Η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τις ετήσιες επενδύσεις της στα δίκτυα προκειμένου να υποστηρίξει τον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές αναφέρει στην έκθεσή της με τίτλο Grids for Speed η Eurelectric, η ομοσπονδία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό θα συντελέσει η επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού των μεταφορών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε δίκτυα διανομής θα πρέπει να αυξηθούν και να φθάσουν έως και τα 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2050 (δηλαδή περίπου στο 0,4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ), από μια τρέχουσα μέση ετήσια επένδυση 33 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η μελέτη.
«Η επιτάχυνση ανάπτυξης του δικτύου θα δημιουργήσει περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα επιφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και θα προσφέρει πιο αξιόπιστη προμήθεια ενέργειας ενώ θα επιταχύνει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας της Ευρώπης», δήλωσε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων έχει οδηγήσει σε αύξηση των αιτημάτων σύνδεσης στο δίκτυο ταχύτερα από την ταχύτητα του εκσυγχρονισμού του δικτύου, επισημαίνει η Eurelectric και εκτιμά ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα αποτελεί το 60% της τελικής χρήσης ενέργειας στην Ευρώπη έως το 2050, σε σύγκριση με 23% σήμερα. Η χωρητικότητα των ανανεώσιμων πηγών θα έχει εξαπλασιαστεί σε σχέση με το 2020 με το 70% της παραγωγής και αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να συνδέεται σε επίπεδο διανομής, σημείωσε η ομοσπονδία.
«Για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση, η ΕΕ χρειάζεται τεράστιες ποσότητες πρόσθετης χωρητικότητας δικτύου. Ο όγκος των επενδύσεων για τους διαχειριστές συστημάτων διανομής πρέπει να διπλασιαστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Eurelectric και διευθύνων σύμβουλος της E.ON, Leonhard Birnbaum.
«Αν και αυτό θα απαιτήσει σημαντική αύξηση (του κόστους), το κόστος της μη επένδυσης είναι ακόμη υψηλότερο. Για να πετύχουμε, χρειαζόμαστε ελκυστικές αποδόσεις για τους επενδυτές που θα μπορούν να το χρηματοδοτήσουν, τεχνολογία και γρήγορη ηλεκτροδότηση για τη διαχείριση των τελών διανομής», σημειώνει.
Η μπάλα στο γήπεδο των εθνικών κυβερνήσεων
Η κλιμάκωση των επενδύσεων στα δίκτυα απαιτεί διπλή προσπάθεια. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνηθείσα νομοθεσία προσαρμόζοντας παράλληλα το ρυθμιστικό καθεστώς για να υποστηρίξουν την αύξηση των επενδύσεων. Αυτό σημαίνει εξάλειψη των ανώτατων ορίων επενδύσεων, ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και προμηθειών και τόνωση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα ενισχυτικό ρόλο θα έχει και η δημόσια χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η μελλοντική προστασία των δικτύων εξαρτάται επίσης από την ικανότητα ανάπτυξης της αλυσίδας εφοδιασμού. Ακόμη και αν εκπληρωθούν οι απαραίτητες επενδύσεις, οι τρέχουσες ελλείψεις χαλκού, το έλλειμμα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, οι εκτεταμένοι χρόνοι παραγωγής και το κόστος των μετασχηματιστών μπορούν να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη των υποδομών.
Αυτά τα σημεία συμφόρησης, όπως εκτιμά η Eurelectric, πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα μέσω στρατηγικού σχεδιασμού, ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαίων υπευθύνων χάραξης πολιτικής και βιομηχανιών, καθώς και νέων πρωτοβουλιών κατάρτισης για τον εξορθολογισμό των πιστοποιητικών εκπαίδευσης και τη διασφάλιση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.