Oxford Economics: Θα διατηρηθεί η τροχιά μείωσης του ελληνικού χρέους - Καταλυτικός ο πληθωρισμός

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Oxford Economics: Θα διατηρηθεί η τροχιά μείωσης του ελληνικού χρέους - Καταλυτικός ο πληθωρισμός
Μόνος λόγος μείωσης του χρέους ο πληθωρισμός αναφέρει η Oxford Economics.

Η μείωση του χρέους στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί, εκτιμά σε σημείωμά της η Oxford Economics. Η διαφορά ανάμεσα στα τέλη της δεκαετίας του 2010, όταν το χρέος απέτυχε να μειωθεί, έναντι των τελών της δεκαετίας του 2020, δεν είναι τα μικρότερα ελλείμματα ή υψηλότερη ανάπτυξη, αλλά ο πληθωρισμός. «Να γιατί ο αποπληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των κυβερνήσεων (ή των μεγάλων οφειλετών)» αναφέρει η Oxford Economics.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι οι δείκτες δημόσιου χρέους στις χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν θα σταθεροποιηθούν (ορισμένες εξαιρέσεις). Αλλά οι κυβερνήσεις μπορεί να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία. Σύμφωνα με την Oxford Economics, το χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά μόνο στη Νότια Ευρώπη, με μεγάλη εξαίρεση την Ιταλία.

Η Oxford Economics σημειώνει ότι βρίσκεται σε αργή, πτωτική πορεία, παρά τα αυξημένα ελλείμματα που αναμένονται τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο για τη σταθεροποίηση του χρέους είναι αρνητικό για πολλές οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά ταυτόχρονα η αναμενόμενη ονομαστική μεγέθυνση αναμένεται να είναι αρκετή για να το αντισταθμίσει. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται μεγάλη απόκλιση μεταξύ των κρατών μελών.

Η ελληνική οικονομία μεγεθύνθηκε το α’ τρίμηνο με ρυθμό 0,7% σε τριμηνιαία βάση. Η σύνθεση της μεγέθυνσης δείχνει ότι αυτός ο ρυθμός οφείλεται στη σταθερή αύξηση των επενδύσεων. Ωστόσο, οι καθαρές εξαγωγές μείωσαν αυτόν το ρυθμό, εγείροντας κάποιες ανησυχίες για την υγεία του εξωτερικού τομέα. Ως αποτέλεσμα, η Oxford Economics μείωσε της εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 5,9% του ΑΕΠ από 5,2%. Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας παραμένει σταθερή, με τα μηνιαία στοιχεία να συνεχίζουν να δείχνουν υγιή μεγέθυνση πάνω από εκείνη της Ευρωζώνης. Έτσι θα πρέπει να αναμένουμε ότι το ΑΕΠ το 2024 θα αυξηθεί κατά 1,8% και η εκτίμηση για το 2025 είναι της τάξης του 2,2%.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% το Μάιο (ετήσια μεταβολή). Ο πυρήνας του πληθωρισμού μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,7%, αλλά η δυναμική υποδηλώνει ότι αναμένεται να είναι κάπως υψηλότερος τους επόμενους μήνες. Η απασχόληση αναθεωρήθηκε προς τα κάτω το α’ τρίμηνο και το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς τα επόμενα τρίμηνα. Επιπλέον, η Oxford Economics σημειώνει ότι μειώθηκε το μακροπρόθεσμο ποσοστό ανεργίας κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,5%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider