Χατζηδάκης: Νέες δράσεις για το δημογραφικό και αλλαγές στα επιδόματα – Προχωρά η «κοινωνική αντιπαροχή»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Νέες δράσεις για το δημογραφικό και αλλαγές στα επιδόματα – Προχωρά η «κοινωνική αντιπαροχή»
Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, παρεμβάσεις στην πολιτική επιδομάτων και νέες δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Τι δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο συνέδριο του Economist.

Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, παρεμβάσεις στην πολιτική επιδομάτων και νέες δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όπως είπε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του 28oυ ετήσιου συνεδρίου του Economist.

«Μέχρι το τέλος του έτους προχωρεί η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης. Θα έχουμε και τον πρώτο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη λεγόμενη κοινωνική αντιπαροχή, ενώ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνέχιση με άλλη μορφή του προγράμματος “Σπίτι μου” μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακόμη όπως είπε σχεδιάζεται παρέμβαση στην πολιτική επιδομάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικογένειας και Στεγαστικής Πολιτικής, χωρίς να αλλάξει ο προϋπολογισμός τους αλλά με στοχευμένες αλλαγές για να αποφεύγεται η κατάχρησή τους και να πηγαίνουν σε αυτούς που πράγματι τα χρειάζονται.

Στο τραπέζι βρίσκονται και νέες δράσεις για το δημογραφικό που όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης είναι οξύτατο στη χώρα μας. «Είμαστε αποφασισμένοι στο μέτρο του δυνατού και μέχρι εκεί που μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός και η οικονομία να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπενθυμίζοντας ότι και την προηγούμενη τετραετία υπήρξαν δράσεις με πιο βασική την καταβολή επιδομάτων για τις γεννήσεις.

«Εμείς έχουμε μια βασική δουλειά να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας απέναντι στις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες με τον στόχο να κλείσουμε οριστικά τις πληγές της περασμένης δεκαετίες και να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο της ΕΕ», τόνισε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό η κυβέρνηση κάνει τρία πράγματα:

Το πρώτο είναι «η συνέχιση των φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων» όπως περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επιτάχυνση δικαιοσύνης, απλοποίηση διαδικασιών, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ψηφιοποίηση του Δημοσίου, επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και να κάνουμε πράξη όλα αυτά. Δεν είναι λόγια είναι σχέδιο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης αναφέροντας ακόμη τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με περαιτέρω μείωση των φόρων, καθώς όπως σημείωσε «το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου». Ακόμη με την ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την άρση των στρεβλώσεων και την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, την ορθή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το δεύτερο είναι η «συνετή δημοσιονομική πολιτική» που όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης «είναι θεμέλιο για την οικονομία και αυτό θα αποτυπώνεται και το Fiscal Stuctural Plan που θα καταθέσουμε το φθινόπωρο, θα αποτυπώνεται δηλαδή η προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική σοβαρότητα».

Το τρίτο είναι η άσκηση «αποτελεσματικής και δίκαιης κοινωνικής πολιτικής». Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως από πέρσι το καλοκαίρι μπήκε αμέσως σε εφαρμογή το 50% του οικονομικού προγράμματος και πρόσθεσε πως στον προϋπολογισμό του 2025 θα περιλαμβάνεται μια σειρά από επιπλέον παρεμβάσεις όπως η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider