Η «μάχη των μαχών» στη Γαλλία - Οίκοι αξιολόγησης και αγορές ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «μάχη των μαχών» στη Γαλλία - Οίκοι αξιολόγησης και αγορές ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού
Το οικονομικό σχέδιο της ακροδεξιάς και του αριστερού μπλοκ. Η δίψα της Λεπέν για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και πως οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές μπορούν να ασκήσουν αφόρητη πίεση στη Λεπέν (υπό το σενάριο επικράτησής της.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, που μπορεί να κρίνει ακόμη και την κατεύθυνση που θα πάρει το αργόσυρτο «καράβι» της Ευρώπης.

Τόσο η ακροδεξιά όσο και η κεντροαριστερά φαίνεται να σταθεροποιούν τα ποσοστά τους ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου. Η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν συμπιέζεται, καθώς μετριοπαθείς ψηφοφόροι της δεξιάς και της αριστεράς φοβούνται με την προοπτική μιας νίκης της ριζοσπαστικής αριστεράς ή της λαϊκιστικής δεξιάς.

Σύμφωνα με την Eurasia Group, εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν - με τον «Εθνικό Συνάγερμο» της Μαρίν Λεπέν να συγκεντρώνει 33%-36%, την αριστερά να παίρνει 28%-29% και το κέντρο του Μακρόν να υποχωρεί στο 21% - μια απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ακροδεξιά θα συγκεντρώσεις υψηλότερες πιθανότητες για το δεύτερο γύρο.

Ωστόσο, το βασικό σενάριο των αναλυτών του οίκου εξακολουθεί να είναι ότι ο δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου θα οδηγήσει σε ένα κατακερματισμένο και μπλοκαρισμένο κοινοβούλιο (πιθανότητα 60%), με τις πιθανότητες για μια απόλυτη πλειοψηφία από τη Λεπέν στο 30% και μια αριστερή πλειοψηφία στο 10%.

Από τα δύο κυρίαρχα μπλοκ σε αυτές τις εκλογές, οι οικονομικές υποσχέσεις που δίνει η αριστερά είναι μακράν οι πιο ακριβές, αλλά έχουν, τουλάχιστον, μια ορισμένη πολιτική συνοχή, όπως αναφέρει η Eurasia. Το NFP περιγράφει τα 150 δισ. ευρώ σε νέες δαπάνες και φόρους ως «ρήξη» με τον Μακρονισμό, αλλά ικανό να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Αντίθετα, οι προτάσεις των Λεπεννιστών που ανακοινώθηκαν τελικώς τη Δευτέρα, αν και σε γενικά σταθερές με αυτές του 2022, αποτελεί ένα μείγμα λαϊκισμού και φιλελευθερισμού.

Η μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις τιμές ενέργειας από το 20% στο 5,5% επιστρέφει μετά από αρκετές εβδομάδες σύγχυσης από το κόμμα της Λεπέν, το ίδιο και τα σχέδια για την κατάργηση της μεγάλης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του Μακρόν το Φθινόπωρο. Αλλά σε αυτές προστίθενται τώρα πολλές ιδέες που έχουν «κλαπεί» από τον Μακρόν και τον υπουργό Οικονομικών του Μπρούνο Λεμέρ για να ενισχύσουν τη γαλλική βιομηχανική παραγωγικότητα και ελκυστικότητα, σύμφωνα με την Eurasia. Αυτό μπορεί να είναι ευπρόσδεκτο για τους επιχειρηματίες και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, αλλά προκαλεί και μια αμηχανία σε έναν ευρύτερο προγραμματισμό που θα έθετε τη Γαλλία σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες και τις αγορές. Δεν υπονοούν απαραίτητα ότι η Λεπέν θα μετριάσει τις απόψεις της εάν έρθει στην εξουσία όπως η Μελόνι στην Ιταλία.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές της Eurasia, το πρόγραμμα της ενωμένης αριστεράς έχει λίγες πιθανότητες να εφαρμοστεί. Το NFP - από την αντικαπιταλιστική France Unbowed έως τους μεταρρυθμιστές Σοσιαλιστές - έχει μόνο 10% πιθανότητες να εισέλθει στην κυβέρνηση. Ακόμα κι αν το έκανε, το πρόγραμμα πιθανότατα θα ήταν κάπως αποκομμένο. Ο ευρύτερος σχηματισμός βρίσκεται επίσης σε φάση σύγκρουσης καθώς οι τρεις πιο μετριοπαθείς συνιστώσες του - οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές - ανταλλάσσουν καθημερινές ύβρεις με τη σκληρή αριστερά France Unbowed (LFI).

Τα διάφορα κόμματα διαφωνούν επίσης για το κόστος του φιλόδοξου προγράμματος που έχουν βάλει στον γαλλικό λαό. Ο ηγέτης του LFI, Μελανσόν, υπολογίζει 200 ​​δισ. ευρώ σε τρία χρόνια, τη στιγμή που οι Σοσιαλιστές λένε τα μισά. Οι εκτιμήσεις του NFP προτείνουν 150 δισ. ευρώ - αρκετά για να ανέλθει το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6% περίπου του ΑΕΠ έως το 2025, αντί του 4,1% που είχαν υποσχεθεί στις Βρυξέλλες και τους οίκους αξιολόγησης.

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν, με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, θα καταργηθεί και το όριο θα επιστρέψει στα 60. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 13% και οι τιμές της ενέργειας θα παγώσουν από το κράτος. Αυτά αναφέρει ο αριστερός σχηματισμός.

Το NPF λέει ότι τα νέα έσοδα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου φόρου στα υπερκέρδη και της επαναδημιουργίας ενός φόρου περιουσίας που καταργήθηκε από τον Μακρόν, θα έφερνε στο κράτος 30 δισ. ευρώ ετησίως που καλύψει δαπάνες συμπεριλαμβανόμενης της αύξησης κατά 10% στις αμοιβές των δημόσιων υπαλλήλων, 30 δισ. ευρώ για μέτρα προστασίας του κλίματος και 30 δισ. ευρώ για βελτιώσεις στο σύστημα υγεία, την εκπαίδευση και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, το NPF λέει ότι δεν θα θεωρεί ότι δεσμεύεται από τους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ. Οι αριστεροί οικονομολόγοι λένε ότι το πρόγραμμα θα τονώσει την ανάπτυξη, θα μειώσει την ανεργία.

Ο «πόλεμος» που θέλει να ανοίξει η Λεπέν με τις Βρυξέλλες...

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurasia, εάν το κόμμα της Λεπέν κερδίσει την εξουσία, δεν θα αποτελέσει μια νέα «Μελόνι» και δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια τέτοια υπόθεση. Για ιδεολογικούς και εκλογικούς λόγους, το κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» πιθανότατα θα απολάμβανε μια μάχη με τις Βρυξέλλες. Δεν θα ήταν προς το πολιτικό του συμφέρον να υποκύψει πολύ γρήγορα σε οποιαδήποτε επιταγή και όρους έρθουν από τις Βρυξέλλες - είτε για τη δημοσιονομική πολιτική είτε για τα ταυτιστικά μέρη του προγράμματος του κόμματος.

... και οι όροι του παιχνιδιού που μπαίνουν από οίκους αξιολόγησης και αγορές

Ενώ μια περαιτέρω μετριοπάθεια μπαίνοντας τον κυβερνητικό θώκο θα ήταν τελικά πιθανή, αυτό θα συμβεί μόνο με την πάροδο του χρόνου και μόνο εάν η Λεπέν κρίνει ότι υπάρχει αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος στους Γάλλους αποταμιευτές και συνταξιούχους. Ο κίνδυνος υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης θα ήταν ένα πρώτο μεγάλο «καμπανάκι». Ο Μπαρντέλα και η Λεπέν μάλλον δεν έχουν σκεφτεί αυτές τις επιπτώσεις από το μπερδεμένο πρόγραμμα τους (δεν το έχουν βάλει καν σε χαρτί). Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα δυνατό τεστ από τις αγορές, καθώς το κόμμα της Λεπέν προσπαθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να αντισταθεί στην πίεση που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει, όπως αναφέρει η Eurasia.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλικές εκλογές: «Ηφαίστειο που βράζει» οι αγορές ομολόγων - Κρίσιμο το άνοιγμα  της Δευτέρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider