Bloomberg: Η ΕΕ κοντά σε σημαντικό βήμα προς την τραπεζική ένωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η ΕΕ κοντά σε σημαντικό βήμα προς την τραπεζική ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει σε συμφωνία σχετικά με μέτρα που θα διευκόλυναν τη ρευστοποίηση μικρών τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενα άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει σε συμφωνία για μέτρα που θα διευκόλυναν την εκκαθάριση μικρών τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενα άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι κυβερνήσεις ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων και ασφάλισης καταθέσεων τον επόμενο μήνα αφού αμβλύνουν τις ανησυχίες ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είπε μία εκ των πηγών. Οι συνομιλίες για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της συμφωνίας σε συνεννόηση με άλλες ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχιστούν πιθανώς το επόμενο έτος, ανέφεραν.

Μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει βασικό βήμα για να επανέλθει το momentum στις αδιέξοδες συνομιλίες για τη σφυρηλάτηση στενότερων τραπεζικών δεσμών στην περιοχή και τελικά τη διευκόλυνση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων τραπεζών.

Η τραπεζική οργανώθηκε περισσότερο σε εθνικό επίπεδο μετά την πιστωτική κρίση του 2008 και οι προσπάθειες να εφαρφμοστεί η αρχιτεκτονική που απαιτείται για μια πραγματική τραπεζική ένωση έχασε τη δυναμική της τα τελευταία χρόνια. Το πακέτο στο οποίο πρόκειται να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις θεωρείται ένα βασικό βήμα προς βαθύτερες και ακόμη πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως ένα κοινό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, αντίστοιχο του αμερικανικού.

Η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν πρόσφατα να αναβιώσουν το ζήτημα των τραπεζικών δεσμών. Οι ηγέτες των δύο χωρών -Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς- τόνισαν την ανάγκη ολοκλήρωσης της ενιαίας χρηματοπιστωτικής αγοράς σε κοινό τους άρθρο αυτή την εβδομάδα.

Πέρυσι, η Κομισιόν πρότεινε την αξιοποίηση των εθνικών κεφαλαίων για την προστασία των καταθέσεων προκειμένου να γεφυρωθούν τα ελλείμματα στις υπό πτώχευση τράπεζες που δεν διαθέτουν επαρκή αποθεματικά. Η μεγάλη μάζα των μικρότερων ταμιευτηρίων και συνεταιριστικών τραπεζών της Γερμανίας αντέδρασε αρνητικά στο σχέδιο, λέγοντας ότι θα υπονομεύσει τα συστήματα που διαθέτουν για την προστασία των αποταμιευτών.

Η Γερμανία εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις για τη χρήση τέτοιων κεφαλαίων, επειδή θα μπορούσε να αποδυναμώσει τους κανόνες για την επιβολή ζημίας στους επενδυτές μιας πτωχευμένης τράπεζας, εξήγησε η μία πηγή. Ωστόσο, μια συμφωνία είναι πιθανή επειδή οι διαπραγματευτές πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυστηρούς όρους για το πότε μια τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα θα οδηγείται σε αναδιάρθρωση αντί να εκκαθαρίζεται σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους περί πτώχευσης, ανέφεραν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταργείται το «κράτα τα ρέστα»;

gazzetta
gazzetta reader insider insider