Citi: Πώς τα επιτόκια της ΕΚΤ θα προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ευρωπαϊκές μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Πώς τα επιτόκια της ΕΚΤ θα προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ευρωπαϊκές μετοχές
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές της Citi με επικεφαλής την Beata Manthey, αναμένουν πως τα βασικά επιτόκια θα κυμανθούν πέριξ του 2% μεσοπρόθεσμα, μόλις κλείσει ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης.

H πιθανή σταθεροποίηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της τελεταίας δεκαετίας, ενδεχομένως θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές να ξεπεράσουν σε απόδοση τις αντίστοιχες σε ΗΠΑ και Ασία, εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup, δύο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές της Citi με επικεφαλής την Beata Manthey, αναμένουν πως τα βασικά επιτόκια θα κυμανθούν πέριξ του 2% μεσοπρόθεσμα, μόλις κλείσει ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης, ο οποίος πιθανότατα θα ξεκινήσει την τρέχουσα εβδομάδα με την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ηγεσία της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citi, ενώ η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και οι βελτιωμένες προοπτικές για τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι πιθανό να παρέχουν στήριξη στις μετοχές της Γηραιάς ηπείρου μέσα στο 2024, οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές για τα επιτόκια προοιωνίζονται επίσης θετικές εξελίξεις για αγορές, όπως η ευρωπαϊκή.

Το σκηνικό μιας πιο περιοριστικής μακροπρόθεσμης πολιτικής «μας θυμίζει τις δεκαετίες που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση», αναφέρεται ακόμα στο σημείωμα των αναλυτών της τράπεζας, κάτι που όπως επισημαίνουν έχει σημασία καθώς πριν την οικονομική κρίση «οι κυκλικές μετοχές (οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από την απόδοση της οικονομίας) -και η Ευρώπη ειδικότερα- ήταν πολύ πιο πιθανό να ξεπεράσουν τις ΗΠΑ».

«Ενώ οι μειώσεις βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο, οι επιπτώσεις του διαρθρωτικά υψηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι εξίσου σημαντικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές», δήλωσε η ομάδα της Manthey, σημειώνοντας παράλληλα πως «ενώ η μακροοικονομική αστάθεια θα μπορούσε φυσικά να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι αυτό το περιβάλλον θα μπορούσε να είναι ακόμα σχετικά ευνοϊκό για τις ευρωπαϊκές μετοχές».

Σημειώνεται τέλος πως ο δείκτης αναφοράς για τις ευρωπαϊκές μετοχές -ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600- έχει αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ εντός του 2024, λαμβάνοντας ώθηση από ένα πλαίσιο προσδοκιών για μείωση επιτοκίων, ανθεκτικότητας στην κερδοφορία και βελτιωμένου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια ΕΚΤ: Ελπίζει σε περισσότερες μειώσεις ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας

Bloomberg για ΕΚΤ: «Αχτίδα φωτός» σε μία προβληματική Ευρωζώνη η μείωση επιτοκίων - Τα «αγκάθια»

gazzetta
gazzetta reader insider insider