Κρίσιμος ο συνδυασμός προσαρμογής - ανάπτυξης ελέω πληθωρισμού: Εύσημα σε Ελλάδα για μείωση χρέους

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμος ο συνδυασμός προσαρμογής - ανάπτυξης ελέω πληθωρισμού: Εύσημα σε Ελλάδα για μείωση χρέους
Βάλντις Ντομπρόβσκις / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ανάγκη εναρμόνισης της δημοσιονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων - Εύσημα σε Ελλάδα και άλλες 4 χώρες για απομείωση χρέους.

Στην ανάγκη εναρμόνισης της δημοσιονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής για την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, εστίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά της Συνέντευξη Τύπου μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για το εαρινό ευρωπαϊκό εξάμηνο.

«Όλη η Ευρώπη αντιμετώπισε πρόβλημα με τον πληθωρισμό και πράγματι αυτό αντανακλάται στην ανάλυσή μας για το πώς επηρεάζει τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη του ευρωπαϊκού πληθυσμού» επεσήμανε, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό η μακροοικονομική και η δημοσιονομική μας πολιτική να πηγαίνουν χέρι με χέρι για να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό».

Παράλληλα, παρατήρησε πως υπάρχει διολίσθηση του πληθωρισμού, που συνδυαστικά με το γεγονός πως η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκιά της, θα συμβάλλει στην «αναζωπύρωση» της κατανάλωσης και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. «Θα έχουμε rebound» υπογράμμισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του Q&A όταν ερωτήθηκε για την κατάσταση με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τα ενοίκια και το αυξημένο κόστος ζωής που επικρατεί στην Ελλάδα.

Διεμήνυσε πως έπρεπε να ληφθεί δράση ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός και να περιοριστούν οι αντιληπτές και απτές αρνητικές συνέπειες που είχε η άνοδος των τιμών στα πορτοφόλια των πολιτών, ενώ εκτιμά πως υπάρχει βραδεία αλλά σταθερή ανάκαμψη στη Ευρωζώνη, που θα γίνει αισθητή το 2025 παρά τα διαρθρωτικά προβλήματα που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα για άνοδο της ανάπτυξη μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της πρόσβασης στις πιστώσεις και την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για προσέλκυση επενδύσεων, μέσα και από την οικονομική σύγκλιση των κρατών - μελών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να μην μείνει πίσω κανείς και η ΕΕ να συντονίσει τις πολιτικές ανταγωνισμού με μοχλό το ευρωπαϊκό εξάμηνο. «Σκοπός μας οι μεταρρυθμίσεις σε ευρύ φάσμα τομέων με περισσότερες επενδύσεις» υπογράμμισε επίσης.

Υπενθυμίζεται πως 12 ευρωπαϊκές χώρες βρέθηκαν επί τάπητος και στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν, με 7 κράτη - μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία) να μην πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις και την Κομισιόν να ξεκινά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και μετά Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα τον Ιούλιο.

Επιπλέον, ο κ. Ντομπρόβσκις διαπίστωσε πως μειώνονται οι μακροοικονομικές ανισορροπίες, οικοδομείται ανθεκτικότητα στον τραπεζικό τομέα, ωστόσο έσπευσε να προειδοποιήσει πως παρά το ότι γενικώς καταγράφεται μια θετική εικόνα πανευρωπαϊκά, κρύβονται ανησυχητικές αποκλίσεις από χώρα σε χώρα.

Εύσημα Τζεντιλόνι στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε πως η έκθεση της Κομισιόν για το εαρινό ευρωπαϊκό εξάμηνο έρχεται σε μια στιγμή που εξελίσσεται σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, με τον πληθωρισμό να κατεβάζει στροφές, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Η ανάπτυξη συνεχίζεται αλλά γεωπολιτική αστάθεια παραμένει, δημιουργώντας κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα. Σκοπός της Κομισιόν είναι να χτιστεί μια Ευρώπη ανταγωνιστική, δημοσιονομικά σταθερή και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

Εντός στόχου ελλείμματος ήταν οι εξής χώρες: Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Σλοβενία και Ισπανία, ενώ όσον αφορά το εξωτερικό χρέος, ο κ. Τζεντιλόνι επιβεβαιώσεις πως στην Ευρωζώνη κατεγράφησαν σημαντικές μειώσεις, ωστόσο η πτωτική τάση επιβραδύνεται. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει εύρωστος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. Τέλος, επιμένοντας στο εξωτερικό χρέος, έδωσε εύσημα για βελτίωση της κατάστασης σε 5 κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας: Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία. Ταυτόχρονα, σε 2 χώρες (Σλοβακία και Ρουμανία) υπήρξε επιδείνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας – Συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα στην αγορά

Το μεγάλο στοίχημα της καθημερινότητας

Έκθεση ΓΣΕΕ: H μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος από εργασία στην ΕΕ καταγράφεται στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider