Συναντήσεις με τις διοικήσεις σουπερμάρκετ και βιομηχανιών τροφίμων θα έχει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος με βασικό στόχο να υπάρξουν «συμφωνίες κυρίων» ώστε να μειωθούν οι τιμές σε βασικά τρόφιμα.
Τον στόχο τον έθεσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης πως δεν αρκεί η μείωση του πληθωρισμού που ήδη επιτυγχάνεται αλλά θα πρέπει να δούμε και μειώσεις στα ράφια των σουπερμάρκετ.
Στο πλαίσιο αυτό μιλώντας χθες με δημοσιογράφους ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές ρίχνοντας το μεσοσταθμικό τους κέρδος. «Ορισμένοι μεγάλοι παίκτες, η υγιής επιχειρηματικότητα, θα πρέπει να βάλουν πλάτη. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι θα ισχύσει με τα μέτρα
Την ίδια στιγμή μετέφερε εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα έκτακτα μέτρα καθώς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και ειδικά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα επίπεδα του 2021 και η απαγόρευση προσφορών για τρεις μήνες στα προϊόντα που γίνονται ανατιμήσεις είναι «ιδιαίτερα βαριά».
Ο υπουργός διευκρίνισε πως όλα τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν σήμερα θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του 2024. Στα μέτρα περιλαμβάνονται το «καλάθι του νοικοκυριού», η χρονική επέκταση του οποίου αιφνιδίασε την αγορά αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
Από την άλλη, μέχρι το τέλος του έτους θα ισχύσουν και τρία από τα τέσσερα μέτρα που μπήκε σε εφαρμογή επί υπουργίας Σκρέκα, αρχικά με μόνιμο χαρακτήρα. Ο λόγος για τη µείωση των παροχών κατά τουλάχιστον 30% των προµηθευτών προς τους λιανεµπόρους µε στόχο τη µείωση των τιµών και τον περιορισµό των πλασµατικών προσφορών, του πλαφόν στο µεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα και των «καθαρών» τιμών στα νωπά προϊόντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα παραπάνω γίνονται και στο πλαίσιο των «καλών κινήσεων» πριν ξεκινήσει ο κύκλος διαλόγου του υπουργείου Ανάπτυξης με τους φορείς και τις διοικήσεις των επιχειρήσεων τροφίμων και των σουπερμάρκετ.
Εντείνονται οι έλεγχοι
Την ίδια στιγμή ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά, καθώς τα «μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται». Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ενισχυθεί άμεσα η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (ΔΙΜΕΑ) με 30 ακόμη στελέχη, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους και αναμένεται να πιάσουν δουλειά εντός του Ιούλιου αλλά και να υπάρξουν συνεργασίες και με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ο κ. Θεοδωρικάκος θα έχει συναντήσεις και με τις οργανώσεις καταναλωτών, αλλά και με τον Συνήγορο του Καταναλωτή και την Επιτροπή του Ανταγωνισμού στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου για ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.