Πληθωρισμός Μαΐου: Περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,3% στην Ελλάδα – Χαμηλότερες οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός Μαΐου: Περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,3% στην Ελλάδα – Χαμηλότερες οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα
Περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 2,3% τον Μάιο από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο δείχνουν οι αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, με βασική αιτία την υποχώρηση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.

Περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 2,3% τον Μάιο, από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο, δείχνουν οι αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, με βασική αιτία την υποχώρηση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Αντίθετη είναι η πορεία στην Ευρωζώνη με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 2,6% από 2,4% τον Απρίλιο.

Μάλιστα στη χώρα μας καταγράφεται αποκλιμάκωση των τιμών και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,3%, όταν σε επίπεδο Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2%.

Σημαντική εξέλιξη το ότι ο πληθωρισμός τροφίμων δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος στην Ευρωζώνη, καθώς ο σχετικός δείκτης τροφίμων συμπεριλαμβανομένου του καπνού και του αλκοόλ αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας αύξηση χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,6% τον Μάιο).

O ετήσιος δομικός πληθωρισμός (χωρίς τις τιμές ενέργειας και τροφίμων) στη χώρα μας υποχώρησε στο 2,7% τον Μάιο από 3,1% που ήταν τον Απρίλιο.

Περαιτέρω αποκλιμάκωση κατέγραψαν οι τιμές ενέργειας με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,7% από πτώση 1,4% τον Απρίλιο.

Οι τιμές των υπηρεσιών όπως και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη αυξήθηκαν με υψηλότερους ρυθμούς από το γενικό πληθωρισμό με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει αύξηση 3,3% τον Μάιο από 3,7% τον Απρίλιο.

Συνολικά σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε στο 2,6% τον Μάιο από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,3% από μείωση 0,6%. Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν υπηρεσίες όπου η αύξηση έφτασε στο 4,1% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην «τσιμπίδα» της εφορίας παράνομες χρηματικές γονικές παροχές – Πώς γλίτωσαν φόρο με τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ μελών της οικογένειας

Σκρέκας: Η Ελλάδα έχει τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider