Θεοδωρικάκος: Συστράτευση δυνάμεων για να πέσουν οι τιμές - Βασικοί παίκτες της αγοράς πρέπει να βάλουν πλάτη

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοδωρικάκος: Συστράτευση δυνάμεων για να πέσουν οι τιμές - Βασικοί παίκτες της αγοράς πρέπει να βάλουν πλάτη
Μήνυμα συστράτευσης δυνάμεων για να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, ιδίως των τιμών των τροφίμων, απέστειλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. 

Μήνυμα συστράτευσης δυνάμεων για να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στο ράφι, ιδίως των τιμών των τροφίμων, απέστειλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Θεοδωρικάκος αποκάλυψε πως τις αμέσως επόμενες ήμερες θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων για να συζητηθεί η πορεία διαμόρφωσης των τιμών.

«Η μείωση των τιμών μας αφορά όλους. Χρειάζεται συνεργασία από όλους. Το κράτος είναι εδώ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί το ίδιο. Πρέπει όμως να βάλει πλάτη και η υγιής επιχειρηματικότητα. Βασικοί παίκτες της αγοράς πρέπει να βάλουν πλάτη. Οι εταιρείες πρέπει να μειώσουν τις τιμές σε αρκετά είδη. Πρέπει επίσης να μειώσουν και το μεσοσταθμικό τους κέρδος. Εμένα με ενδιαφέρει η οικογένεια που ζορίζεται και σε αυτά τα νοικοκυριά θα επικεντρωθώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σε δεύτερο επίπεδο ο υπουργός αναμένεται να έχει γύρο επαφών και με τις καταναλωτικές ενώσεις, την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε βαριά ορισμένα από τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά, όπως εξήγησε, είμαστε υποχρεωμένοι να τα διατηρήσουμε. «Εμένα μου αρέσει τα μέτρα να εφαρμόζονται», πρόσθεσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποκλιμάκωση των τιμών, όπως το καλάθι του νοικοκυριού και το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, παρατείνονται κατά τουλάχιστον ένα εξάμηνο και δη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν, καθώς, όπως τόνισε, είναι προτεραιότητα η εφαρμογή της τήρησης της νομιμότητας της αγοράς και η προστασία του καταναλωτή.

Ο υπουργός χαρακτήρισε, τέλος, κομβικό τον ρόλο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις βασικές επιδιώξεις του κυβερνητικού έργου, που συνδέονται με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και τη διάθεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαστεργίου: 20 εκατ. ευρώ για έργα τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο

Παπαθανάσης: 200 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση του νέου Ταμείου Συμμετοχών EQUIFUND II

Κομισιόν για Ελλάδα: Βιώσιμο το χρέος – Σε 7 κράτη ανοίγει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider