Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις επενδύσεις ESG – Πού οδεύει ο κλάδος το 2030

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις επενδύσεις ESG – Πού οδεύει ο κλάδος το 2030
ESG
Παρά την αμφισβήτηση που αντιμετώπισε το ESG τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι οικονομικοί σύμβουλοι εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης Κριτήρια.

Παρά την αμφισβήτηση που αντιμετώπισε το ESG τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι οικονομικοί σύμβουλοι εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης Κριτήρια και πλέον αλλάζει ο τρόπος που το εξετάζουν. Ενώ αρχικά είχε θεωρηθεί ως βοηθητικό εργαλείο ή ένα στοιχείο που προσφέρει προστιθέμενη αξία, πλέον έχει εξελιχθεί σε θεμελιώδες μέρος της επενδυτικής διαδικασίας.

Τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία ESG ξεπέρασαν τα 30 τρισ. δολάρια το 2022 ενώ, σύμφωνα με το Bloomberg, ο κλάδος αναμένεται να φτάσει τα 40 τρισ. μέχρι το 2030. Οι αλλαγές στο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, η κοινωνική πίεση και η στροφή της νεότερης γενιάς επενδυτών στο ESG ενισχύουν τις προοπτικές του συγκεκριμένου τομέα.

Οι παράγοντες ESG μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση της επένδυσης και την διαχείριση κινδύνων και πλέον πολλοί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ενσωματώνουν τις εκτιμήσεις ESG στο δικό τους χαρτοφυλάκιο.

Η μελέτη Vontobel Advisor ESG Study 2024 κατέγραψε την άποψη 300 οικονομικών συμβούλων και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων σε 15 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αποκαλύπτοντας ότι το 62% ενσωματώνει τώρα το ESG, από 53% το 2021.

Περίπου το 54% των συμβούλων ανέφερε ότι λιγότερο από το 10% της επιχείρησής τους επενδύεται σε ESG. Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι υψηλές, με το 63% να προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% θα επενδυθεί στο ESG τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι Ευρωπαίοι σύμβουλοι ηγούνται αυτής της τάσης, με το 24% να επενδύει τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνολικού χαρτοφυλακίου του σε ESG, έναντι 16% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και 11% στην Αμερική.

Περίπου το 88% των συμβούλων ανέφεραν ότι τα ασυνεπή πρότυπα σε μετρήσεις και ταξινομήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο. Άλλοι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν η ανεπαρκής διαθεσιμότητα βιώσιμων προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων (82%), οι εξελισσόμενοι κανονισμοί ESG (81%) και η έλλειψη δεδομένων, έρευνας και πληροφοριών ESG (80%).

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο των επενδύσεων ESG έχουν μειωθεί. Περίπου το 65% των συμβούλων πιστεύει ότι το ESG έχει ουδέτερο έως θετικό αντίκτυπο στην απόδοση των επενδύσεων, με τους Ευρωπαίους συμβούλους να είναι οι πιο αισιόδοξοι. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι θεωρούν το ESG ως απλή τάση, η μελέτη υπογραμμίζει τη διευρυνόμενη αποδοχή των πλεονεκτημάτων του.

Ο Christoph von Reiche, επικεφαλής θεσμικών πελατών της Vontobel,σ σημείωσε ότι: «Παρόλο που το ESG αντιμετώπισε πολλές αντιξοότητες πρόσφατα, η μελέτη μας δείχνει ότι η δημοτικότητά του θα συνεχίσει να αυξάνεται μεταξύ των επενδυτών τα επόμενα χρόνια στο βαθμό που η Bloomberg Intelligence εκτιμά ότι η παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία του ESG θα αυξηθούν στα 40 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Λόγω της προφανούς έλλειψης κατάλληλων προϊόντων ESG σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ένας πιο ανοιχτός διάλογος μεταξύ των δύο μερών θα μπορούσε να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες των συμβούλων και των πελατών τους ικανοποιούνται κατάλληλα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Γιατί αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις εξαγωγές

ESG: Έως 40 δισ. ευρώ το διακύβευμα από τις αλλαγές στον χαρακτηρισμό των βιώσιμων κεφαλαίων

Αυξημένες οι δαπάνες για την υλοποίηση πρακτικών ESG από τις ελληνικές επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider