Δάνεια: 9 + 1 επιλογές για ρυθμίσεις στεγαστικών με τους Servicers

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δάνεια: 9 + 1 επιλογές για ρυθμίσεις στεγαστικών με τους Servicers
Μπορεί ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός να εξελίσσεται σε «εργοστάσιο» παραγωγής ρυθμίσεων για τους οφειλέτες με τους servicers, ωστόσο «αφανής» πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους είναι οι διμερείς ρυθμίσεις που πραγματοποιούν οι δανειολήπτες με τις εταιρείες διαχείρισης.

Μπορεί ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός να εξελίσσεται σε «εργοστάσιο» παραγωγής ρυθμίσεων για τους οφειλέτες με τους servicers, ωστόσο «αφανής» πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους είναι οι διμερείς ρυθμίσεις που πραγματοποιούν οι δανειολήπτες με τις εταιρείες διαχείρισης. Στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού, δημιουργήθηκαν, μόνο μέσα στον Απρίλιο, 6.390 νέες αιτήσεις, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από το μέσο όρο των 3.400 αιτήσεων που έγιναν ανά μήνα μέσα στο 2023, ενώ συνολικά τον Απρίλιο οι 4 μεγάλες εταιρείες διαχείρισης πραγματοποίησαν διμερείς ρυθμίσεις για σχεδόν 5.500 οφειλέτες, με συνολικό ύψος οφειλών 358 εκατ. ευρώ.

Οι διμερείς ρυθμίσεις προσφέρουν ευρεία γκάμα δυνατοτήτων, ειδικά στους δανειολήπτες που θέλουν να ρυθμίσουν το στεγαστικό τους δάνειο ή και κάθε δάνειο που έχει κάποια μορφή εξασφάλισης Συγκεκριμένα, πέραν του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι εταιρείες διαχείρισης προσφέρουν στους δανειολήπτες εννέα επιλογές για διμερείς ρυθμίσεις των στεγαστικών τους δανείων. Πρόκειται για εξατομικευμένες ρυθμίσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες και τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη.

Έτσι, εάν έχετε λάβει στεγαστικό δάνειο (ή δάνειο με κάποια μορφή εξασφάλισης) και δυσκολεύεστε να το αποπληρώσετε, μπορείτε να επιλέξετε:

  1. Προσωρινή μείωση της δόσης δανείου: Η εταιρεία διαχείρισης μειώνει τη δόση του δανείου σας για συγκεκριμένο διάστημα, ώστε να προσεγγίζει την τρέχουσα δυνατότητα αποπληρωμής σας.
  2. Επέκταση διάρκειας και μείωση επιτοκίου δανείου: Μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια του δανείου και συνδυαστικά να μειώσετε μόνιμα το επιτόκιό του. Με την αύξηση της διάρκειας πληρώνετε χαμηλότερη δόση για όλη την υπόλοιπη νέα διάρκεια του δανείου σας. Με τη μείωση του επιτοκίου μειώνεται και το ποσό που έχετε να αποπληρώσετε.
  3. Σταδιακή αύξηση δόσης: Μπορείτε να πληρώνετε χαμηλότερη δόση που σταδιακά αυξάνεται, καταλήγοντας σε μια σταθερή τοκοχρεωλυτική δόση, που ανταποκρίνεται στη δυνατότητα αποπληρωμής σας. Η ρύθμιση μπορεί να συνδυαστεί με:
  • επέκταση της υπόλοιπης διάρκειας του δανείου σας
  • μείωση του υφιστάμενου επιτοκίου
  • ελάφρυνση του χρέους σας

Με τη μείωση επιτοκίου μειώνεται και το προς αποπληρωμή ποσό. Εφόσον τηρήσετε τη ρύθμισή σας, ενδέχεται να απαλλαγείτε και από ένα μέρος της οφειλής.

  1. Ελάφρυνση χρέους: Μπορείτε να ρυθμίσετε ένα σημαντικό μέρος της οφειλής και να πληρώνετε χαμηλότερη δόση κάθε μήνα. Παράλληλα, μπορείτε να επεκτείνετε την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου και να μειώσετε το υφιστάμενο επιτόκιο. Εφόσον τηρήσετε τη ρύθμιση, κατά τη λήξη της διαγράφεται το υπόλοιπο της αρχικής οφειλής.

  2. Διαχωρισμός οφειλής: Μπορείτε να αποπληρώνετε μόνο το μέρος της οφειλής που ανταποκρίνεται στην τρέχουσα δυνατότητα αποπληρωμής σας. Αυτό αποσβένεται τοκοχρεολυτικά με μειωμένο επιτόκιο και συγκεκριμένη διάρκεια. Για το υπόλοιπο μέρος της οφειλής:

  • δεν υπάρχει απαίτηση δόσης καθ΄ όλη τη διάρκεια του δανείου και το υπόλοιπο γίνεται απαιτητό στη λήξη του δανείου

  • δεν υπάρχει επιβάρυνση με επιτόκιο

Εφόσον τηρήσετε τη ρύθμισή σας, ενδέχεται «κούρεμα» μέρους της οφειλής.

  1. Οριστική διευθέτηση χρέους: Εάν βρίσκεστε σε οικονομική δυσχέρεια, έχετε τη δυνατότητα να διευθετήσετε οριστικά το χρέος σας, εξοφλώντας εφάπαξ μέρος του δανείου. Έτσι, διευθετείτε οριστικά το χρέος σας με έκπτωση και απαλλάσσεστε από το υπόλοιπο της οφειλής. Εάν έχετε λάβει στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο με εξασφάλιση ακίνητο και αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες, μπορείτε να το διευθετήσετε οριστικά.

  2. Εθελοντική εκποίηση ακινήτου: Εφόσον έχετε βρει αγοραστή για το ενυπόθηκο ακίνητό σας, μπορείτε να αποπληρώσετε το δάνειό σας με το ποσό από την πώληση του ακινήτου. Εάν παραμένει ανεξόφλητο κάποιο υπόλοιπο μετά την πώληση, εξετάζεται για ρύθμιση και ενδεχόμενο μερικό ή ολικό «κούρεμα».

  3. Ρύθμιση με συμφωνία πώλησης ακινήτου: Εάν θέλετε να εκποιήσετε το ενυπόθηκο ακίνητό σας, αλλά δεν έχετε βρει αγοραστή ακόμη, η εταιρεία διαχείρισης αξιολογεί το ακίνητό και σας βοηθά στην αναζήτηση. Όταν βρεθεί αγοραστής, μπορείτε να αποπληρώσετε το δάνειό σας με το ποσό από την πώληση του ακινήτου. Εάν παραμένει ανεξόφλητο ποσό μετά την πώληση, εξετάζεται ρύθμιση. Ενδέχεται και η μερική ή ολική διαγραφή.

  4. Εθελοντική παράδοση ακινήτου: Εάν δεν βρίσκετε αγοραστή για το ενυπόθηκο ακίνητό σας, μπορείτε να συμφωνήσετε τη μεταβίβασή του στην τράπεζα. Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης γίνεται η αποπληρωμή του δανείου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εθελοντική παράδοση είναι το ακίνητο να πληροί ορισμένα κριτήρια. Εάν παραμένει ανεξόφλητο υπόλοιπο μετά τη μεταβίβαση, εξετάζεται ρύθμιση ή και μερική ή ολική διαγραφή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Berenberg: «Σκληρό ροκ» διαπραγματεύσεων για μπλόκο στη Λεπέν - Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα

Καφές: «Πικρός» στο τραπέζι, πιο «γλυκός» στο χέρι – Aυξήσεις 11% στο σερβιριζόμενο καφέ λόγω  ΦΠΑ 24%

Ενέργεια: Τρία μέτρα για ενίσχυση της αποθήκευσης – Νέος διαγωνισμός για μπαταρίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider