑΣΗ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας (σωληνωτά δίκτυα, δεξαμενές, αντλιοστάσια, οχετοί, διευθετήσεις ρεμάτων και τάφρων, έργα αγροτικής οδοποιίας και λοιπά συνοδά έργα), Έργα Α΄ φάσης περιοχών Βάλτου (Κεντρική λιμνοδεξαμενή με σωληνωτά δίκτυα, δεξαμενές, αντιπλημμυρικά-αποχετευτικά δίκτυα, έργα αγροτικής οδοποιίας και λοιπά συνοδά έργα), ύψους σχεδόν 79 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του έργου θεωρείται απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι με την ολοκλήρωσή του θα επιτευχθεί εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αρδευτικών μεθόδων και μέσων, αειφορικός σχεδιασμός στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, απελευθέρωση ποσοτήτων νερού από τους υπόγειους υδροφορείς προς άλλες χρήσεις και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και της συνοχής σε περιφερειακό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Επίσης θα θωρακισθούν αντιπλημμυρικά οι περιοχές μελέτης, οι οποίες έχουν πληγεί αφενός από καταστροφικά γεγονότα (π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, λοιπά έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα) και αφετέρου εξαιτίας ανθρωπογενούς παρέμβασης (για παράδειγμα αυθαίρετη δόμηση), και που εξαιτίας της απώλειας δασικών εκτάσεων, της κλιματικής αλλαγής και του άναρχου τρόπου οικιστικής ανάπτυξης, καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτες έναντι του πλημμυρικού κινδύνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Φράγματα – Αντιπλημμυρικά: «Χάνουν το τρένο» (και επισήμως) του Ταμείου Ανάκαμψης έργα εκατοντάδων εκατ. ευρώ

ΕΣΠΑ: Tα SOS του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ» των 300 εκατ. ευρώ – Οι προθεσμίες και τα κριτήρια αξιολόγησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider