Attica Bank: Εντός 48ώρου η συμφωνία των μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, άμεσα και το αίτημα στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Εντός 48ώρου η συμφωνία των μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, άμεσα και το αίτημα στον «Ηρακλή ΙΙΙ»
Attica Bank
Στην τελική ευθεία των διαδικασιών για την εξυγίανση και την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τον Οκτώβριο, μπαίνει η Attica Bank. Στόχος δείκτης ΝΡΕ κάτω του 5%, δείκτης CET1 τουλάχιστον 15% και σε ιδιωτικά χέρια ποσοστό άνω του 50%.

Στην τελική ευθεία των διαδικασιών για την εξυγίανση και την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τον Οκτώβριο, μπαίνει η Attica Bank.

Σήμερα ή αύριο αναμένεται η υποβολή του σχεδίου συμφωνίας των μετόχων για την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, νωρίτερα από τη διορία της 5ης Ιουλίου που έδωσε η ΤτΕ αυτήν την εβδομάδα. Δύο είναι οι κρίσιμες κινήσεις που θα δρομολογήσουν τις εξελίξεις στην τελική ευθεία.

Πρώτον, η συμφωνία των μετόχων για τη συμβολή καθενός στην επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δεύτερον, η υποβολή του αιτήματος στον Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή 3». Πίσω και από τις δύο κινήσεις βρίσκεται το πόρισμα της DBRS για το κόστος της εξυγίανσης της Τράπεζας για το οποίο έχουν ενημερωθεί οι μέτοχοι εδώ και καιρό. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία τους είναι ολοκληρωμένη, με εξαίρεση κάποια τεχνικά σημεία που ολοκληρώνονται επίσης.

Η υποβολή του σχεδίου συμφωνίας των μετόχων στην ΤτΕ θα ακολουθηθεί άμεσα από την υποβολή του αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας στον «Ηρακλή ΙΙΙ». Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των δύο τραπεζών είναι της τάξεως των 3 δις. ευρώ και στόχος είναι το ενιαίο σχήμα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας να έχει δείκτη ΝΡΕ όχι υψηλότερο του 5%.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του σχήματος θα διαμορφώσει δείκτη κυρίων βασικών εποπτικών κεφαλαίων τουλάχιστον 15%. Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, ο δείκτης κύριων εποπτικών κεφαλαίων (Tier 1) της Attica Bank διαμορφώνεται σε 11,19% έναντι ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης 12,62% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 14,74% έναντι απαιτούμενου 15,24%, συμπεριλαμβανομένου του περιθωρίου κεφαλαιακής κατεύθυνσης του Πυλώνα 2.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, στις 27 Ιουνίου, η Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος έστειλε επιστολή στη Διοίκηση της Attica Bank, σημειώνοντας τις κεφαλαιακές ελλείψεις της Τράπεζας οι οποίες θα αυξηθούν από το κόστος της εξυγίανσης μέσω του «Ηρακλή ΙΙΙ» και ζητώντας, μέχρι τις 5 Ιουλίου, παρουσίαση του σχεδίου συμφωνίας των μετόχων για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε νέα κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Thrivest έχει ενημερώσει για την ετοιμότητά της να υπογράψει τη συμφωνία μετόχων με το ΤΧΣ άμεσα και, πάντως, πριν από την πάροδο της προθεσμίας της 5ης Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι στο ενιαίο σχήμα μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στόχος είναι να περιοριστεί σημαντικά το ποσοστό του Δημοσίου και σε ιδιωτικά χέρια να βρεθεί ποσοστό άνω του 50%.

Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank. H Thrivest Holding ελέγχει ποσοστό 4,4% στην Attica Bank, αλλά και 44% στην Παγκρήτια, η οποία με τη σειρά της κατέχει 5% στην Attica.

Λοιποί μέτοχοι στην Attica Bank είναι ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, το ΤΜΕΔΕ με 4%, η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% ελέγχουν το 6,5% της Attica Bank. Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια έχει 56% των μετοχών της σε ευρεία διασπορά, με μετόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (ακούω ότι αυτές έχουν ενημερωθεί ότι δεν θα χρειαστεί να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) αλλά και βαριά επιχειρηματικά ονόματα όπως ο Γιώργος Μουνδρέας, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και η οικογένεια Λεμπιδάκη.

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank στις 16 Ιουλίου βρίσκεται και η παροχή έγκρισης των μετόχων για την έξοδο της Τράπεζας από τον νόμο Χαρδούβελη (ειδικό πλαίσιο του άρθρου 27Α του ν. 4172/2013) για τον αναβαλλόμενο φόρο. Η Attica Bank είναι πλέον η μόνη Τράπεζα που δεν έχει αναβαλλόμενο φόρο, καθώς ενεργοποίησε το άρθρο 27 Α και έλαβε από το Δημόσιο συνολικά περί τα 240 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 2020, 2021 και 2022. Στις χρήσεις αυτές η Τράπεζα εμφάνισε ζημιές και επομένως δεν μπορούσε να συμψηφίσει αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις με φόρο εισοδήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε σημείο καμπής η ελληνική οικονομία – Τα ανοιχτά μέτωπα και τι δείχνει το οικονομικό κλίμα

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις επενδύσεις ESG – Πού οδεύει ο κλάδος το 2030

«Σβήνουν» φόροι και πρόστιμα για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider