Daniel: Έκτακτη στήριξη 43 εκατ. ευρώ στους πληγέντες έως 31/5

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Daniel: Έκτακτη στήριξη 43 εκατ. ευρώ στους πληγέντες έως 31/5
Εκδόθηκε το ΦΕΚ για τη χορήγηση της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές συνολικού προϋπολογισμού 43,082.500 ευρώ.

Εκδόθηκε το ΦΕΚ για τη χορήγηση της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές συνολικού προϋπολογισμού 43.082.500 ευρώ.

Δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης είναι:

1. Οι γεωργοί που τα αγροτεμάχια τους βρίσκονται πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των εκτάσεων αυτών. Η περιοχή χορήγησης της στήριξης αφορά έκταση 119.159.97,32 στρεμμάτων, η οποία απαρτίζεται από πλημμυρισμένες γαίες των καταστροφικών κακοκαιριών Daniel και Elias, σύμφωνα με το χάρτη που απεικονίζει την περιοχή που επλήγη, ο οποίος προήλθε από το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Χαρτoγραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

2. Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών (όρνιθες, πτηνά, ινδιάνοι, πάπιες, φραγκόκοτες, χήνες φασιανοί), ίππων στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023 σε περιοχές των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου καθώς και οι παραγωγοί μελιού που έχουν έδρα εκμετάλλευσης στις ΠΕ Ροδόπης, Σποράδων, και στους δήμους Δομοκού, Στυλίδας, Ρόδου, Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού λόγω της καταστροφής του τοπικού οικοσυστήματος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

Όροι Επιλεξιμότητας - Ύψος αποζημίωσης

Δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης της παρούσας απόφασης ορίζονται:

α) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια των επιλέξιμων εκτάσεων που περιλαμβάνονται στον από 10/10/2023 χάρτη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Χαρτoγραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023.

β) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων και μανιταριών, σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας, οι οποίοι έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023 και δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ.

γ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών (όρνιθες, πτηνά, ινδιάνοι, πάπιες, φραγκόκοτες, χήνες, φασιανοί) και ίππων σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας, οι οποίοι έχουν υποβάλει δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ και κατά περίπτωση:γα) Στοιχεία για τον αριθμό των χοίρων για

τα έτη 2021 ή 2022 στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που τηρείται στη Γενική Διεύθυνση της Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σύμφωνα με την υπ’ αρ. 297286/2005 (Β’ 1170) απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

γβ) στοιχεία για τον αριθμό, το είδος και την παραγωγική κατεύθυνση των πτηνών που διαθέτουν στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εμπορικών Εκμεταλλεύσεων Πουλερικών σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1824/332840/ 24-11-2021 (Β’ 5718) απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έως την 27-05-2024,

γγ) στοιχεία για τον αριθμό των ιπποειδών που διατηρούν σύμφωνα με την υπ’ αρ. 726/107637/2022 (Β’ 2028) απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

δ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στους δήμους Δομοκού και Στυλίδος της Π.Ε. Φθιώτιδας, στο δήμο Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της Π.Ε. Εύβοιας, στη ΠΕ Ροδόπης και στη ΠΕ Σποράδων, σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας, οι οποίοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και διατηρούν κατεχόμενες κυψέλες, σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022, όπως προβλέπεται στην υπ’ αρ. 140/106513/16-4-2021 (Β’ 1560) απόφαση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού στήριξης καθορίζεται κατά περίπτωση ως ακολούθως:

Α) Για την περ. α της παρ. 1 η στήριξη ανά στρέμμα καλλιέργειας έχει ως ακολούθως:

Για τον υπολογισμό του τελικού ποσού στήριξης ανά δικαιούχο πολλαπλασιάζεται η αποζημίωση της κάθε καλλιέργειας με τον πολλαπλασιαστή δύο.

β) Για τις περ. β, γ, και δ της παρ. 1 η στήριξη ανά στρέμμα καλλιέργειας/ζώο έχει ως ακολούθως:

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κλείνουν» θέση στο ΕΣΠΑ φράγματα – αντιπλημμυρικά ύψους 200 εκατ. ευρώ

Πώς έγινε θετικό το διατροφικό μας ισοζύγιο: Μικρά τυροκομεία, αναβίωση καλλιεργειών, «ρομποτικά» μηχανήματα και κυρίως άφθονη δουλειά!

gazzetta
gazzetta reader insider insider