Ταμείο Ανάκαμψης: Στο επίκεντρο η πέμπτη δόση – Οι εκκρεμότητες για το φθινόπωρο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Στο επίκεντρο η πέμπτη δόση – Οι εκκρεμότητες για το φθινόπωρο
Την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενα της πέμπτης δόσης βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου.

Η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τα προαπαιτούμενα για να κατατεθούν το φθινόπωρο οι αιτήσεις για την πέμπτη δόση των επιχορηγήσεων και των δανείων του μηχανισμού πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με εισήγηση που θα πραγματοποιήσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Η κουβέντα για το Ταμείο Ανάκαμψης στο υπουργικό έρχεται περίπου ένα μήνα μετά από την υποβολή του αιτήματος για την τέταρτη δόση των επιχορηγήσεων και αφού έχει ήδη ληφθεί προέγκριση για την τέταρτη δόση των δανείων.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η υποβολή των αιτημάτων για την πέμπτη δόση των επιχορηγήσεων και την πέμπτη δόση των δανείων το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς για να μπορούν να προχωρούν κανονικά οι απορροφήσεις των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης η χώρα μας θα πρέπει να υποβάλλει κάθε χρόνο δύο αιτήματα και για τα δύο σκέλη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως, για κάθε αίτημα, τα ορόσημα πληθαίνουν αλλά γίνονται και πιο δύσκολα καθώς πλησιάζοντας προς το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ολοκληρώνονται και τα έργα. Ειδικότερα, για την πέμπτη δόση των επιχορηγήσεων θα πρέπει να συμπληρωθούν 29 ορόσημα και στόχοι, ενώ για τα δάνεια θα πρέπει να έχουν υπογραφεί πιστώσεις συνολικού ύψους 8,364 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν να διπλασιαστούν τα δάνεια που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα σε διάστημα λίγων μηνών.

Ένας σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί είναι ο όρος πως το περίπου 23% των δανείων θα πρέπει να πηγαίνει σε δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, και αυτό δεν είναι κάτι πολύ εύκολο για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Πάντως ειδικά για τα δάνεια αναμένεται να υπάρξουν και διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι κάποια από τα κονδύλια να αξιοποιηθούν για την παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων στο πλαίσιο της διεύρυνσης του προγράμματος «Σπίτι μου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καφές: «Πικρός» στο τραπέζι, πιο «γλυκός» στο χέρι – Aυξήσεις 11% στο σερβιριζόμενο καφέ λόγω ΦΠΑ 24%

gazzetta
gazzetta reader insider insider