Έρευνα Bloomberg: Τι θα σήμαινε για τη Fed μία νίκη Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα Bloomberg: Τι θα σήμαινε για τη Fed μία νίκη Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ
Η Fed θα αντιμετωπίσει σημαντικό κίνδυνο να χάσει την ανεξαρτησία της από αυξημένες πολιτικές παρεμβάσεις εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί ξανά πρόεδρος

Η Fed θα αντιμετωπίσει σημαντικό κίνδυνο να χάσει την ανεξαρτησία της από αυξημένες πολιτικές παρεμβάσεις εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί ξανά πρόεδρος, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Bloomberg Markets Live Pulse. Το 41% των ερωτηθέντων αναμένει ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών θα επιδιώξει να περιορίσει την εξουσία της Fed εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ενώ δίνουν 40% πιθανότητα να χαθεί η αυτονομία της Fed υπό μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ.

Μια ανάσχεση της ανεξαρτησίας της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ - ένα βήμα που θα έφερνε σημαντικά προβλήματα - θα διαταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, υπονομεύοντας την πίστη των επενδυτών στη Fed ως την ανεπηρέαστη εποπτική αρχή της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εξαιτίας της εντατικοποίησης των πολιτικών πιέσεων για μείωση επιτοκίων. «Αυτή η ανησυχία θα ήταν ιδιαίτερα έντονη τώρα, αφού η Fed διατηρεί το επιτόκιό της σε υψηλά 24 ετών για να περιορίσει τον πληθωρισμό και να αποτρέψει την υπερθέρμανση της οικονομίας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

«Η αγορά ομολόγων πιθανότατα θα νιώσει τριγμούς από οποιαδήποτε πραγματική επίθεση στην ανεξαρτησία της Fed, με επιπτώσεις στις μετοχές», δήλωσε η Ντάιαν Σουόνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG LLP. Οι αγορές ομολόγων είναι ήδη αναστατωμένες σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, με πολλούς να εξοφλούν ενίσχυση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου με πάνω από 25 μονάδες βάσης.

Στην πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, ο Τραμπ έσπασε μια παράδοση δεκαετιών, καθώς εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, πρώτα για την αύξηση των επιτοκίων και στη συνέχεια επειδή δεν τα μείωσε. Παράλληλα, οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως ο Τραμπ θα χρησιμοποιούσε τα social media και τις δημόσιες εμφανίσεις του για να πιέσει τη Fed, προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί ο ίδιος.

Ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ξαναδιόριζε τον Πάουελ για άλλη θητεία, ενώ στον αντίποδα, ο Μπάιντεν άφησε ελευθερία κινήσεων στη Fed, παρόλο που αύξησε τα επιτόκιά της με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οδηγώντας τις αγορές μετοχών και ομολόγων σε μεγάλες απώλειες, καθώς οι Δημοκρατικοί εκτιμούν πως η διατήρηση της αυτονομίας της κεντρικής τράπεζας είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

«Η ανεξαρτησία της Fed είναι υψίστης σημασίας», δήλωσε ο Σουμπάντρα Ρατζαπά, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στη Societe Generale στη Νέα Υόρκη. «Συχνά επικρίνουμε τη Fed για τις πολιτικές της ενέργειες, αλλά η τρέχουσα δομή λειτούργησε καλά τον περασμένο αιώνα» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με όλα τα μάτια στραμμένα στην ΕΚΤ - Βουτιά άνω του 9% της GSK

Πώς προβλέπεται το “Ψηφιακό Μέλλον της Ευρώπης”; Οι απαντήσεις στο φετινό Digital World Summit Greece

Intrakat: Στη Winex Investments μετοχές αξίας 11,7 εκατ. ευρώ - Στο 39,17% αυξήθηκε το ποσοστό της

gazzetta
gazzetta reader insider insider