Κάζακς (ΕΚΤ): Aρκετά εύστοχες οι εκτιμήσεις της αγοράς για νέες μειώσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάζακς (ΕΚΤ): Aρκετά εύστοχες οι εκτιμήσεις της αγοράς για νέες μειώσεις επιτοκίων
Εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται με το ρυθμό που προβλέπεται, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αναφέρει ο Μάρτιν Κάζακς στο Reuters.

Εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται με το ρυθμό που προβλέπεται, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αναφέρει ο Μάρτιν Κάζακς στο Reuters.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του διοικητικού της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος αλλά συνεχίζει να οδεύει προς τον στόχο του 2% για το επόμενο έτος. Αυτό θα εξασφαλίσει περισσότερες μειώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία θα συνεχίσουν να είναι στα επίπεδα που επιθυμεί η κεντρική τράπεζα.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, αλλά βρισκόμαστε σε μια πορεία μείωσης του πληθωρισμού. Μπορούμε να καταργήσουμε ορισμένους περιορισμούς, αλλά θα πρέπει να διατηρήσουμε κάποιο βαθμό αυστηρότητας και να προχωράμε με βάση τα δεδομένα», τόνισε.

Ο Κάζακς φάνηκε αρχικά ικανοποιημένος με τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς, οι οποίες κάνουν λόγο για μία ή δύο μειώσεις επιτοκίων ύψους 25 μονάδων έκαστη έως το τέλος του τρέχοντος έτους και για άλλες δύο το 2025.

«Επί του παρόντος η εκτίμηση της αγοράς φαίνεται να είναι λογική, αλλά δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος», σχολίασε σχετικά.

Πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές μεταβλητές, όπως η αύξηση των μισθών και κατά πόσον οι εταιρείες θα είναι σε θέση να την απορροφήσουν ή αν θα την μετακυλήσουν στους καταναλωτές.

Τέλος, ο Κάζακς προειδοποίησε κατά της υπερβολικής αντίδρασης σε «ένα ή δύο» σημεία δεδομένων που ξεφεύγουν από τις προσδοκίες.
«Τα δεδομένα ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Για να αποκλίνουν από το βασικό σενάριο οι αλλαγές θα πρέπει να είναι αρκετά επίμονες και σημαντικές. Και δεν θα χρειαζόταν τίποτα λιγότερο από ένα σημαντικό εξωτερικό σοκ, όπως ένα γεωπολιτικό γεγονός, για να αλλάξει πορεία η ΕΚΤ και να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης αντί μείωσης των επιτοκίων», καταλήγει.

Υποστήριξε όμως, ότι «αν παραμείνουμε εντός του βασικού σεναρίου, τότε η κατεύθυνση είναι σχετικά σαφής και το μόνο ερώτημα είναι σχετικά με τον ρυθμό και το επίπεδο. Και αυτό θα το μάθουμε όταν δούμε τα δεδομένα».

Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσεις μετά από 2 χρόνια νομισματικής σύσφιξης την περασμένη εβδομάδα, αλλά απέφυγε να υποσχεθεί ότι θα δώσει συνέχεια στην κίνησή της, η οποία συνοδεύτηκε από επιφυλάξεις σχετικά με τη διατήρηση του πληθωρισμού των μισθών και των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ώρα να τεθούν περιορισμοί στα κρουαζιερόπλοια στα νησιά λόγω υπερτουρισμού

Λεμέρ: Κίνδυνος δημοσιονομικής κρίσης σε περίπτωση νίκης της ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider