Μειώσεις επιτοκίων στις οικονομίες της G7 - Αρχής γενομένης από τον Καναδά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώσεις επιτοκίων στις οικονομίες της G7 - Αρχής γενομένης από τον Καναδά
Ο Καναδάς γίνεται η πρώτη ισχυρή οικονομία της ομάδας της G7 που κάνει στροφή σε νομισματική χαλάρωση καθώς η κεντρική του τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από το 5% όπου βρίσκονταν σταθερά από τον περασμένο Ιούλιο στο 4,75%, στην πρώτη περικοπή από το 2020.

Ο Καναδάς γίνεται η πρώτη ισχυρή οικονομία της ομάδας της G7 που κάνει στροφή σε νομισματική χαλάρωση καθώς η κεντρική του τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από το 5% όπου βρίσκονταν σταθερά από τον περασμένο Ιούλιο στο 4,75%, στην πρώτη περικοπή από το 2020.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας του Καναδά έχουν ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι θα ανακηρύξουν τη νίκη επί του πληθωρισμού, ο οποίος έχει υποχωρήσει στο 2,7%. Στις δηλώσεις του ο διοικητής, Τιμ Μακλέμ, υποστήριξε πως «λογικά θα ακολουθήσουν και περαιτέρω μειώσεις», αν η πρόοδος στην πτώση του πληθωρισμού συνεχιστεί. Ωστόσο, διευκρίνισε πως το συμβούλιο θα κινηθεί προσεκτικά προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Άλλωστε, η οικονομία του Καναδά έχει αρχίσει να παρουσιάζει τάσεις επιβράδυνσης τους τελευταίους μήνες. Το ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο ανέβηκε 1,7%, η ανεργία έφτασε το 6,1% τον Απρίλιο, υψηλό άνω των 2 ετών, ενώ ο πληθωρισμός επιτάχυνε στο 2,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σε σχέση με το στόχο του 2% που θέτει η BoC.

Με τη σημερινή απόφαση η Τράπεζα του Καναδά γίνεται η τρίτη μεγάλη κεντρική τράπεζα διεθνώς, μετά την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας που προχωρά σε μείωση των επιτοκίων, αν και η πρώτη σε χώρα του G7. Την σκυτάλη πλέον παίρνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα προχωρήσει σε περικοπή των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυναμική αντίδραση στο ΧΑ με blue chips, Πειραιώς και Alpha Bank

Wall Street: Η Nvidia δίνει ώθηση στον Nasdaq

Ρουμανία: Έρευνα σε βάρος του ηγέτη της ακροδεξιάς AUR για εκλογική απάτη πριν από τις ευρωεκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider