Σημάδια κρίσης παρουσιάζει ολόκληρη η βιομηχανία του χυμού πορτοκαλιού, με τις τιμές για το αγαπημένο ρόφημα πολλών ανθρώπων που δίνει ενέργεια για να ξεκινήσουν την ημέρα τους, να σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών από την κλιματική αλλαγή, των περιορισμών στην προσφορά και της ασθένειας των εσπεριδοειδών γνωστή ως πρασίνισμα. (greening).
Τα futures του Ιουλίου για τον κατεψυγμένο συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού έκλεισαν την Δευτέρα στα 4,29 δολάρια ανά λίβρα στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσια τιμή διαπραγμάτευσης σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, αν και είναι χαμηλότερο από το ενδοημερήσιο υψηλό των σχεδόν 5 δολαρίων ανά λίβρα που σημειώθηκε στις 28 Μαΐου.
Τον προηγούμενο μήνα, το Ινστιτούτο Fundecitrus προειδοποίησε ότι η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, βρίσκεται σε τροχιά για να καταγράψει την χειρότερη σοδειά των τελευταίων 30 ετών. Το πρασίνισμα πίεσε παραγωγούς αλλά και επιχειρήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν ακόμη και να χρησιμοποιούν άλλα φρούτα όπως μανταρίνια, μήλα και αχλάδια για την αραίωση του τελικού μείγματος.
«Χωρίς να διαφαίνεται βραχυπρόθεσμη λύση και με τον κίνδυνο επιδείνωσης των συνθηκών, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNBC ο Κις Κουλς, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χυμών Φρούτων και Λαχανικών (IFU), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί.
Τι ακριβώς συμβαίνει
Η Βραζιλία, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της βιομηχανίας χυμού πορτοκαλιού, παράγοντας συνήθως περίπου 300 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκαλιών (40,8 κιλά το καθένα ανά κύκλο συγκομιδής), σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Mintech. Όμως ο συνδυασμός ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως πλημμύρες και ξηρασία και της ασθένειας των εσπεριδοειδών που πλήττει τις πορτοκαλιές, έχει μειώσει δραματικά την παραγωγή. Σε μία έκθεση που δημοσίευσε στις 10 Μαΐου, η ένωση παραγωγών εσπεριδοειδών προέβλεψε ότι η Βραζιλία θα παράξει 232,4 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκαλιών (το καθένα ζυγίζει περίπου 40,8 κιλά) για την περίοδο 2024 - 2025, με μείωση 24% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο παραγωγής.
«Η αποκατάσταση των προηγούμενων επιπέδων στα αποθέματα πορτοκαλιού θα χρειαστεί αρκετά συναπτά έτη με καλές σοδειές. Με το 40% των φυτειών της Βραζιλίας να νοσούν από το πρασίνισμα και το ρίσκο να αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό αυτό, η πιθανότητα να επιτευχθούν αυτές οι σοδειές είναι αρκετά χαμηλή», σχολιάζει ο Cools.
Τέλος, ανέφερε ότι «ως αποτέλεσμα, αναμένουμε να συνεχίσουν οι ανεβασμένες τιμές. Παρ' όλο που υπάρχει μία μικρή μείωση στην ζήτηση, δεν επαρκεί για την εξισορρόπηση της αγοράς». Το πρασίνισμα είναι μία ανίατη ασθένεια των δέντρων που προκαλεί πικρούς και υποανάπτυκτους καρπούς και έχει προστεθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που καλλιεργούν τον καρπό σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα, η Βραζιλία δεν είναι η μόνη περιοχή που δέχεται πλήγματα, καθώς το πρασίνισμα έχει επηρεάσει σοβαρά την παραγωγή πορτοκαλιών στην Φλόριντα, με την παραγωγή έχει μειωθεί σε περίπου 17 εκατομμύρια κιβώτια, από 242 εκατομμύρια κιβώτια 20 χρόνια πριν, όπως προειδοποιεί με έμφαση η IFU.