Περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 2,3% τον Μάιο, από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο, δείχνουν οι αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, με βασική αιτία την υποχώρηση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Αντίθετη είναι η πορεία στην Ευρωζώνη με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 2,6% από 2,4% τον Απρίλιο.
Μάλιστα στη χώρα μας καταγράφεται αποκλιμάκωση των τιμών και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,3%, όταν σε επίπεδο Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2%.
Σημαντική εξέλιξη το ότι ο πληθωρισμός τροφίμων δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος στην Ευρωζώνη, καθώς ο σχετικός δείκτης τροφίμων συμπεριλαμβανομένου του καπνού και του αλκοόλ αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας αύξηση χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,6% τον Μάιο).
O ετήσιος δομικός πληθωρισμός (χωρίς τις τιμές ενέργειας και τροφίμων) στη χώρα μας υποχώρησε στο 2,7% τον Μάιο από 3,1% που ήταν τον Απρίλιο.
Περαιτέρω αποκλιμάκωση κατέγραψαν οι τιμές ενέργειας με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,7% από πτώση 1,4% τον Απρίλιο.
Οι τιμές των υπηρεσιών όπως και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη αυξήθηκαν με υψηλότερους ρυθμούς από το γενικό πληθωρισμό με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει αύξηση 3,3% τον Μάιο από 3,7% τον Απρίλιο.
Συνολικά σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε στο 2,6% τον Μάιο από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,3% από μείωση 0,6%. Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν υπηρεσίες όπου η αύξηση έφτασε στο 4,1% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα.