Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με όλα τα μάτια στραμμένα στην ΕΚΤ - Βουτιά άνω του 9% της GSK

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με όλα τα μάτια στραμμένα στην ΕΚΤ - Βουτιά άνω του 9% της GSK
Οι επενδυτές προσβλέπουν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη. 

Τελευταία ενημέρωση: 16:39

Ανοδικά κινούνται την Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επεκτείνοντας το ράλι της περασμένης εβδομάδας καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,59% στις 521,24 μονάδες με όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται στο πράσινο. Οι μετοχές της τεχνολογίας είναι ενισχυμένες κατά 1,6%, ενώ ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής κερδίζει 1,5%. Ο δείκτης ολοκλήρωσε τον Μάιο ενισχυμένος κατά 2,3%. Ο Eurostoxx 50 διαπραγματεύεται στις 5.030 μονάδες στο +0,94%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης βρίσκεται στο +1,11% και στα επίπεδα των 18.689 μονάδων, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,53% στις 8.035 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύεται κατά 0,40% στις 8.309 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σκαρφαλώνει κατά 0,97% στις 34.826 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώνεται στις 11.415 μονάδες, στο +0,84%.

Στο ταμπλό η μετοχή της φαρμακευτικής GSK έφτασε να υποχωρεί άνω του 9% μετά τα νέα πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει μηνύσεις για τους ισχυρισμούς ότι το φάρμακο Zantac προκάλεσε καρκίνο. Στον αντίποδα η βρετανική αλυσίδα JD Sports ενισχύεται 8,5%, σε μία προσπάθεια να ανακάμψει από τις απώλειες της Παρασκευής, όταν ανακοίνωσε πτώση στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο.

Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντηθούν την Πέμπτη. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για να δουν πώς η ελαφρώς ανοδική κίνηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ που ανακοινώθηκε την Παρασκευή μπορεί να αλλάξει την πορεία της τράπεζας προς τα εμπρός.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης αυξήθηκε σε υψηλό 14 μηνών τον Μάιο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δείκτη υπευθύνων προμηθειών HCOB τη Δευτέρα, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global. Συγκεκριμένα αυξήθηκε στο 47,3 τον Μάιο από 45,7 τον Απρίλιο, κάτω από το όριο του 50 που υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας για 23ο μήνα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 75,45% τον Μάιο, ξεπερνώντας ελαφρώς τις προσδοκίες, με την άνοδο να οφείλεται στις ισχυρές αυξήσεις στους κλάδους της εκπαίδευσης, των κατοικιών και των εστιατορίων, όπως αναφέρει το Reuters. H μηνιαία αύξηση των τιμών ήταν 3,4%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα κλείσει το έτος στο 38%.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές θα παρακολουθούν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ + την Κυριακή να παρατείνει τις περισσότερες από τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι το 2025.

Η Ινδία μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην Ασία

Υψηλά ρεκόρ καταγράφουν ενδοσυνεδριακά οι δείκτες των μετοχών στην Ινδία την Δευτέρα, καθώς τα exit polls δείχνουν ισχυρή νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Ο δείκτης Nifty 50 της Ινδίας και ο S&P BSE Sensex σημείωσαν τελευταία άνοδο 3% έκαστος, καθώς τα exit poll το Σαββατοκύριακο προβλέπουν ότι ο Μόντι και η συμμαχία του υπό την ηγεσία του Κόμματος Bharatiya Janata ετοιμάζονται για μια τρίτη συνεχόμενη θητεία στην εξουσία, ένα σπάνιο επίτευγμα στην ιστορία της χώρας.

Επίσης μία ιδιωτική έρευνα έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Η έρευνα της Caixin έδειξε ότι ο μεταποιητικός PMI της Κίνας αυξήθηκε στο 51,7 τον Μάιο από 51,4 τον προηγούμενο μήνα, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2022. Ήταν επίσης υψηλότερος από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 51,5.

Η ιδιωτική έρευνα έρχεται μετά από επίσημα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Μάιο.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,68%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε 0,25% υψηλότερα στις 3.588,75 μονάδες.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε με άνοδο 1,16%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε 0,92%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,74% και έκλεισε στις 2.682,52 μονάδες, ενώ ο Kosdaq με τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση ήταν 0,56% υψηλότερος στις 844,72 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ανέβασε 0,77% για να κλείσει στις 7.761,00.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ παρατείνει την πειθαρχία στην παραγωγή – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider