Καφές: «Πικρός» στο τραπέζι, πιο «γλυκός» στο χέρι – Aυξήσεις 11% στο σερβιριζόμενο καφέ λόγω ΦΠΑ 24%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καφές: «Πικρός» στο τραπέζι, πιο «γλυκός» στο χέρι – Aυξήσεις 11% στο σερβιριζόμενο καφέ λόγω ΦΠΑ 24%
Ο freddo espresso, αν καταναλωθεί στην καφετέρια, από 3,80 ευρώ πωλείται περίπου 4,5 ευρώ. Στο 13% παραμένει μόνιμα ο ΦΠΑ σε delivery και take away. Οι διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τους συντελεστές ΦΠΑ δυο ταχυτήτων στην εστίαση.

Με ΦΠΑ δυο ταχυτήτων πωλείται από σήμερα 1η Ιουλίου, ο καφές στην εστίαση. Εάν ο πελάτης παραγγείλει το αγαπημένο του ρόφημα στην καφετέρια και το καταναλώσει στο κατάστημα θα το πληρώσει ακριβότερα κατά 11% καθώς επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% ενώ αν παραγγείλει τον καφέ του σε «πακέτο» και τον πάρει στο χέρι θα τον πληρώσει φθηνότερα καθώς εφαρμόζεται ΦΠΑ 13%.

Μετά από τέσσερα χρόνια ο συντελεστής ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ αλλά και το τσάι, το κακάο, το χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα επέστρεψε στο 24% από 13% που είχε μειωθεί λόγω της πανδημίας. Αντίθετα, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% παραμένει μόνιμα ο καφές που θα παραγγέλνει ο καταναλωτής με delivery ή όταν θα επιλέγει να τον πάρει take away δηλαδή «στο χέρι». Σημειώνεται ότι στο 13% παρέμεινε ο συντελεστής ΦΠΑ και στα κόμιστρα των ταξί.

Με τη «μετακόμιση» του ΦΠΑ από το χαμηλό συντελεστή 13% στον κανονικό συντελεστή 24%, o σερβιριζόμενος καφές πωλείται από σήμερα ακριβότερα κατά 11%. Ετσι, ο ελληνικός καφές σε ένα καφενείο ο οποίος μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ, σήμερα πωλείται 2,80 ευρώ ενώ ο freddo espresso αν καταναλωθεί στην καφετέρια από 3,80 ευρώ πωλείται περίπου 4,5 ευρώ.

Το νέο τοπίο στην εστίαση με τους δυο συντελεστές ΦΠΑ στον καφέ και τα άλλα ροφήματα που ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου ξεκαθαρίζει διευκρινιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ. Με την εγκύκλιο αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις που ο ΦΠΑ στον καφέ θα παραμείνει μόνιμα μειωμένος στο 13%, αλλά και πότε οι καταναλωτές θα πληρώνουν τον καφέ με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ:

-Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

-Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

Αντιδράσεις

Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα σερβιζόμενα ροφήματα, αντίστοιχα δηλαδή με τα μη αλκοολούχα ποτά, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης καθώς, όπως υποστηρίζουν, μέσα στο περιβάλλον των έντονων πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας, με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, που η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοδικό «ράλι». Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω τη τιμή του καφέ Arabica.

Παρότι κάθε επιχείρηση αποφασίζει η ίδια πως θα διαμορφώσει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει, στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εστίασης, φαίνεται δύσκολο να αποφευχθούν οι αυξήσεις στην τελική τιμή προς τους καταναλωτές καθώς η επαναφορά του καφέ στο υψηλό ΦΠΑ 24% θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση 11 μονάδων οι οποίες θα μετακυλήσουν στη λιανική τιμή . Πράγμα που θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης με αρνητικές επιπτώσεις για το κλάδο της εστίασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά από σήμερα η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας - Τα όρια προστασίας των εργαζομένων

Ταμείο Ανάκαμψης: Στο επίκεντρο η πέμπτη δόση – Οι εκκρεμότητες για το φθινόπωρο

Ενέργεια: Τρία μέτρα για ενίσχυση της αποθήκευσης – Νέος διαγωνισμός για μπαταρίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider