Λαγκάρντ: Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις μετά τις γαλλικές αναταράξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις μετά τις γαλλικές αναταράξεις
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές λόγω της αναταραχής που έχει προκαλέσει το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Γαλλία, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές λόγω της αναταραχής που έχει προκαλέσει το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Γαλλία, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο μετά αφού ο συνάδελφός της Φίλιπ Λέιν είχε τονίσει ότι δεν ανησυχεί για τις γαλλικές αναταράξεις.

«Η σταθερότητα των τιμών πηγαίνει παράλληλα με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, κατά την επίσκεψή της σε ερευνητικό χώρο κβαντικών υπολογιστών στο Μασί, νοτιοδυτικά του Παρισιού. «Προσέχουμε την καλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και νομίζω ότι σήμερα σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί, αλλά περιοριζόμαστε σε αυτό» πρόσθεσε.

Αντιθέτως, καθησυχαστικός εμφανίστηκε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν ως προς τις αναταράξεις στις χρηματαγορές, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν βλέπει κανένα λόγο υπερβολικής ανησυχίας.

«Αυτό που βλέπουμε στις αγορές είναι, φυσικά, μια ανατιμολόγηση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters στο Λονδίνο. «Είναι πολύ σημαντικό η ΕΚΤ να καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχτούμε αδικαιολόγητες και άτακτες διακυμάνσεις της αγοράς που θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου ο πανικός της αγοράς, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, το κλίμα της αγοράς διαταράσσουν τη νομισματική μας πολιτική» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, ο Λέιν επανέλαβε την δέσμευση της ΕΚΤ να επαναφέρει τις τιμές στο στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ διεμήνυσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν προεξοφλούν κάποια συγκεκριμένη πορεία μείωσης του κόστους δανεισμού ή ένα χρονοδιάγραμμα. Κάθε συνάντηση των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ είναι «ζωντανή», επεσήμανε, εκτιμώντας πως μια άλλη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι μάλλον απίθανη και η επόμενη μεγάλη συζήτηση μπορεί να γίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι μια νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα έρθει μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ η πιθανότητα μιας τρίτης μείωσης μέχρι το τέλος του έτους έχει αυξηθεί στο 75% από 25% πριν από μία εβδομάδα.

Οι αναταράξεις στις αγορές ξέσπασαν μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά την ήττα του κόμματός του από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές. Η κατάσταση στις αγορές μετοχών και ομολόγων σταθεροποιήθηκε εν μέρει τη Δευτέρα μετά τις διαβεβαιώσεις της ηγέτιδας της ακροδεξιάς ότι θα συνεργαστεί με τον αρχηγό του κράτους σε περίπτωση που επικρατήσει στην επικείμενη ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ΔΝΤ ζητά περισσότερη κοινωνική ασφάλιση απέναντι στην κατάργηση θέσεων εργασίας λόγω AI

«Κλειδώνει» η ηγεσία της ΕΕ - Μητσοτάκης: Το ΕΛΚ διεκδικεί συνέχιση της προεδρίας της φον Ντερ Λάιεν

Έβδομη συναπτή μηνιαία πτώση του δείκτη μεταποίησης στη Νέα Υόρκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider